Bebeklerde Görülen Hastalıklar

Bebeklerde Görülen Hastalıklar

Bebeklerde Görülen Hastalıklar hakkında bilgiler.

Bebeklerde sık görülen hastalıklar hakkında detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki makalemize göz atabilirsiniz.

SU ÇİÇEĞİ (VARİCELLA)
Daha çok kış sonu ve ilkbaharda olmak üzere tüm mevsimlerde görülebilir. Çoğu kişi bu hastalığı çocukluk döneminde geçirir. Oldukça bulaşıcıdır. Etkeni bir virüstür. Damlacıklar yoluyla havadan bulaşır. Bulaşıcılık süresi tüm alttaki lezyonlar kabuk tutana kadar devam eder.
Kuluçka dönemi 14-16 gün kadardır. Mikrop bulaştıktan sonra, ilk bulgular hafif ateş, halsizlik, iştahsızlık ve kaşıntıdır. 1-2 gün içinde özellikle yüzden ve saçlı deriden başlayan, önce kırmızı leke şeklinde olup sonradan sivilceye dönüşen ortası sulu vesiküller belirir ve tüm vücuda yayılır. İlk vesiküller 6-8 saat sonra kabuklanmaya başlar. Döküntüler ortalama 5-20 gün sürer.
Yapılması Gerekenler: Tanının doğrulanması için doktorun görmesi gerekir. Ateş için ASPİRİN VERİLMEZ. Paracetamol gibi ateş düşürücüler verilmelidir.
Korunma: Aşıyla korunulabilen bir hastalıktır, 12 aydan büyük çocuklara aşı yapılmalıdır.Virüs sessiz kalarak daha sonra Zona‘ ya dönüşebilir.
Komplikasyonlar: Nadiren ansefalit (Beyin İltihabı) görülebilir, Zatürre yapabilir, gebe kadınlarda fötüse bulaşma riski vardır.

KIZAMIK (RUBELLA)
Daha sıklıkla kışın ve ilkbaharda görülür. Aşılanmamış tüm bireyler hastalık riski taşır. Etkeni kızamık virüsüdür. Vücuttaki döküntüler başlamadan 2 gün önce ve döküntüden 4 gün sonrasına kadar bulaşıcı dönemi devam eder, damlacık yoluyla bulaşır. Kuluçka dönemi 8-12 gün kadardır. Döküntü öncesinde 1-2 gün süreyle ateş, burun akıntısı, gözlerde sulanma ve kuru öksürük görülür, bazen ishal olabilir. Ağız içinde yanakların iç kısmında küçük beyaz lekeler (koplik lekeleri) oluşur. Bunun hemen ardından yüzden başlayan ve vücuda yayılan kırmızı döküntüler görülür. Hastalık yaklaşık 1 hafta kadar sürer.
Yapılması Gerekenler: Tanı için mutlaka doktor kontrolü şarttır. Özellikle komplikasyonları izlemek açısından çocuk yakından takip edilmeli, ateş düşürücü tedavi (paracetamol, ılık duş) yapılabilir, dinlenme ve bol sıvı ağırlıklı beslenme önerilir.
Korunma: Kızamık aşısı mutlaka her çocuğa zamanında yaptırılmalıdır. Enfekte kişilerle temas önlenmelidir.
Komplikasyonlar: Kulak iltihabı, pnömoni (zatürre), ansefalit (beyin iltihabı).

KIZAMIKÇIK (RUBELLA)
İlkbahar ve kışın daha sık görülür. Aşısız tüm insanlarda görülebilir. Etken Rubella virüsüdür. Doğrudan ya da damlacık yoluyla bulaşır. Bulaşıcılık dönemi döküntüden önceki 1 hafta ve döküntü sonrası 1 haftalık dönemdir. Kuluçka dönemi 14-21 gün sürer. Hafif ateş ve boyundaki lenf bezlerinde şişlik olabilir. Daha sonra yüzde küçük, pembemsi döküntüler şeklinde başlar ve vücuda yayılır. 4-5 gün kadar sürer. Nüks görülmez. Bir kez geçirdikten sonra bağışıklık gelişir. Genellikle hafif seyirli bir hastalıktır, aşılanmamış gebe kadına bulaşırsa, fetüs açısından risk oluşturur.
Tedavisi yoktur. Beslenmede bir değişikliğe gerek yoktur.
Korunma: Aşı ile korunma mümkündür. (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak aşısı)
Komplikasyon: Çok nadiren trombositlere düşüklük ve eklem iltihabı olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp