Bebeklerde Faranjit

Bebeklerde Faranjit :

Faranjit,yutak bölgesindeki iltihaplanma neticesinde ortaya çıkan bir hastalıktır.Bakteri kaynaklı veya alerjik ve burun kaynaklı olmasına göre akut ve kronik faranjit olmak üzere ikiye ayrılır. Detaylı bilgi için aşşağıdaki makaleye göz atabilirsiniz..

Ateş vücut ısısının normal sınırların üzerine çıkması olarak tanımlanır. Vücudun bir savunma mekanizmasıdır. Çocuklarda çoğu zaman enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkar, fakat daha seyrek olarak başka nedenlere de bağlı olabilir. Isı ölçümünün yapıldığı vücut bölgesine göre normal ısı değerlerinde farklılıklar olur. Çocuklarda sık olarak kullanılan ısı değerlerinde farklılıklar olur.

Çocuklarda sık olarak kullanılan ısı ölçüm yerleri koltukaltı, dilaltı ve rektal bölgesidir. Bunlardan koltukaltı ısısı en düşük olup normali 36.5-37.5ºC‘tır. dilaltı ısısı koltukaltından 0.5ºC, rektal ısı ise ºC daha yüksektir. Egzersiz, aşırı giyinme, sıcak banyo, aşırı sıcak hava sağlıklı bir çocuğun vücut ısısını 38.0-38.5ºC‘a kadar yükseltebilir.

Ateş bir hastalık değil, hastalıkların belirtilerinden biridir. Çocukluk çağında çok sık görülür. Ateşin beyin yıkımı gibi zararlı etkileri rektal ısı 41.0ºC‘ne çıkmadan görülmez. Ancak 6 yaşından küçük, yüksek ateşli çocukların %2-5‘inde ateşe bağlı havale görülebilir. Çocuk ateşlendiğinde ortam ısısını 21-22ºC‘de tutmak, çocuğa ince ve gevşek giysiler giydirmek, hatta gerekirse tamamen soyup ılık suyla ıslatmak ya da banyo yaptırmak ve bol sıvı vermek gerekir.

Ateşli çocuğu terletmek amacıyla iyice örtmek ısısını arttırarak havale geçirmesine neden olabilir. Ayrıca parasetamol grubu bir ateş düşürücü kiloya uygun dozda verilebilir. Antibiyotikler hiçbir zaman doktor önerisi olmadan, ateş düşürücü amaçla verilmemelidir. Ateşli bir çocuğun ilk 24 saat içinde bir doktor tarafından değerlendirilmesi uygundur. Çocuk 2 aylıktan küçük ya da ateşi 40ºC‘nin üzerinde, yatıştırılamaz biçimde ağlıyor, inliyor, zor uyandırılabiliyor ve dalgınsa, havale geçiriyor ya da solunum sıkıntısı varsa ve çok hasta görünümlüyse acil olarak doktora başvurmak gerekir.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Nezle, grip, farenjit, orta kulak enfeksiyonu ve sinüzit çocuklarda en sık rastlanan üst solunun yolu enfeksiyonlarıdır. Nezle ve grip hafif ateş, burun akıntısı, hapşırma bazen de halsizlik, kırıklık ve kas ağrılarıyla giden, virüslerin yol açtığı bir hastalıktır. Bu nedenle tedavide antibiyotik kullanmak gerekmez.

Tuzlu su içeren burun damlaları, buhar ve bazen de burun açıcı damla ya da ilaçlarla çocuk rahatlatılabilir. Farenjit çocuklarda çok sık görülür. Ateş, boğaz ağrısı ve öksürük vardır. İki yaşın altında nedeni sıklıkla viraldir. Beş yaşın üstündeki çocuklarda ise beta hemolitik streptokoklar adı verilen bakterilere bağlı olarak gelişir. Bu etkene bağlı farenjitlerin mutlaka tanınıp antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir; çünkü tedavi edilmediği zaman kalpte ve böbreklerde kalıcı etkileri gelişebilir. Orta kulak enfeksiyonu 6 ay-2 yaş arası çocuklarda sık görülür. Yaşamın ilk 6 ayında anneden geçen antikorlar ve anne sütü bebeği orta kulak iltihabından korur. Anne sütü ile beslenme daha sonraki yaşlarda da koruyucu olmayı sürdürür. İlk üç ayda ek besin başlanan çocuklarda enfeksiyon sıklığı tek başına anne sütü alanlara göre belirgin olarak fazladır.Biberonla beslenme ve emzik alışkanlığı da risk faktörüdür. İki yaşından sonra orta kulak enfeksiyonu sıklığı azalsa da kreşe ya da okula başlama ile yeniden sıklaşır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp