Balık Pulu Gibi Deri

Balık Pulu Gibi Deri: İktiyozis, en sık irsi olarak alınır. Hastalığın irsi şeklinin bulunduğu çocukların derileri doğumda genellikle normal olup birkaç yıl sonra derileri dökülmeye ve kalınlaşmaya başlar.

Hastalık zaman zaman yetişkinlik yıllarında ortadan kaybolabilir ancak daha sonra nüks eder. Doğuştan veya sonradan gelişebilen en az 20 çeşidi vardır. Bu rahatsızlık vücudun her yerinde ortaya çıkabileceği gibi genellikle sırt bölgesinde, bacaklarda, göğüste ve yüzde görülür. Çoğunlukla vücudun terlediği bölgelerde rastlanır.

Hastalıkta kaşıntı yoktur ama cilt çeşitli sebeplerle tahriş olduğunda ortaya çıkabilir. Yaş ilerledikçe klinik tablo geriler. Hastalık kuru ve soğuk havalarda azar. Yaz aylarında ise gerileme eğilimindedir. Nemli, tropikal iklimlerde hasta oldukça rahatlar.

Hayat devam ediyor


İktiyozis olan kişilerin hayatları tamamen normaldir. Fakat derilerine bakım için uğraştıkları zaman diğer insanlara göre çok daha fazladır. Şiddetli iktiyozisi olan hastalar aşağıdaki sıkıntılarla karşılaşabilir. Aşırı sıcaklık: terleme azaldığından vücut ısısı yüksektir. Hareket kısıtlılığı: kalın ve kuru kabuklanmalar vücudun hareketi esnasında ağrıya yol açabilir. Tali enfeksiyonlar: derideki sıyrıklar sebebiyle deri ve sistemik enfeksiyonlar görülebilir. Görme ve duyma bozuklukları.

Belirtileri:

İktiyozisin emareleri hastalığın derecesine göre farklılık gösterir. Bununla birlikte genel belirtiler şunlardır:
> değişen kalınlıklarda kuru ve sarımsı veya koyu renk pullu deri (genellikle dirsek ve alt bacak bölgesinde)
> deride poligon şeklindeki ufak şekiller vardır
> avuçlarda ve ayak tabanlarında deri kalınlaşması

Kendinize iyi bakın!

Kişisel tedbirler, iktiyozisin verdiği rahatsızlığın azalmasına yardımcı olur. İşte alacağımız bazı tedbirler:

> cildi yumuşatmak için uzun süre suda kalarak banyo yapılmalı. Kalınlaşan döküntülerden kurtulmak için kaba dokulu bir sünger veya keçelerle masajla ölü cilt tabakası atılmalı.
> ek katı ve sıvı yağlar içeren hafif sabunlar seçilmeli. Kuru deride özellikle tahriş edici olan deodorant ve antibakteriyel sabunlardan kaçınılmalı.
> saçlardaki pullar, sert bir fırça ile saç derisinden ayrılmalı.
> yıkama veya banyo işleminden sonra deri havlu ile hafifçe ve nazikçe kurulanmalı, böylece nemin bir kısmının deride kalması sağlanmalı.
> nemlendirici veya nemlendirici krem cilt, banyo sonrası ıslak veya nemli iken tatbik edilmeli.
> cildi nemli tutmaya yarayan kimyasallar olan üre veya propilen glikol içeren bir nemlendirici tercih edilmeli. Bu konuda vazelin iyi bir seçenektir.

Ömür boyu süren tedavi


İktiyozisin bilinen ve kesin tedavisi yoktur. Uygulanan tedavi yöntemleri hastalığın belirtilerini en aza indirmeye yöneliktir. En sık görülen çeşidi olan iktiyozis vulgaris tedavisinde, alfa hidroksi asitleri kremleri ve a vitamini ilaçları kullanılır. Deri nemlendirilmesi ve soyulması sağlanır. Durumu kontrol altına alabilecek krem ve merhemler kullanılabilir.

Tedavi için salisilik asitli lanolin ve kakao yağı gibi pomatlar sürülür. Şiddetli olgularda ağızdan yüksek doz tiroid ekstreleri ve a vitamini ile a vitamini türevi olan asitretin veya isotretinoin kullanılabilir. Bu ilaçlar pullanmayı, kurumayı azaltır. Eğer infeksiyon gelişirse antibiotikler ilave edilir. Deriyi rahatlatmak ve yumuşatmak için krem, losyon ya da yağ kullanılabilir ama sabunu az kullanmalı, banyo sayısı azaltılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp