Baş Ağrısının Nedenleri Ve Belirtileri

Baş Ağrısının Nedenleri Ve Belirtileri

Gerilim tipi baş ağrısı hakkında bilgi veren Dr. Yön, 'Gerilim tipi baş ağrısı primer baş ağrıları arasında en sık rastlanan baş ağrısıdır. İki yanlı olması ışıktan, sesten etkilenmemesi, sıklığı yeri değişken, sıkıştırıcı bir baş ağrısıdır. Atak tedavisi olarak ağrı kesiciler yanı sıra, kronik formunda antidepresan tedaviler kullanılabilir' diye konuştu.

Migren hakkında da bilgi veren Dr. Yön, 'Baş ağrıları içerisinde polikliniklere en sık başvuru migren nedeni ile olmaktadır. Bireylerde genellikle zonklayıcı, tek taraflı, ışıktan sesten ve fiziki aktivitelerden etkilenme tariflenir. Migren, bireylerin günlük yaşamlarını sosyal hayatlarını oldukça etkiler. Hastaya hastalığın başka bir patolojiden kaynaklanmadığı bilgisi verilerek, hekimle işbirliği ile ona uygun olan tedavi ile baş ağrılarının kontrol altın da tutulabileceği anlatılmalıdır. Ağrının sıklığı, şiddeti, sosyal konum, ek hastalıklara göre uygun tedavi protokolü ile günlük hayatı oldukça etkileyen bu durumu kontrol altına alabiliriz' şeklinde konuştu.

Uzm. Dr. Serpil Kıroğlu Yön, 'Baş ağrısında alarm belirtileri olduğunda muhakkak bir doktora başvurulmalıdır. Kişi 'şimdiye kadar yaşadığım en şiddetli baş ağrısı' şeklinde tanımlama yapıyorsa, ani başlangıç, ileri yaş, baş ağrısı sıklık şiddetinin artması, hiç yer değiştirmemesi, ağrıların çoğunlukla sabah veya uykudan uyandırması, ek hastalık olması, nörolojik muayenedeki başka patolojik bulgular (görme bozukluğu, ateş, ense sertliği vb) alarm belirtileri olarak değerlendirilmelidir' açıklamasında bulundu.

Baş Ağrısının Belirtileri

İlk kez, çok şiddetli ve yaklaşık 1 dakika içinde en yüksek şiddetine ulaşan baş ağrısı subaraknoid kanamanın habercisi olabilir. Subaraknoid kanama, beyin damar duvarlarındaki anomaliden kaynaklanan balonlaşma şeklinde tarif edilebilecek anevrizmaların yırtılması nedeniyle oluşur. Baş ağrısı bazı hastalar tarafından ''başımın içinde bir şey patladı'' şeklinde de ifade edilebilir. Yakınması olmayan hastada ani ve şiddetli baş ağrısı ile birlikte bilinç değişiklikleri, uyku hali, bulantı, kusma, ışık hassasiyeti, epilepsi (sara) nöbetleri gözlenebilir. Hastaların yaklaşık ¼’ü ilk 24 saat içinde kaybedilir. Bu nedenle hastanın acil olarak hastaneye ulaştırılması gerekir.

Baş ağrısı sık görülüyorsa ve eğer gittikçe artıyorsa mutlaka önemsenmelidir. Sigara içen ve doğum kontrol hapı kullanan genç bir kadında şiddeti gittikçe artan baş ağrısı, beyin venlerinde pıhtılaşma sonucu oluşan "serebral sinüs trombozu" gibi hızla tedaviye başlanması gereken bir hastalığın işareti olabilir.

Egzersiz, hapşırmak veya ıkınmak gibi kafa içi basıncının artması nedeniyle baş ağrısı oluşması, kafa içinde yer kaplayan bir oluşum düşündürebilir. Beyin tümörleri, anevrizmalar bu tip baş ağrısına neden olabileceği gibi, genç-orta yaş şişman kadınlarda daha sık gözlenen, beyin omurilik sıvısının basıncının artmasının neden olduğu "psödotümör serebri" hastalığı da buna neden olabilir.

Özellikle trafik kazaları gibi şiddetli kafa travmalarından sonra kafa kemiklerinde kırıklar, beyin dokusunda ya da beyin zarları arasında kanamalar oluşabilir. Nadiren de olsa beyin zarları arasında sızıntı şeklindeki kanamalar başlangıçta bulgu vermeyebilir. Travmadan günler, hatta aylar sonra baş ağrısı ve denge bozukluğu gibi bulgularla ortaya çıkabilir.

Kol ve bacakta uyuşma, güçsüzlük, görme bozukluğu, konuşma güçlüğü gibi nörolojik işaretlerin baş ağrısı ile görülmesi beyin dokusunda sorun olduğunu bildirir. Bu hastalıklara ek olarak örneğin inme hastalarının yüzde 10'unda inme öncesinde baş ağrısı görülebilir.

Baş Ağrısı İçin Okunucak Dua

Bismillahirrahmânirrahîm

Resûlullah, Hazret-i Alî’ye buyurdu ki: “Başın ağrıyınca, elini başına koy ve Haşr sûresinin sonunu – Lev enzelnâ’dan itibaren – oku.”

Resûlullah’ın Haşr sûresinin bu kısmını okuduğu zaman, mübârek elini, mübârek başına koyduğu ve: “Ölüm hâriç, bu her hastalığa şifâdır” buyurduğu bildirilmiştir. (Bu ayetler, ayatı hırz dualarının içinde vardır.)

Haşr Suresi 21-24.Ayet

BAŞ AĞRISI ÇEŞİTLERİ
Baş ağrısı çok sık olarak gördüğümüz bir yakınmadır. Birçok baş ağrısı çeşidi olduğu gibi alta yatan başka bir hastalığın belirtisi de baş ağrısı olabilir. Hastanemizde baş ağrısı şikayeti ile bize gelen hastaları değerlendirip baş ağrısına sebep olabilecek durumları araştırıp tedavisi düzenlenir. Sık karşılaşılan baş ağrılarından biri migrendir.

Migren, kadınlarda daha fazla görülmektedir.

Migreni olan kişilerde bazen baş ağrısı başlamadan 5-10 dakika önce göz önünde aura dediğimiz ışık çakmaları, kar taneleri, zigzag ışıklar ve bulanık görme şeklinde tarif ettikleri belirtiler olabilir, ardından sıklıkla yarım başlayıp tüm başa yayılan zonklayıcı, bulantı ve kusmanın eşlik ettiği baş ağrısı ortaya çıkar. Ağrı sırasında ışık, ses ve kokular kişiyi rahatsız edebilir. Karanlık sesiz odada uyumak kişiyi rahatlatır. Açlık uykusuzluk, mevsim değişiklikleri, yolculuk, lodos ağrıyı tetikleyebilir. Bazı yiyecekler özellikle mayalı yiyecekler, peynir, şarap gibi gıdalar ağrıyı tetikleyebilir.

Gerilim tipi baş ağrısı diğer sık gördüğümüz ağrılardan bir tanesidir. Sıklıkla başın alın bölgesinde ensede sıkıştırma gerginlik uyuşma basınç şeklinde tarif edilir. Günün herhangi bir zamanında başlayabilir ancak akşam saatlerinde daha sık ortaya çıkan baş ağrısıdır. Stres, kaygı, yoğun iş temposu, uzun süre bilgisayar başında kalma, yoğun ders çalışma gibi durumlar ağrıyı tetikler. Bu ağrı kısa süreli birkaç saat ve bir iki gün sürebilir bazen günlerce sürebilir.

Küme baş ağrısı daha az sıklıkta görülen birçok ağrı kesiciye yanıtsız bir baş ağrısı çeşididir. En belirgin özelliği kişinin ağrısının yılın belirli dönemlerinde hep aynı saate aynı sürede ve aynı şekilde ortay çıkması, ağrı göz çevresinde gözün arakasında oyucı ve çok şiddetlidir, bu baş ağrısı ile birlikte kişinin göz kapağında şişme, gözünde kızarma, yaşarma, burunda akma gözlenir.

Baş ağrısının altında ciddi olabilecek birçok neden olabilir. Beyin tümörleri yavaş ve sinsi şeklinde büyüdükleri için kişinin yavaş başlayıp günler aylar içinde giderek aratan baş ağrısı ortaya çıkabilir, baş ağrı sabahları belirgindir ve bulantı kusmada eşlik edebilir. Ateş, bulantı, kusma davranış ve kişilik değişikliği ile birlikte olan baş ağrılarında menenjit dediğimiz beyin zarlarının iltihabı ile ensefalit dediğimiz beyin iltihabı olabileceği akılda tutulmalıdır.

Ani şiddetli bomba patlar şeklinde olan, bilinç değişikliği ve nörolojik bulgular veren başa ağrıların altında beyin kanaması olabilir

Biz tüm bu bilgilerle ve merkezimizdeki ileri görüntüleme ve laboratuar testleri ile hastaların baş ağrısını ve baş ağrısına sebep olabilecek alttaki ciddi sorunları araştırıp gereken müdahaleleri yapıp tedavisini yapılır.

HANGİ BAŞ AĞRILARINDA ACİL BAŞVURULMALI
  • Baş ağrısına eşlik eden, kafa karışıklığı, bilinç kaybı, koma, sara nöbeti varsa,
  • Baş ağrısına eşlik eden güçsüzlük varsa,
  • Kafa travması sonrası gelişen baş ağrısı varsa,
  • Yüksek ateş, bulantı, kusma ve eşlik eden başa ağrısı varsa,
  • Aniden ortaya çıkan daha önce yaşamadığı şiddetli baş ağrısı varsa,
  • Acil olarak nöroloji ve beyin cerrahisi uzmanlarının olduğu merkeze başvurmalıdır
BİR AN ÖNCE DOKTORA BAŞVURMASI GEREKEN BAŞ AĞRILARI
  • Daha önceden olan ancak davranışı ve şekli değişen başa ağrısı varsa,
  • Sabah olan baş ağrısı, eşlik eden bulantı ve kusma varsa,
  • Her gün ilaç almasını gerektiren baş ağrısı varsa,
  • Uzun süredir olan daha önce tetkik edilmemiş baş ağrısı varsa,
  • Depresyonun eşlik ettiği baş ağrısı varsa,
  • Gebelik sırasında ortaya çıkan başa ağrısı varsa,

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp