Bel Ağrısı Tedavi Yöntemleri

Bel Ağrısı Tedavi Yöntemleri :

Erişkinlerin %80 i hayatlarında en az bir kere bel ağrısı atağı geçirirler. Bel ağrılarının %90 ı 1-2 haftada iyileşir. Bu tedavi yöntemlerinin amacı iyileşmeye katkıda bulunmaktır. Cerrahi olarak tedavi edilen olgu sayısı %1-4 arasındadır.

Tıbbi tedavi iki fazda ele alınabilir. İlk fazda ağrının ilk başlangıcından sonraki üç aylık süre düşünülmelidir. Bu süre çoğu akut bel ağrısı sendromunda doğal iyileşme dönemidir. Bu dönemde tedavi yalnızca iyileşmeyi hızlandırmak amacındadır.

İkinci fazda üç aydan fazla süren kronik bel ağrısı hastaları ele alınır. Bu dönemde daha kompleks girişimlere gerek duyulur. Bu hastaların fiziksek durumları bozulmuş, sakatlık gelişmiş ve kronik ağrı tablosu oluşmuştur. Bu fazdaki tedavinin hedefi fonksiyonu arttırmak ve bir miktar tıbbi iyileşme elde etmektir.

1-Yatak İstirahati

Uygun pozisyonda yatarak geçirilecek birkaç günlük mutlak yatak istirahati bilinen en etkin tutucu tedavi yöntemidir. Sadece bel ağrılarına 2-3 gün, bacak ağrısı varsa 7 gün süreli tedavi yeterlidir. En ideal istirahat pozisyonu düz ve kalça bükülü sırt üstü yatarak olur. Yan yatılacaksa düz ve bacak bükülerek yan yatılır.

2-İlaçlar

Hafif bel ağrılarında ilk tedavide ilaç vermek gereksizdir. Sadece hasta eğitimi, aktivite şeklinin değiştirilmesi ve fizik tedavi yeterlidir. Ancak ani başlangıçlı, şiddetli bel ağrısında güçlü ağrı kesici ve anti-enflamatuar ilaçlar kullanılmalıdır. Kas gevşeticiler ve anti depresanlar da faydalıdır.

3-Aktivite Şeklini Değiştirmek

Bel irritasyonundan kaçınmak ve aktivite şeklini değiştirmek gerekir. Bele yüklenmeye neden olacak ağır kaldırma şeklinden sakınılmalıdır. Ayrıca oturmak bazı hastalarda şikayetleri arttırır. Bu tip hastalar uzun süreli oturmamalı ve otururken pozisyon değiştirmelidirler. Belin arkasına yumuşak küçük bir yastık konmalı veya koltuk hafifçe geriye itilerek kol destekli oturulmalıdır. Aktivite kısıtlanması kısa bir süre için yeterlidir. Uzun süreli aktivite kısıtlaması iyileşmeyi olumsuz yönde etkiler.

4-Egzersiz

Hastalar hareketsizliğin zararlı etkilerinden korunmak için, normal aktiviteye dönünceye kadar egzersiz yapmalıdır. Aerobik egzersizi, yürüme, egzersiz bisikleti kullanma, yüzme önerilir. Şikayetlerin başladığı ikinci haftadan itibaren, giderek arttıracak şekilde günlük 20-30 dakikaya çıkan egzersizlere başlanabilir. Ancak hastalar egzersizlerin ilk dönemlerinde ağrılarının artabileceğini bilmelidirler. Eğer tolere edemiyorsa egzersizin şeklini değiştirmelidir.

5-Fizik Tedavi Yöntemleri

Masaj, diatermi, ultrason, cilt laser tedavisi, TENS, biofeedback, trabsiyon gibi fizik tedavi yöntemleri akut bel ağrısında şikayetlerin düzeltilmesinde etkinliği gösterilememiş yöntemlerdir. Akut fazda sıcak ve elektroterapi zararlıdır. Kronik bel ağrısında ise sıcak uygulamaları daima yararlıdır. Masaj, akut bel ve bacak ağrılarında şikayetleri arttırır, kesinlikle yapılmamalıdır.

Akut faz geçtikten sonra kas spazmı halen devam ediyorsa masaj aktif egzersizler yararlı olur. Manuel tedavi de halk arasında bel çekmek, bel masajı olarak adlandırılan bir uygulamadır. Bilimsel olarak uygulanırsa faydalı olabilir. Manuel tedavinin daha çok faset eklemlerine faydalı olduğu söylenmektedir. Fasetlerin dizilim bozukluğu ve sub-lubsasyonlarında küçük ayarlamalarla düzelttiğini iddia etmektedir. Ancak bel fıtığında manuel tedavi uygulanamaz.Bu tip bel manüplasyonları bel fıtığını arttırır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp