Bebeklerde Dizanteri

Bebeklerde Dizanteri : Bebeklerde görülen dizanteri hakkında detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.

Basili Dizanteri

Çok eskiden beri bilinen ve salgınlar yapan bulaşıcı hastalıklardandır. Tarihte savaşan orduların bozulmasına ve perişan olmasına sebep olmuş büyük dizanteri salgınları vardır. Zaten dizanteri harp, açlık ve sefalet zamanlarını fırsat bilen ve böyle zamanlarda ortaya çıkıp her tarafa yayılmak azgınlığında olan bir hastalıktır. Hastalığı yapan ufak çomak şeklinde bulunan (dizanteri basilleri) dir. Bu basiller hastaların kalın bağırsağında açılan yaralarda bulunurlar ve büyük aptes ile dışarıya çıkıp her tarafa yayılırlar.

Kendileri hiç hasta olmadıkları halde bağırsaklarında bu mikropları taşıyıp etraflarına bulaştıran (sağlam taşıyıcılar) da vardır. Bu mikroplar büyük aptes vasıtasıyla dışarı çıktıktan sonra sulara, topraklara, sebze ve meyvalara bulaşırlarsa bu suları içenler ve bu gıda maddelerini temizlemeden, pişirmeden yiyen insanlar hastalığa tutulmak tehlikesine düşmüş olurlar.Mikrop insan vücuduna ağızdan ve sindirim yollarından girer. Bunlar kalın bağırsakta üreyip çoğaldıktan ve iltihaplar yaptıktan sonra hâsıl ettikleri zehirler bütün vücuda yayılarak hastalık ortaya çıkmış olur.

Dizanteri Belirtileri

Basilli dizanteri kırıklık halsizlik ve ateş yükselmesi ile başlar. Çok geçmeden hastada karın ağrıları ile birlikte ishal hâsıl olur. Büyük aptes başlangıçta sulu bir halde iken zaman geçtikçe içinde kan ve sümük gibi maddeler peyda olur. Günlük dışarıya çıkma sayısı gittikçe fazlalaşır. Bu hal hastayı pek ziyade rahatsız eder. Günde (20 - 30) defa dışarıya çıkmak zorunda kalan hastalar Vardır. Karın ağrıları fazlalaşır. Dışarıya çıkma sırasında makatta ıkıntı, buruntu halleri baş göstererek hastaya çok sıkıntı verir.

Hastanın iştahı yoktur. Ateşi yükselir. Derin bir halsizlik içinde yatağa düşmüştür. Sıklaşan ishal yüzünden vücudundan çok su kaybeder. Dudakları kurur, dili paslanır, az zamanda çok zayıf düşer. Hastalık böylece bir hafta kadar sürer. Fakat bu şiddetli sıkıntılar hastanın kalbini ve damar sistemini bozup zayıflatarak ölümlere sebep olabilir. Dizanteri mikropları kalın bağırsağın iç zarında sathî, geniş, etrafı girintili çıkıntılı yaralar yaparlar.

Büyük aptesin içine kan bulaşması, hastada karın ağrıları olması bu yüzdendir. Hastalık iyileşmeğe yüz tutarken bazı hastalarda, diz kapaklarından başlayıp az zamanda öteki eklemlere de geçen, romatizma tarzında ağrı ve şişlikler olduğu görülür. Hasta iyi bakılmaz, iyi tedavi edilmezse, perhizi çabuk bozarsa hastalık müzmin bir şekil alarak sürüncemede kalabilir. Hastalığın teşhisi için laboratuarlarda büyük aptesin muayene ve tahlili lâzımdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp