Bebeklerde Gaz Nasıl Giderilir?

Bebeklerde Gaz Nasıl Giderilir? :

Gaz


Herkes günde toplam 1-2 litre kadar gaz üretir ve bu gaz günde 14-20 defa vücuttan atılır. Yemeklerden sonra gaz oluşmaması için dikkat edilmesi gereken nokta, her insanın sindirim sisteminin farklı gıdalara farklı tepkiler verdiğini unutmadan, sizde gaza yol açan yiyecekleri belirleyip bunlardan uzak durmaktır. Beslenmenizde yapacağınız bir kaç değişiklikle gaz oluşumunu engelleyebilir, en azından makul düzeylere indirebilirsiniz. Bazılarına hiç gaz yapmayan gıdalar size gaz yapabilir ancak tüketildikten sonra genel olarak gaz yaptığı bilinen gıdalar arasında süt ürünlerini, fasulye, bezelye, karnabahar ve yağlı gıdaları sayabiliriz.

Gaz Nedenleri

Yemek yerken fazla hava yutma, sindirilmemiş veya zor sindirilen gıdalar gaz oluşumunun ana nedenidir. Şeker içeren besinler sindirim sistemi hassas kişilerde gaza neden olabilir. Çölyak hastalığı, irritabl bağırsak sendromu ya da Crohn hastalığı gibi sindirim bozuklukları bulunan kişilerde aşırı gaz gibi semptomlar görülebileceğinden doğru diyet programına sadık kalmak daha da önemlidir. Ayrıca Laktoz veya gluten intoleransı olanlar, yüksek lifli meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar ve baklagillerle beslenenlerde gaz oluşma ihtimali daha yüksektir.

Gaza Karşı Ne Yapılabilir?

Gaz oluşumunu azaltmak ve vücuttan atılmasını hızlandırmak için bazı doğal yöntemlerden ve besinlerden yardım alabilirsiniz. İlk atılacak adım, sindirime yardımcı olan gıdaları daha fazla tüketmek ve aşırı yağlı, şekerli gıdalarla gaz yaptığı bilinen yiyeceklerden uzak durmak olmalı.

Hazmı kolaylaştırıcı ve gaz giderici baharatlar yararlı olabilir.
 
Eylem: Bu baharatları beslenmenize dahil edin. Örneğin, anason çayı için.Yemekten sonra anason, kakule kapsülü ya da rezene tohumu çiğneyin.

Karın Şişkinliği ve Gaz Problemine Ne İyi Gelir? Karın Şişkinliği ve Gaz Problemine İyi Gelen Yiyecekler

Estetik ve psikolojik açıdan rahatsızlık veren karın şişliği, düzensiz beslenme, yanlış yemek yeme alışkanlıkları, sindirim sistemindeki bozukluk, stres, regl dönemi gibi sebeplerden dolayı karın şişkinliği oluşur.

Karın şişliği, mide bağırsaklarda gaz birikmesidir.Bu rahatsızlığı önlemek için öncelikle, doğru yemek yeme alışkanlığı edinmek gerekir. Hava yutmamak için hızlı yemek yemekten ve sakız çiğnemekten kaçınmalı. Sindirim sistemini sıkıntıya düşürmemek için, az ve sık yemeli, lokmaları iyice çiğnemeli, hazmı zor ağır yemeklerden uzak durulmalı. Bağırsakların düzenli çalışması için, lif açısından zengin sebze, meyve, tahıl gibi gıdalara ağırlık verilmeli.

Sorun yaşanılan dönemlerde :

* Yemeklerden önce oda sıcaklığında bir bardak suyu azar azar için. Soğuk su içmeyin, gaz yapar.

* Biraz kereviz çiğneyin. Kereviz, vücudun su dengesi için gerekli olan, sodyum ve potasyum içerir.

* Hindiba şişkinliği hafifletir. Hindiba, yararlı bakteriler için olumlu prebiyotikler içerir.

* Lahana turşusu, hazma yardımcı enzimler ve yararlı bakteriler içerir.

* Bir kâse kahverengi pirinç ya da darı yemek oldukça faydalı. Her ikisi de bağırsak fonksiyonlarına iyi gelmesinin yanında yararlı bakterileri harekete geçiren lif içerir.

* Kahvaltınıza biraz keten tohumu ekleyin. Keten tohumu da bağırsakları yağlayan ve onlara iyi gelen lifler içerir. Şişkinlikle baş etmek için, rafine karbonhidratlardan, alkolden, süt ürünlerinden, tuzdan, baharatlardan, kafein ve işlenmiş, paketlenmiş gıdalardan uzak durun.

* Bir büyük muz yaklaşık 602 mg potasyum içerir. Potasyum da vücudun sodyum seviyesini düzenleyerek şişkinlikle baş etmeye yardımcı olur..

* Zencefil yemek ya da zencefil çayı içmek hazmı kolaylaştırarak şişkinliğe iyi gelir. Zencefil aynı zamanda karın şişkinliğine iyi gelen bileşikler içerir.

* Maydanoz doğal bir idrar söktürücüdür.

* Nane çayı içmeyi deneyin. Spazm giderici özelliği ile semptomları azaltabilir.

* Ananas, atlı ve sulu olmasının yanında, hazmı kolaylaştıran ve şişkinliğe yardımcı olan bromelain (ananasın sap kısmı ezilerek çıkartılan bir madde) içerir..

* Lif açısından zengin, keten tohumu, barbunya, brokoli, çilek gibi yiyecekler tüketin.

* Soğan, brüksel lahanası, karnabahar, süt, kuşkonmaz, sakız, alkollü içeceklerder uzak durun. Bu gıdalar bağırsaklarda gaz birikimine ve karın şişkinliğine yol açar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp