Bebeklerde Pişik Nedenleri Neler?

Bebeklerde Pişik Nedenleri Neler? :

Bebeklerde pişiğin nedenleri nelerdir?


Popo, kasıklar, cinsel organ çevresi gibi daha çok bebek bezinin değdiği noktalarda cildin tahriş olmasıyla görülen kızarıklık ve şişliklere pişik denir.

Pişik olan ciltte bazen ufak noktalar halinde bazense geniş lekeler görülebilir.

Eğer bebeğin alt bezinin büyüklüğü vücuduna uygun değilse, aşırı sıkı bağlanmışsa, bezin kenarları deriyi sıkıştırmışsa bölgeyi tahriş ederek pişiğe neden olabilir.

Alt bezinin gerektiği kadar sık değiştirilmemesi sonucu biriken amonyak deriyi yakarak pişik oluşturur. Bezlerin temizliğinde kullanılan sabun tozu ve deterjan bazen ciltte alerji sonucu pişik oluşturabilir. İshal de zaman zaman pişiğe yol açabilir.

Pişiği önlemek için:


Alt bezlerini sık sık değiştirin.
Bezi sararken kapladığı bölgenin, özellikle de ciltteki kıvrım noktalarının nemli kalmadığından emin olun.
Bezi değiştirmeden önce mutlaka ıslak mendil veya pamukla alt temizliğini yapın.
Alt temizliğinden sonra bir süre bebeğin altını havalandırın, bezi daha sonra bağlayın.
Bez değiştirme sırasında az miktarda pişik kremi kullanarak pişik oluşumunu önleyebilirsiniz.
Bez değiştirirken pudra kullanmayın.

BEBEKLERDE PİŞİĞİ ÖNLEMENİN YOLLARI
1-Pişiği önlemenin ve tedavi etmenin temel kuralı bezin kapladığı alanın temiz, kuru ve serin tutulmasıdır. Bebeğin alt bezi sıklıkla değiştirilmeli, olabildiğince altı açık tutulmaya özen gösterilmeli ve mümkün olduğunca sık havalandırılmalıdır. Bebeğin altının değişimi sırasında 10-15 dakika süre ile bez bağlanmadan, bebeğin altının açık olması ve hava ile teması da oldukça koruyucudur. Bebeğin altı bağlanırken, mümkün olduğunca bel bölgesinde gevşek bağlanmalı ve havanın bez içinde dolaşması sağlanmalıdır.
2- Bebeğin kilosuna uygun, doğru boyda çocuk bezi seçilmelidir. Olması gerekenden küçük olanlar bebeği sıkar ve rahatsız eder, büyük olması ise sızdırma yapar ve bebeğin poposunda rahatsızlık yaratır.
3- Her büyük tuvaletini yaptıktan sonra altı ılık suyla temizlenmelidir.
4- Bez bölgesi temizliği yaparken; ılık suya batırılmış pamuk kullanılmalıdır. Ilık, çok hafif köpürmeyen bir dezenfektan sabunla veya duru su ile yıkanıp, idrar ve dışkıdan iyice yumuşak hareketlerle arındırılmalı, yumuşak bir havlu ile hafifçe kurulanmalıdır. Temizleme mendilleri kullanılacaksa bebek cildine uygun, yumuşak ve alkolsüz olmalıdır. Sabun ve şampuan üç günden sık kullanılmamalıdır. Her gün kullanılması, derinin koruyucu tabaka oluşturmasını engelleyecektir.
5- Bebeğe yeni altbezi bağlamadan önce altının iyice kuruduğundan emin olunmalıdır.
6- Altbezinin üzerine sentetik malzemeden yapılmış giysiler giydirilmemelidir.
7- Eğer kumaş alt bezi kullanılıyorsa bu bezleri yıkadıktan sonra kimyasal maddelerden ve mikroplardan arındırmak için en az 15 dakika süreyle kaynatılmalıdır.
8- Anne sütüne geçen antibiyotikler ve tüm ilaçlar bebeği etkiler. Bebekte pişik oluşumunun engellenmesi için annenin doğal besinlerle beslenmesi ve kullanacağı ilaçları uzman hekime danışmadan almaması gerekir.
9- Anne bebeğin bezini takip etmeli, idrar ve kaka rengine, sıklığına, miktarına dikkat etmelidir. Normalde bebeğin idrarı renksiz, hafif sarı olur. Yeterli beslenmeyen, yeterli sıvı almayan bebeklerin idrarı koyu sarı veya pembemsi olabilir.

BEBEKLERDE PİŞİK NASIL TEDAVİ EDİLİR?
1- Pişik tedavisi sebebe yönelik olmalı ve rastgele kremler kullanılmamalıdır.
2- Bebeğin pişik oluşan bölgesi sadece suyla, sabun kullanmadan iyice yıkanıp kurutulmalıdır. Bebeğin pişiği devam ediyorsa altbezinin tipi, ıslak mendiler değiştirmelidir. Eğer kullanılması gerekiyorsa son temizliğinin suyla ıslatılmış ıslak pamukla silinip sonra zeytinyağı sürülmesi gereklidir. Bazı uzmanlar, dışkı yapılmış poponun, içine 1-2 damla bebek yağı ilave edilmiş ılık su ile hafifçe yıkanmasını önermektedirler. Bu alan, daha sonra temiz, yumuşak, emici bir bez ile temizlenir.
3- Bebeğin altbezini saat başı kontrol edilip ve ıslandığı zaman hemen değiştirilmelidir. Amaç bebeğin altının kuru tutulmasıdır.
4- Eğer bebek rahatsız olmuyorsa ve hele uykudaysa ve bezini açık bırakıp havalanmasına izin verilmeli. Pişik başlamış ise havalandırma süresi daha uzun tutulmalı. Mümkünse pişik yerinin güneş görmesi sağlanmalıdır.
5- Eğer tahriş başladıysa gece de kalkıp bez değiştirilmelidir. Uyku sırasında bebeğin altını kumaş bezle bağlamak geçerli bir yöntemdir. Bu durumda bebeğin altı uykuya daldıktan hemen sonra kontrol edilmeli ve ıslaksa hemen değiştirilmelidir. Bebeklerin idrarlarını genellikle bu arada yaptıklarından bu kontrol bebeğin uykuya dalmasından hemen sonra yapılmalıdır.
6- Pişik ile mücadelede, pişiğin herhangi evresine hızla etki edebilecek bir krem kullanılabilir. Çinko oksit, A ve D vitamini içeren kremler veya vazelin kullanılabilinir. Bebeğin cildini ıslaklıktan koruyan bir bariyer oluşturur. Ancak bu krem ya da merhemleri sürmeden önce, bebeğin cildinin kuru olmasına dikkat edilmeli. Pişik kremi bebeğin kuru cildine özellikle cilt kıvrımları arasına gelecek şekilde ince bir tabaka halinde sürülmelidir. Çinko oksitli kremler “yenidoğan dönemi” olarak bilinen ilk 4 hafta içinde %10-15 daha sonraki aylarda %20-40 oranında olmalıdır.
7-E vitamini kapsüllerini kırıp içindekini sürmek de iyi gelebilir.
8- Hazır bez kullanmıyorsanız, bezlerin son durulama suyuna yarım fincan sirke koyulup, iki kere durulanır ve yumuşatıcı kullanmaktan uzak durulur.
9- Pişik sorunu bunlara rağmen düzelmiyorsa, bebeğin altı temizlendikten sonra yarım saat güneş altında tutulur. ( 60 waatlık bir masa lambasını 20-30 cm mesafeden 30 dakika tutmak da yeterli olabilir )

PİŞİKTE BİTKİSEL TEDAVİLER
1-En etkili yöntem saf zeytinyağını kavurup, bir kapta saklamak ve sabah akşam koruma amaçlı sürmektir.
2-Taze yoğurt bölgeye sürülürse yatıştırır ve iyileştirir. Bu şekilde pişiğin diğer bölgelere ya­yılması da önlenmiş olur.
3- Zeytinyağı, bademyağı, E vitamini yağı, sarımsak yağı, aloevera jeli ayrı ayrı bölgeye uygulanabilir.
4- Papatya ile demlenmiş çayla yıkanır. Sulandırılmış papatya çayı idrardaki asit oluşumunu önler. Şeker içermeyen bitki­sel çaylar içilmelidir.
5- Vazelin ve mısır nişastası karıştırılarak yapılan hamur bölgeye sürülür.
6- Kızarıklık olan yere hindistan cevizi yağı ya da balık yağı sürülür.
7- Kasık otu ile çay demlenir ve spreyli bir şişeye koyularak tahriş olan yere ara sıra sıkılır.
8- Ceviz yapraklarından çay yapılarak pamuk yardımı ile tahriş olan bölgeye sürülür.
9- Yetişkinler ısırgan otu çayını içerek ve sürerek, çocuk ve bebeklerde tahriş olan bölge silinip kurulanarak kullanılır.
10- Aynısafa ve adaçayını karıştırarak yapılan çay ile sık aralıklarla pansuman yapılır. Dulavratotu çayı ile bölge silinir.
11- Bölgeyi temizlerken hercai menekşe çayını kullanılır. Eğer pişiğin iltihaplı şekilde görülme durumu varsa 1 damla kadar çay ağacı yağı eklenir. Sonra bölge iyice kurulanmalıdır.
12- Arko kremi de pişik olan bölgeye maske gibi bol miktarda sürülür.
13- Karakafes veya kadife çiçeği yağıda pişik için kullanılan bitkiler arasındadır.
14- Bu bölgedeki yangıyı ve hasarı azaltmak için aynısefa kremi kullanılır.
15- Pişikli bölgeye yumurta akı sürülebilir. Çocuğun altına bez bağlamak için yumurta akının kuruması beklenir. Yumurta akı cildi rahatlatır.
16- Pudra haline getirilmiş altın mühür bitkisi. Bu pudra bez bağla­madan önce kullanılabilir.
17- Kumaştan yapılmış çocuk bezleri kullanılıyorsa, bu bezleri yıkamak için ma­kineye birkaç damla çay ağacı yağı eklenir. Bu şekilde makinenin içini ve ça­maşırları dezenfekte edilmiş olunur. Kumaş bezler daha yumuşaktır ve cildi daha az tahriş eder.
18- Bir damla lavanta ya da gül yağını şeftali çekirdeği yağı ile seyreltin. Elde edilen karışım çocuğun bez bağlanılan yerine sürülür. Bu şekil­de isilik oluşumu da önlenmiş olunur.
Pişik tedavisi amacı ile pişikli bölge için ister karakafes, ister kadife çiçeği yağı veya merhemi sürülebilinir. Bu tür pişik vakalarında merhemler suyla karışmadıkları için kremlerden daha iyi ve etkili bir tedavi sunmaktadır.

EVDE PİŞİK KREMİ YAPIMI
Kremin Kullanım Alanları:
-Pişik önleyici olarak her bez değişiminde bebeğin poposuna,
-Kırmızı pişiklerde bebeğin kızaran yerlerine bolca,
-Yenidoğanlarda oluşan tüm bedendeki cilt kuruluklarında,
-Bebeğinizi ilk katı mamalarla tanıştırırken ağzının etrafında oluşacak besin alerjisi kızarıklıklarına karşı yemekten hemen önce ağız etrafına,
-Anne ve babaların eline yüzüne nemlendirici olarak sürülebilir.

Malzemeler: -1 bardak naturel sızma zeytin yağı (tercihen organik, kimyasal işlem görmüş riviera değil)
-¼ bardak oranında balmumu (kolay erimesi için bıçakla kazınmış)
-Kremi koymak için kapaklı cam kap veya ufak kavanoz
Balmumu aktardan alabilir ya da petek balı süzüp yıkayıp kullanılabilir.

Kremin yapımı: Zeytinyağı ufak bir çelik tencereye koyulur. İçine balmumu koynur. Isıtmaya başlanır. Balmumu eridiğinde hemen sıcakken cam kaba dökülür. Balmumu zeytinyağı henüz kaynamadan eriyecektir. Eğer gerçek petek kullanılırsa o zaman kremi çay süzgeci ile süzerek kaba aktarılır. Katılaşması beklenir. Krem hazırlanmış olur. Kaplarda katılaşan balmumu kaynar su ile akıtılır.

Krem ne çok katı ne çok sulu olmalıdır. Denemeler sonucunda jölenin biraz katı formu en kolay sürülen ve kullanılanıdır. Eğer çok katı olursa tekrar bir bıçakla kaptan ısıtma kabına alın. Biraz daha zeytinyağı koyulup ısıtılır. Çok sulu olursa biraz daha balmumu ekleyip ısıtılır.

Kremin uygulaması: Pişik olmaması için her bez değişiminde ufak bir miktar popoya, bezin sıktığı iz yapan yerlere sürülür. Bir yarım su bardağı krem 3-4 ay kulanılır.
Pişiklerde bolca pişik bölgesine sürülür, genelde bir gecede kızarıklığa iyi gelir.

Kremin saklanması: Zeytinyağının ömrü kadar buzdolabında kapağı kapalı olarak rahatça saklanabilir.

Doğal Pişik Pudrası:
1 kahve fincanı talk pudrası
1 çorba kaşığı öğütülmüş ada çayı
1 çorba kaşığı öğütülmüş papatya
1 çorba kaşığı öğütülmüş ebegümeci

Hazırlanışı:
Otlar iyice un haline getirilir ve pudrayla karıştırılarak sürülür.

Bebeklerde Pişik Kremi Seçerken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Pişik kremleri renksiz ve parfümsüz, yumuşak kıvamlı olmalıdır. Bu kremler her bez değiştirildiğinde kullanılmalıdır. Fazla bastırılmadan, ince tabaka halinde sürülmelidir. Kalın tabaka temizlemeyi zorlaştırır. Pişik kremleri kız bebeklerde cinsel organın iç bölümüne sürülmemelidir. Genellikle çinko oksitli kremler tercih edilmeli, ancak dirençli pişik vakalarında düşük güçte hidrokortizonlu kremler ve eğer mantar enfeksiyonu da varsa mantar ilaçları ile birlikte kullanılmalıdır. Bu tür ilaç içeren kremler hekim tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır. Çünkü kortizon içeren kremler eğer bebeğe uygun türde değilse deriden emilip kana karışarak böbrek üstü bezlerde yetmezliğe dahi neden olabilir.

Pişik Ve Mantarı Karıştırmayın!
Bebeklerde, pişik üzerinde mantar enfeksiyonu oluşabilir. Özellikle antibiyotik kullanan bebeklerde, kortizonlu krem kullanımı sonrası, mantar enfeksiyonları daha sık görülür. Sıcak ve nem de mantar enfeksiyonu olasılığını artırır. Pişikte mantar enfeksiyonu olduğu zaman parlak kırmızı renkli ve nemli pişik alanının çevresinde küçük, kırmızı serpinti şeklinde çevre döküntüleri olur. Yani belirtilerin kenarında küçük kırmızı benekler görülür ve pişik alanı çevreye doğru genişler.
Pişiklere gereksiz yere mantar ilaçları kullanımı sakıncalıdır hatta bazen yan etki de yapabilir. Mantar kremleri ve kortizon içeren kremler doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Bakteri enfeksiyonuna bağlı olduğu düşünülen pişiklerde ise doktor bebeğe ağızdan alınan antibiyotik tedavisi uygulayabilir.
Alerjik reaksiyonlar için topikal steroid krem ya da merhem pişiği hafifletebilir.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?
- Yukarıdaki tedavi önlemlerini bir haftadır uygulandığı halde durumda herhangi bir düzelme görülmüyorsa pişik ciddiye alınmalıdır.!
- Pişik ilerledikçe cilt, daha parlak kırmızı bir renk alır, kasıklar da kızarır, kırmızı alanlardan odaklanan yuvarlak kırmızı lekeler sağlam ciltte de görülür. Çok ağrılı hale gelir, kaşıntı olabilir. Özellikle pişik kremlerine rağmen 3-4 gün devam eden olgularda, maya veya mantar enfeksiyonu düşünülmelidir.
- Eğer pişik alanlarında sivilcemsi yapılar, küçük kabarcıklar görülüyor ise mikrobik enfeksiyonlar düşünülmelidir.
- Pişik bebek henüz 6 haftalık iken ortaya çıkarsa,
- İçi su dolu kabarcıklar ve küçük yaralar oluşmuşsa,
- Bebeğin ateşi varsa,
- Bebek kilo kaybediyor veya her zamanki kadar yemiyorsa,
- İçi su veya iltihap dolu büyükçe kabartılar meydana çıkmaya başlamışsa,
- Kırmızı döküntüler kollara yüze veya saçlı deriye doğru yayılıyorsa pişik ciddiye alınıp doktora gidilmelidir.

NOT:
1-Her zaman pişiğin oluşumunu önlemek tedavi etmekten daha kolaydır.
2-Talk pudrası, günümüzde çocuk sağlığı uzmanlarınca önerilmemektedir.

SİRKE İLE TEDAVİ 


Elma suyu sirkesi. Eğer alt bezlerini siz kendiniz yıkıyor iseniz, son durulama suyuna 1/4  bardak (60 ml) elma suyu sirkesi ilave edin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp