Basit Guatr

Basit Guatr :

Guatra davetiye çıkaran troid bezi büyümesini önlemek için gerekli miktarın her gün gıda yoluyla alınması gerektiğini söyleyen Dr. Said Fetoreçiler, basit guatr olarak tanımlanan bu hastalığın önemsenmemesi halinde, hastanın ileriki yaşantısında ciddi bir tehditle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Guatrın meydana geldiği troid bezinin tümoral ve iltihap dışındaki büyümelerine guatr dendiğini söyleyen Fetoreçiler, troid bezinin salgıladığı hormonların metabolizmayı dengelediğine ve bunların normalden az veya çok salgılanmasının troid hastalıklarına yol açtığına dikkat çekti.

Dr. Said Fetoreçiler, basit guatr ve diğer troid hastalıklarının oluşumu ve belirtilerini de şöyle açıkladı: Basit guatrda, troid bezi normalden büyüktür. Ancak hormon salgısında bir değişiklik yoktur. Yani troid normal çalıştığı halde troid bezi büyüme gösterebilir. Dolayısıyla hastanın klinik bir şikayeti olmayabilir. Ancak tedavi edilmezse zaman içerisinde ilerler ve ameliyat gerektiren evreye ulaşır. Guatrın oluşmasının temelinde eksik hormon salgısından dolayı hipofizden TSH (treotopin) hormonu aracılığıyla sürekli troid bezine hormon için uyarı geldiğinden dolayı troid bezi büyür."

GUATRIN SEBEPLERİ

Bir bölgede halkın yüzde 10'undan fazlası guatr hastası ise endemik guatrdan söz edileceğini belirten Fetoreçiler, içme sularında ve besin maddelerindeki iyot eksikliğinin (karalahana, beyaz turp, şalgam, kırmızı turp ve karnabahar gibi) yanısıra aşırı kalsiyum ve flor alınması ile A vitamini yetmezliğinin endemik guatrı körüklediğini kaydetti.

İyot eksikliği bulunan besin maddelerinin en çok Doğu Karadeniz, Ege, İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da tüketildiğine işaret eden Fetoreçiler, bu sebeple buralarda guatra sık rastlandığını belirtti.

KADINLARDA

DAHA ÇOK

GÖRÜLÜYOR

Dr. Said Fetoreçiler, kadınlarda guatra erkeklere nazaran 4 kat daha fazla rastlandığını ifade ederek, bunun se-beplerinin ise kesinleşemediğini bildirdi.

Büyük oranda "sinirlilik" şikayetiyle doktora giden kadınlarda guatra rastlandığını ifade eden Dr. Fetoreçiler, çocuklarda da guatrın olabileceğine dikkat çeke-rek şöyle devam etti: "Anneler özellikle erkek çocuklarının hareketlerine dikkat etmelidirler. Çünkü çocuklarda troid bezinin az çalışması kalıcı zekâ geriliği yapar, tedavi edilmezse sorun kalıcı olur. Belli bir yaştan sonra oluşursa refleksleri azaltır, ama tedaviden sonra düzelme görülür."

Hamilelik döneminde "hiç ilaç alınmaz" takıntısına kapılmadan, hamile hanımların troid hastalıklarının belirtilerini farkedip, ilaç tedavisine başlamaları gerektiğini belirten Fetoreçiler, bu durumun anne karnındaki çocuk açısından da önemli olduğunu anlattı.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Guatr teşhisinin kan testleri, radyoaktif iyot testi, sintigrafi, ultrasanografi ve uptake gibi birçok yöntemle konulabileceğini belirten Fetoreçiler, "Kişilerin guatrdan şüphelendikleri zaman gecikmeden ve hastalık ilerlemeden doktora başvurmaları ve gereken tetkikler yapıldıktan sonra verilen tedaviyi ihmal etmeden devam etmeleri önemlidir. Tedavi ihmal edilmezse ilaçla düzelir. Geciken vakalar ise ameliyatı gerektirir. En önemli nokta troid bezinin boyunda herhangi bir rahatsızlık yapmadan tüm vücudu etki altına almasına dikkat etmektir. Boyunda bir şikayet veya ağrı olmadığı için doktora başvurmayan guatr hastalarının sayısı az değildir. Tedavi, hastalığın durumuna bağlı olarak ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi veya cerrahi müdahale şeklinde olabilir." diye konuştu.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp