Bebeğim Kabız

Bebeğim Kabız : Bebekte kabızlık ve kabızlık hastalığının sebepleri ve kabızlık hastalığına iyi gelen bitkiler bu makalede yer almaktadır. Kabızlık tedavisine yardımcı olan %100 bitkisel ürünleri bu makalede inceleyebilirsiniz...

Sert ve zor dışkılamaya kabızlık denir. Çocuklarda bağırsak hareketleri çok değişkendir; kimi çocuk kakasını günde 2 kez yaparken, kimi çocuk da 2-3 günde bir yapabilir. Hep aynı düzende kaka yapan bir çocuk 2-3 günde bir de yapsa kabız demek değildir. Dışkının kıvamı sert değilse de, birkaç günde bir yapılması kabızlık değildir.

Çocuk sert kaka yaparken zorlanır. Makatta tahriş olur. Bu tahriş veya çatlak dışkılama esnasında acıya yol açar. Çocuk bu nedenle dışkılamak istemez. Bu da kabızlığı artırır. Bu şekilde bir kısır döngü oluşur.

Bebekler oturmayı ya da emeklemeyi öğrenirken ve yürümeye başlamadan önce hafif kabızlık çekebilirler. Çocuğun tuvalet eğitiminde baskıcı olmak da çocuğun kaka yapmayı reddetmesine yol açar. Bunun sonucunda da kabızlık oluşabilir.

Siz nasıl yardımcı olabilirsiniz?

♦ Çocuğunuz kısa süreli kabız olmuşsa telaş etmeyin. Kesinlikle müshil ilacı vermeyin. Biberonuna şeker katmayın. Özellikle sıcak havalarda bol bol su ve meyve suyu içirin.

♦ Kabız olan çocuğunuzu uzun süre oturakta bekletmeyin. Oturakta çocuğa acele ettirmeyin. Oturağa oturmadan önce, makat çevresine biraz nemlendirici sürerseniz, kaka yapmasını kolaylaştırırsınız. Oturma banyoları da çocuğunuzun dışkı yapmasını kolaylaştırır.

♦ Çocuğunuza bol bol lifli gıdalar yedirin. Lifli besinler, bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığı giderir. Lifli besinler; taze meyve ve sebzeler, özellikle erik, kayısı, incir, üzüm, karpuz, gibi meyveler yedirin. Yeşil yapraklı sebzeler ve az haşlanmış karnıabahar, kereviz ve pırasa verebilirsiniz.

♦ Kabız olan çocuğa bazı besinleri yasaklamak gerekir. Bunların arasında süt en önemlisidir. Kabızlığı olan bir çocuk süt içmemelidir. Ancak sabahları aç karnına ballı süt veya içine kuru inciri sekize bölerek kaynattığınız sütü vermenizde fayda vardır. şeker, çiklet, gofret gibi kimyasalları bol olan gıdalardan da sakınmalısınız. Saf çikolata yiyebilir. Bebe bisküvisi yerine sade bisküviyi tercih edin.

♦ Her gün iki çorba kaşığı keten tohumunu 12 saat suda beklettikten sonra, beklettiğiniz suyla kaynatıp çorbalarına katabilirsiniz. Bu yöntem kabızlığın tedavisi için önemli bir uygulamadır.

♦ Çocuğunuz kaka yaparken ağrı sızıdan söz ediyorsa, çamaşırında kan izleri varsa, karnının alt bölümünde ağrı ve sancı varsa hemen doktora götürün.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp