Bebeklerde Boğmaca Hastalığı

Bebeklerde Boğmaca Hastalığı :

Bebek ve çocuklarda boğmaca hastalığı ve boğmaca belirtileri

Boğmaca

Çocuk hastalıklarının içinde en tehlikelisi olan boğmaca, doğumdan itibaren hemen her yaşta görülebilir. Hasta kişilerin öksürüğünden, aksırığından bulaşır. Oldukça bulaşıcı bir hastalık olduğundan, boğmacaya yakalanan çocuğunuzu aşı olmamış çocuklardan uzak tutmalısınız. Kuluçka süresi yaklaşık 7 gündür.

Hasta kişiyle karşılaştıktan sonra 2 hafta içinde hastalık belirtileri gelmemişse, bulaşma olmamış demektir. Hastalığın şiddeti değişken olabilir. Çocuk ne kadar küçükse, hastalık o kadar ciddi seyredebilir. Aşılı çocuklar, hastalansalar bile çok hafif atlatırlar.

Boğmaca hastalığı sırasında zatürree, orta kulak iltihabı, bronşektazi gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Belirtileri:

3 dönem halinde görülür. Başlangıçta burun akıntısı, öksürük, gözlerde yaşarma, ateş, huzursuzluk gibi şikayetlerle başlar. Buna kataral dönem denir ve 1 hafta sürer.

2. dönem spazmatik öksürük dönemidir. Tipik boğmaca öksürüğünün olduğu dönemdir. Bir defada arka arkaya gelen 10-20 kısa ve kuru öksürük, bunun arkasından gelen derin bir nefes alma ve iç çekme (horoz öter gibi) tarzında nöbetler oluşur. Bu öksürük nöbeti sırasında hasta morarır, gözleri dışarı fırlar, dili dışarı çıkar. Hastanın alt göz kapağı şişer, gözde kızarıklık ve burun kanaması olabilir. Öksürük nöbetleri 1-2 ay sürebilir. 3. haftadan sonra hastalığın bulaşma olasılığı azalır. Fakat iyileşme dönemi 1 yıldan fazla sürebilir. Bu dönemde başka bir üst solunum yolu enfeksiyonu gelişirse, boğmaca öksürüğü tekrarlayabilir. Boğmaca geçirmiş küçük bir çocukta 6-7 yaşına kadar her üst solunum yolu enfeksiyonu esnasında aynı nöbetler tekrar görülebilir.

Siz nasıl yardımcı olabilirsiniz?

♦ Pütürlü yiyecekler öksürük nöbetini başlatabilir. Bunun için pütürsüz yiyecekleri az miktarda, sık sık verin. Mümkünse öksürük nöbeti geçtikten hemen sonra yemek yedirin.

♦ Çocuğunuzun çok hareketli oyunlar oynamasına engel olun. Heyecan, yorgunluk, huzursuzluk öksürük nöbetini başlatabilir.

♦ Çocuğunuzun yanında sigara içmeyin ve içilmesine de göz yummayın.

♦ Öksürük nöbeti sırasında mutlaka çocuğunuzun yanında bulunun. Gece de öksürük nöbeti geçirebileceği ihtimalini düşünerek, yalnız kalmaması için aynı odada yatın. Çocuğunuz açık havadan fayda görür.

♦ Öksürük nöbeti sırasında çocuğunuzu kucağınıza oturtup, hafifçe öne doğru eğin. Balgam çıkartırken tükürmesi için önüne bir kap koyun. Oksürürken kusabilir de. Daha sonra bu kabı enfeksiyon bulaşmaması için kaynar su ile yıkayın.

♦ Öksürük nöbetlerinden sonra çocuğunuza yiyecek hafif şeyler verin. Kustuğu için vücudu direnç kaybedebilir.

♦ Çocuğunuzda boğmacadan şüpheleniyorsanız hemen doktorunuza götürün. Kesinlikle öksürük şurubu vermeyin. Doktorunuz uygun antibiyotikler, sakinleştirici, nefes açıcı ilaçlar verebilir. Antibiyotik başlandıktan birkaç gün sonra bulaşıcılığı kalmaz.

♦ Öksürük nöbetlerinin olmadığı sıralarda da solunum zorluğu varsa ve çocuğunuz rahatsız görünüyorsa doktora götürün. Bronşit veya zatürreye çevirmiş olabilir.

♦ Hastalıktan korunmada, karma aşı şeklinde 2. ayda başlayıp 3 defa , bundan 12 ay sonra 1 defa aşı uygulanır. 5 yaşından sonra boğmaca aşısı uygulanmaz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp