Baskent Diþ

Baskent Diþ : Çocuklarda oldukça sýk karþýlaþýlan aðýz hastalýklarý genellikle ciddi belirtiler vermese de bazen beslenmeyi çok zorlaþtýran sorunlar yaratabilir. Temizlik kurallarýna uymak, aðýz saðlýðý konusunda dikkatli ve özenli olmak bu tür hastalýklarýn önlenmesinde en etkili yoldur.

PAMUKÇUK

Pamukçuk hastalýðýnýn etkeni, bilimsel adý Candida albicans olan ve aðýz boþluðunda insana zarar vermeden bulunabilen mikroskopik bir mantar türüdür. Çeþitli hastalýklarýn ortaya çýkmasý, yetersiz beslenme, uzun süre antibiyotik kullanma gibi vücut direncini azaltan etkenler bu mantan hastalýk yapýcý hale getirir. Vücut direnci azalýnca geliþmek için uygun bir ortam bulan mantar hýzla koloniler oluþturarak çoðalýr. Bu koloniler dil ve yanaðýn iç yüzeyi gibi aðzýn büyük bir bölümünü kaplayabilir. Kýzarmýþ aðýziçi mukozasý üstünde mercimek büyüklüðünde beyaz alanlar pamukçuðun tipik lezyonlanný oluþturur. Lezyonlar özellikle baþlangýç evresinde seyrek ve küçük olduðundan, geliþen bu mantar kolonileri beslenme sonrasýnda dil kenarlarý ve diþetlerinde kalmýþ süt kesmikleriyle karýþtýrýlabilir. Ama pamukçuk odaklan temizlenmeye çalýþýlýrsa aðýz mukozasýna sýkýca yapýþtýklan ve bulunduklan yerlerden aynlmadýklan görülür. Pamukçuk lezyonlan aðrýlý deðildir. Aðýziçiyle sýnýrlý kalan bir enfeksiyon aðýr sorunlara yol açmadan geçebilir. Ama bazen mukoza þiþliði ve kolonilerin geniþlemesi hafif bir aðnya yol açar. Bu aðrý özellikle bebek meme emerken dil ve yanaklarýn memeye yaslanarak baský altýnda kalmasý sonucu artar. Aðrý duyan bebek aðlar ve çoðu zaman meme almayý istemez. Bu dolaylý etki bebeðin daha az beslenmesine, genel durumunun daha da bozulmasýna ve mantarlann geliþmesine uygun bir ortam hazýrlayarak lezyonlann yaygýnlaþmasýna neden olur. Hastalýðýn giderek aðýrlaþan sonuçlanný engellemek için hemen tedaviye geçilmeli ve lezyonlann yaygýnlaþmasý engellenmelidir.

• Tedavi -
Pamukçuk tedavisinde doðrudan mantar kolonilerini, yani beyaz alanlan kaldýrmaya yönelik giriþimden kaçýnýlmasý gerekir. Çünkü bu tür giriþimler mantan uzaklaþtýrmaya yaramaz. Geride kalan üzeri soyulmuþ kýrmýzý ve aðnlý yüzey mantarýn daha kolay geliþebileceði bir ortam oluþturur. Sütçocuðunun aðzý mukozayý örselemeyecek biçimde günde birkaç kez ve en iyisi beslenmeden sonra mikrop öldürücü çözeltilerle temizlenmelidir. Kullanýlabilecek çözeltiler arasýnda metilen mavisi ve borik asitin gliserindeki yüzde l'lik çözeltisi sayýlabilir. Bu tedaviye mantar öldürücü bir ilaç da eklenmelidir. Bu tip ilaçlar günümüzde pamukçuða karþý yaygýn biçimde kullanýlmaktadýr. Bunlar hap biçiminde alýnabileceði gibi doðrudan hasta mukoza üzerine de uygulanabilir. Pamukçuðun tedavisi oldukça basittir ve geç kalmadan baþlatýlan tedavi hýzla etkisini gösterir. Tersi durumlarda lezyonlar geniþler; yutak, solunum yollarý ve sindirim sistemini de içerebilecek ölçüde yaygýnlaþýr. Tedavisi çok kolay olan pamukçuðun aðýr ve tehlikeli durumlar yaratmasýna fýrsat tanýmak gerçekten çok büyük bir hatadýr.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp