Baðýþýklýk Yetmezliði

Baðýþýklýk Yetmezliði : Baðýþýklýk yetersizliði, baðýþýklýk sistemimizin mikroplarla savaþma yeteneðinin kýsmen veya tamamen kaybedilmesidir. Bu durum çoðu zaman kendi vücudumuzda sonradan olmakla birlikte (Sonradan kazanýlan baðýþýklýk yetersizliði),bazen doðuþtan da olabilmektedir.(Doðuþtan olan baðýþýklýk yetmezliði). Baðýþýklýk yetersizliði olan kiþiler fýrsatçý enfeksiyonlardan daha kolay etkilenirken, herkesi etkileyen normal enfeksiyonlardan da daha fazla etkilenmektedirler.

Doðuþtan olan baðýþýklýk yetersizliði, yetersizliðin olduðu yere göre deðiþmektedir. Antikor yapan veya mikroplarla savaþan(T lenfositler) hücrelerde yetersizlik olabildiði gibi vücudumuzdaki mikroplarýn öldürülmesine yardým eden sývýsal Proteinlerin (Kompleman) de yetersizliði olabilir. Bu yetersizlikler tek baþýna olabildiði gibi birlikte de olabilir. Bu baðýþýklýk yetersizliðinin hemen hepsi ailesel olarak görülmekte ve genetik anormalliklere baðlý olarak oluþmaktadýr. Doðuþtan baðýþýklýk yetersizliði olan kiþiler çocukluk çaðýndan beri enfeksiyonlara eðilimlidirler. Bu guruptaki hastalýklarýn bir kýsmýna çocukken geçirilen enfeksiyonlar nedeniyle daha sýk yakalanýlmaktadýr. Seksenin üzerinde doðuþtan baðýþýklýk yetersizliði tanýmlanmýþtýr. Doðuþtan baðýþýklýk yetersizliði olan çocuklar genellikle hayatlarýnýn ilk 3-6 aylarýnda Saðlýklý olmakla birlikte hayatýnýn daha sonraki dönemlerinde sýk sýk enfeksiyon hastalýklarýna yakalanmalarý ve lenfoma gibi hastalýklara eðilimli olmalarý nedeniyle yakýn takip edilmeleri gerekir. Sýk enfeksiyon geçiren bir çocukta antikor seviyelerinin düþük saptanmasý, vücudumuzu savunan hücrelerin(T lenfositler) düþük bulunmasý ve bazý hastalarda timüs bezinin eksikliðinin saptanmasý ile teþhis konulur. Bazý nadir hastalýklarda antikor seviyesi düþük deðil bilakis yüksek saptanýrken(Hiper IgM baðýþýklýk yetersizliði),bazýlarýnda antikorlar ve T lenfositlerin sayýsý normalken her ikisinin de fonksiyonu bozuktur(Þiddetli kombine baðýþýklýk yetersizliði).Bunlar dýþýnda bazý hastalarda kromozom bozukluklarý saptanmaktadýr. Doðuþtan baðýþýklýk yetersizliðin tedavisi yetersizliðin tipine göre deðiþmektedir. Bu tedaviler antikor denilen gamaglobulinlerin verilmesi, kemik iliði kök hücre nakli, belli mikrobiyal hastalýklara karþý uzun süreli Antibiyotik tedavisini içermektedir.

Sonradan kazanýlan baðýþýklýk yetersizliði vücudumuza dýþarýdan kaynaklanan bazý durumlarda olabildiði gibi ayný zamanda bazý hastalýklardan da kaynaklanabilir. Beslenme bozukluklarý, yaþlýlýk, belirli ilaçlar ( Kanser ilaçlarý, romatizmal ilaçlar, baðýþýklýk sistemini baskýlayan ilaçlar, kortizon) bunlardan baþlýcalarýdýr. Yine pek çok hastalýk direkt veya dolaylý olarak baðýþýklýk sisteminde yetersizliðe neden olabilir. Bunlarýn baþlýcalarý kanserler (özellikle kemik iliði ve kan hücrelerinin kanserleri) ve mikroplardan kaynaklanan uzun süreli hastalýklardýr. Baðýþýklýk sisteminde yetersizliðe neden olan mikrobiyal kaynaklý hastalýðýn en bariz örneði HIV tarafýndan oluþturulan AIDS hastalýðýdýr. HIV direkt olarak baðýþýklýk sistemi hücrelerine saldýrmakta ve baðýþýklýk sisteminde bozukluða yol açmaktadýr.

Baðýþýklýk yetersizliði kalýcý olabildiði gibi altta yatan hastalýðýn tedavisiyle düzelen tipte de olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp