Bağışıklık Sistemi Testi

Bağışıklık Sistemi Testi: Bağışıklık sistemimiz için neler yapmalıyız? Uyku en önemli faktörlerden birisidir. Yedi saat kaliteli gece uykusu uyunmalıdır. Kişide uyku bozukluğu var ise mutlaka hekimi tarafından nedenleri araştırılmalı ve uygun tedavi verilmelidir.

Yapılan araştırmalarda bağışıklık sistemi sorunu olan kişilerde uyku bozukluğunun da beraberinde olduğu gösterilmiştir. Gece uyurken salgılanan büyüme hormonu gibi bağşıklık sisteminde anahtar rol oynayan hormonal ritmin bu nedenle bozulduğu kanıtlanmıştır.

Mümkünse hergün 30 dakikadan az olmayacak şekilde egzersiz alışkanlık haline getirilmelidir. Kalp ritmini yani nabız sayımızı belli oranda yüksek tutacak şekilde egzersiz yapmalıyız. Nasıl egzersiz yapabileceğiniz konusunda mutlaka hekiminize danışınız. Çocuklarımıza da egzersiz ve sporun önemini ancak kendimiz de yaparsak kavratabiliriz.

Sigara ve alkolden uzak olmak kendimize yapabileceğimiz en önemli iyiliklerin başında geliyor.
Şeker ve beyaz unlu (rafine) mamüllerden nekadar uzak yaşarsak bağışklık sistemimiz o kadar güçlenmektedir.

KİMLER BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ TESTİ(TARAMASI) YAPTIRMALI?

-Sık sık gripal enfeksiyon geçiriyor musunuz?
-Aft , uçuk benzeri enfeksiyonlardan muzdarip misiniz?
-Ailenizde veya sizde oto-immün (iltihaplı romatizmal hastalıklar) veya kanser hastalığı veya kronik viral hepatitler (hepatit C, hepatit B hastalığı veya taşıyıclığı) , guatr, şeker hastalığı gibi hastalıklar veya alerjik durumlar mevcut mu?
-Kilo probleminiz var mı?
-Ayaklarda kramp, yanma uyuşma donma gibi yakınmalarınız var mı?
-Uyku probleminiz var mı?

Mutlaka bağışıklık sistemi testi (taramanızı) yaptırmalısınız!!!
Ne kadar erken risk tespiti yapılabilirse o kadar erken müdahele yapılabilir ve kaliteli bir yaşama yelken açabiliriz.

Bağışıklık sistemi taramasında neler yapılır?

Özetle iyi bir anamnez yani hastanın ya da kişinin öyküsünü alıyoruz. Çok iyi bir dahiliye muayenesinden sonra sorunlara yönelik ve temel bir takım tetkikler yapıyoruz.

Tetkiklerde; standart kan sayımı, sedimentasyon ölçümü, biyokimyasal tetkiklerin yanı sıra mutlaka D vitamini düzeyi , insülin direnci olup olmadığı, tiroid testleri, CEA düzeyi (kanser markerı olarak bilinir ama biz bu markerın önemli bir bağışıklık sistemi göstergeci olduğunu biliyoruz. ) magnezyum ve gerekiyorsa çinko düzeyine bakılmaktadır.

Hastanın özel sorunlarına yönelik daha özel ve derinlemesine incelemeler de yapabilmekteyiz.Genetik testler, bağışıklık sistemine yönelik özel immün testler, barsak alışkanlık öyküsüne ve bazı durumlarda besin intolerans testleri bizim için ileri testler olarak önem kazanmaktadır.

Kişinin mide-barsak sorunları varsa, migreni varsa, şeker ve/veya hipertansiyon gibi kronik hastalıkları varsa ya da romatizmal hastalık riski var ise besin intolerans testi ve dışkı flora değerlendirmeleri mutlaka yaplmalı ve sistemik kanda bakılan testler tercih edilmelidir.

Periferik yani parmak ölçümü ile yapılan testlerin son günlerde sayıları gittikçe artmakta olup güvenilirlikleri şüphe uyandırmaktadır.Bu testlerin mutlaka hekim kontrolünde yaplması çok önemlidir. Dietisyen takibi de tedavinin en önemli parçalarından biridir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp