Bayanlarda Adet Gecikmesi

Bayanlarda Adet Gecikmesi :

Kızlarda adet düzensizliği ilk başladığında görülebilir. Düzensizliğin uzaması halinde bir dokrora gidilmelidir. 16 yaşından küçük kızlarda adet olmama durumu normaldir.

16 yaşından sonra adet görmüyorsa bu durum için yine ir doktora gidilmelidir. Rahimde veya yumurtada oluşan kist ya da miyomlar da kızlarda adet düzensizliği yapabilir.Adet düzensizliği günümüzde pek çok kadın tarafından normal karşılanmasına rağmen bir çok önemli sorunu beraberinde getirir. Bunlar cinsel isteksizlikten tutun da kısırlığa kadar giden büyük sorunlardır.

Adet düzensizliği adet gecikmesi olarak da adlandırılır. Adet gecikmesiyle kadınlarda günlük perfonrmanslarını düşürücü etkilerde ortaya çıkar. Kasık ve sırtta ağrılar, uzun süreli kanamalar, stress, sebepsiz huzursuzluklar, karında şişme, ilişki sırasında ağrı gibi sorunların nedeni adet geçikmesidir.

Normal bir adet düzeni olan bir kadın ortalama 28 günde bir kanama görür. Bu süre bir adet kanamasının başladığı ilk günden, diğer adet kanamasının başladığı ilk güne kadar geçen süredir ve bu kanama 3-7 gün arasında devam eder. İlk günlerde nispeten daha fazla olan kanama yavaş yavaş azalarak en geç 7 günde tamamen biter.

Tüm bu adet dönemi boyunca kadın ortalama olarak 40 mililitre kan kaybeder. 28 günden 7 gün önce ve 7 gün sonra olan kanamalar da normal sınırlar içersine girer. Ancak bundan daha fazla olan kanamalarda adet düzensizliğinden bahsedilir. Yani 21 günden sık, 35 günden seyrek, adet süresi olarak 3 günden az, 7 günden fazla olana kanamalar düzensizdir.

Bazı kadınlarda ek olarak iki adet kanamasının ortasına denk gelen yumurtlama döneminde birkaç damla süren lekelenme tarzında kanama olabilir. Bu kadınlarda yumurtlama esnasında oluşan bu kanama her ay tekrar eder ve normal dışı bir durum olarak kabul edilmez. Adet düzensizliğini kadın hayatının farklı evrelerinde inceleyebiliriz. Bu amaçla kadın hayatını çocukluk, ergenlik, doğurganlık, premenopoz (menopoz öncesi) ve menopoz olarak ayırmak gerekir...

ÇOCUKLUK ÇAĞI

Doğumdan ilk adet görülene kadar geçen zamandır. İlk adet kanaması ortalama 12 yaşında görülür. İlk adetin 9 yaşından önce görülmesi durumunda hormonal bir bozukluk sözkonusu olabileceği gibi, 16 yaşına kadar gerçekleşmemesi durumunda hormonal bir bozukluk dışında yapısal bazı kusurlar da (kızlık zarının tam kapalı olması ve kanın akmasına izin vermemesi, genital organların olmaması gibi) söz konusu olabileceğinden mutlaka jinekolojik değerlendirme gerekir.

ERGENLİK DÖNEMİ

İlk adetin görülmesiyle birlikte genç kadınlığa ilk adım atılır. Ancak hormonal sistemin olgunlaşması iki yıl gibi bir sürede tamamlandığından siklusların bir kısmı ovulasyon (yumurtlama) olmadan gerçekleşir.

Bu yüzden ergenlik döneminde adet gecikmelerine ve/veya adetlerin normalden uzun sürmesine sık rastlanır. Bu dönemdeki bir genç kızın 6 ay boyunca adet görmemesi ve/veya gördüğü kanamaların normalden fazla olduğunun düşünülmesi durumunda jinekolojik değerlendirme gerekir.

DOĞURGANLIK DÖNEMİ

Ergenlik döneminin belli bir aşamasından itibaren adetler düzenli hale gelir ve siklusların tümünde ovulasyon (yumurtlama) olur. Bu dönem kadının gebe kalabileceği dönemdir ve menopoza kadar devam eder.Bu dönemde en sık görülen adet düzensizlikleri gecikmeler, ara kanamalar, adetin fazla olması ve uzun sürmesi ya da az olması ve kısa sürmesi şeklinde olur. 1. Gecikmeler

Doğurganlık döneminde de adet gecikmelerine sık rastlanır. Aktif cinsel yaşamı olan ve etkin bir korunma yöntemi kullanmayan kadında görülen adet gecikmelerinin en muhtemel nedeni gebeliktir. İkinci muhtemel neden de herhangi bir şekilde o siklusta ovulasyon (yumurtlama) olmaması ve bu nedenle "dökülmenin" gecikmesidir.

Düzenli adet gören bir kadında beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan gecikmenin nedeni ise stres, mevsimsel değişiklikler, mekan değişiklikleri olabilir. Bir kadında senede bir kez adet gecikmesi olması ileri inceleme gerektiren bir durum değildir. Ancak adet gecikmesi senede bir kereden çok oluyorsa ve/veya gecikmelerden biri 6 aydan daha uzun sürüyorsa hormonal tetkik yapılması gerekir.

Adet gecikmesinin diğer önemli nedenleri arasında aylık ya da üç aylık korunma iğneleri ya da kola uygulanan hormon çubuklarının içinde bulunan hormonların yan etkileri sayılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp