Bebeklerde Baş Çevresi

Bebeklerde Baş Çevresi : Bebeklerin baş,boyun ve çevresi hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.

Baş çevresi esnek olmayan bir mezür ile ölçülmelidir. Ölçüm, mezür arkada başın en çıkıntılı noktasından, önde iki kaş arasından geçirilerek yapılır

Doğumdan önceki haftalarda ve doğumdan sonraki ilk aylarda vücudun en hızlı büyüyen bölümü baştır. Sağlıklı bir çocukta başın büyümesi, beynin büyümesini yansıtır. Çocuk doğduğu zaman baş uzunluğunun boy uzunluğuna oranı 1/4'tür.

Vücut büyümesi ön plana geçtikçe bu oran küçülerek erişkinde 1/8'e iner. Doğumda baş çevresi 35 cm kadardır. Ortalama değerler 3. ayda 40.5 cm, 6. ayda 43 cm, 12. ayda 46 cm'dir. Bundan sonraki yaşlarda baş büyümesi yavaştır.Bazı bebekler genetik olarak büyük ya da küçük kafatası yapısına sahip olabilirler.

Baş büyüklüğü ailevi özellik gösterir. Mikrosefali (başın anormal küçüklüğü) ve megalensefali (makrosefali, başın anormal büyüklüğü) tanısında ailevi özellik, ayrıca belirli aralıklarla ölçüm yapılarak başın büyüme hızı dikkate alınmalıdır. Genellikle baş çevresinin yaşa göre normal en alt değerin altında olması mikrosefali olarak adlandırılır.

Mikrosefali hemen her zaman beyin gelişmesinde gerilik ile birliktedir. Başın anormal büyümesinin ise en önde gelen nedeni beyindeki ventrikül boşluklarında fazla miktarda beyin-omurilik sıvısı toplanmasıdır (hidrosefali).
İlk 3 yaşta ağırlık, boy ye baş çevresinde büyüme hızı (ortalama değerler)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp