Bağışıklık Güçlendirici Gıdalar

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİ GIDALAR

Birçok bitki geleneksel olarak enfeksiyonlarla savaşmak için kullanılır ve modern araştırmalara göre, bu bitkiler bakteri ve mantara karşı etkili olmalarının yanı sıra virüse karşı da etkilidirler. Bu nedenle soğuk algınlığı ve grip için gerçekten fayda gösterirler. Diğerleri bağışıklık sistemini geliştirirler ve bu yolla vücuda saldıran patojenlerin üstesinden gelirler.
 
EKINEZYA
 
Bu bitki, Kızılderililerde tedaviyle ihtiyaç duyan insanlar tarafından yılan sokmasından diş ağrısına kadar birçok vakada kullanılırdı. Birbirine bağlı üç baharat olan E.pallida,E. purpurea, E. angustifolia enfeksiyonların geniş spektrumlarına karşı kullanılırlar. Ekinezyanın en yaygın kullanılan kısmı kökü olmasına rağmen, şimdiki araştırmalar, E. purpuera nu açık havada kalan yerlerinin de etkili olduğunu gösteriyor. Tohumları, bahçelerde yetiştirilebilmesi için satılmaktadır.Soğuk algınlığını tedavi etmesinin yanı sıra, böbrek ve bağırsak enfeksiyonlarında ve kan zehirlenmesinde de kullanılır. Ekinezya kremi kesikler, sıyrıklar ve deri enfeksiyonlarında etkilidir. Bazı bitki uzmanları ekinezyayı ilerlemiş enfeksiyonlarda, yüksek dozlar halinde kullanmayı tercih ederlerken (kapsüllerde 800 mg’a kadar veya tentür olarak 10 ml’lik dozlarda), diğerleri bu tedaviyi, özellikle okul çağındaki çocuklarda, küçük ve düzenli dozlarda (günde 200 mg kapsül) enfeksiyon önleyici olarak kullanmayı tercih ederler.
 
ASTRAGALUS
 
Çin de huang qi olarak bilinen astragalus, Çin tıbbmda kullanılan en önemli güçlendiricilerden biridir. Bağışıklık sistemi üzerindeki düzenleyici etkisinin yanı sıra akciğer, mide ve böbrekler üzerinde güçlendirici etkisi vardır.Astragalus diüretik, yaşam enerjisini kuvvetlendiren (qi), hücrelerin yenilenmesini destekleyen, şişkinliği azaltan ve iltihabı temizleyen bir bitkidir. Kökü çarpıntı, halsizlik, böbrek rahatsızlığı, göğüs problemi ve yavaş iyileşen yanık ve yara vakalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Araştırmalar astra- galusun kanser vakalarında bağışıklık sistemini güçlendirici olarak faydalı olabileceğini gösterir.Belirsiz enfeksiyonlar, yavaş iyileşen yaralar ve genel halsizlik vakalarında onu değerli kılan Asil bağışıklık güçlendirici etkisine rağmen,Çin’de genç insanlar için ginsengden daha uygun olan bir enerji toniği olarak kabul edilir. Kökleri Çin’deki aktarlarda dilimler halinde satılır ve dozu genelde kaynamış halde 9 ila 15 gr arasında değişir.
 
MEŞE MANTARI
 
Arlık süpermarket raflarında kolaylıkla bulunabilen meşe mantarları, virüse ve tümöre karşı etkili, kolesterol değerlerini düşüren, karaciğeri güçlendiren ve bağışıklık sistemini düzenleyen bir bitkidir. Özü Japonya’da kemoterapi gören hastalarda kullanılır ve araştırmalara göre karaciğer tümörünün büyümesini önleyici etkisi vardır.Meşe özleri, aynı zamanda AIDS tedavisinde de kullanılmaktadır. En az 2000 yıldır Çin tıbbmda kullanılmaktadır;Çinliler bu bitkiye kendi dillerinde xiang gu derler.Geleneksel Çin tıbbında bu mantarın kullanıldığı genel doz kurutulmuş ise 6 ile 12 gr arası, taze ise 90 gr’dır; günde üç defaya kadar çorbasını içebilirsiniz. Batı standartlarına göre bu dozlar oldukça yüksektir ve mide rahatsızlıklarına yol açabilir; aktif içeriklerle yoğunlaştırılmış özleri satın alın veya mantarları yemeklerinizde kullanın.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler

Bağışıklığı güçlendiren yiyecekler dendiğinde belirli bir besin grubunun veya belirli vitaminlerin akla gelmesi tam olarak doğru değil. Çünkü bağışıklık sisteminin güçlü olması pek çok vitamin ve mineralin yanı sıra alınan protein miktarına, esansiyel yağ asitlerine, karbonhidrata, yani beslenmenin geneline bağlıdır. Vitamin ve mineral bakımından zengin bir beslenme programı uygulamak her zaman güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olunduğu anlamına gelmez. Eğer yeterli miktarda protein tüketmezseniz vücudunuz enfeksiyonlara karşı zayıf alabilir. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirmek için bazı yiyeceklere yönelmek yerine kendinize dengeli bir beslenme programı oluşturmalısınız.

Hazır gıdalar, kalorisi yüksek ve besin değeri düşük atıştırmalıklar, fazla tuzlu veya şekerli hamur işleri, şekerli ve gazlı içecekler yerine her gün farklı renklerde meyveler, bol bol yeşil yapraklı sebzeler yemek, taze sıkılmış meyve suyu içmek, sigarayı bırakmak, haftada 2-3 öğün balık yemek atacağınız ilk ve en önemli adımlardır.

Tabii bazı vitamin ve minerallerin bağışıklık sistemi için ayrı önemi vardır. Ancak bu vitamin ve mineralleri kısa bir süre içinde fazla fazla almanın veya takviye olarak tüketmenin faydası olduğu söylenemez. Önemli olan vücudun ihtiyaç duyduğu miktarları düzenli olarak almaktır. Bağışıklığı güçlendiren (ve başka pek çok fonksiyonu bulunan) bazı vitamin ve mineralleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Selenyum: Bazı çalışmalar selenyum eksikliği görülen kişilerde mesane, meme, kolon, rektum, akciğer ve prostat kanseri riskinin arttığını ortaya koymaktadır. Ay çekirdeği, balıklar, hindi eti ve kırmızı et en çok selenyum içeren besinler arasındadır. Selenyum içeren yiyecekler yazısında selenyum minerali ve selenyum bakımından zengin gıdalar hakkında daha ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz.

A Vitamini: A vitamini eksikliğinin bağışıklık sistemini zayıflattığı ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskini arttırdığı bilinmektedir. Ispanak, havuç, kara lahana, keçi ve inek sütü, balıklar, yoğurt iyi birer A vitamini kaynağıdır. A vitamini içeren yiyecekler sayfasında A vitamini içeren bazı gıdaların listesini ve bu vitaminin çeşitleri ile ilgili daha detaylı bilgiler yer alıyor.

B2 Vitamini: Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar B2 vitamininin bakteriyel enfeksiyonlara karşı vücudun direncini arttırdığı yönünde sonuçlara sahiptir. Ancak bu alanda daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

B6 Vitamini: B6 vitamini eksikliği bağışıklık sisteminin virüslere ve bakterilere verdiği tepkinin azalmasına yol açabilir. Ancak uzmanlar B6 vitamininin aynı zamanda mevcut tümörlerin büyümesine yol açabileceği için dikkatli tüketilmesini ve fazla miktarlarda (takviye olarak) alınmamasını öneriyor. Esmer pirinç, toz acı biber, şam fıstığı, tarhun otu, sarımsak, adaçayı en çok B6 içeren besinler arasında ilk sıralarda.

C Vitamini: Hepimiz, özellikle grip salgınlarının görüldüğü kış aylarında C vitamini almamız gerektiğini biliyoruz. Ancak C vitamininin tek başına bağışıklığı güçlendirdiği yönünde bilimsel bir kanıt bulunmuyor. C vitamini ancak diğer vitamin ve minerallerle birlikte alındığında olumlu etki gösteriyor. C vitamini hangi besinlerde bulunur yazısında bu vitaminin önemi ve bolca bulunduğu gıdalar hakkında detaylı bilgiler yer alıyor.

D Vitamini: D vitaminin tüberküloz hastalarının tedavisinde olumlu sonuçlar verdiği yıllardır bilinen bir gerçek. Son yıllarda yapılan araştırmalar bu vitaminin bazı hastalıklardan sorunlu bakterilere karşı antimikrobiyal tepki oluşturduğu yönünde sonuçlara sahip olmakla birlikte henüz bu konuda daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyulmakta.

Çinko: Çinko, bağışıklık sistemi hücrelerinde eser miktarda bulunan ve eksikliğinde bu hücrelerin olması gerektiği gibi çalışmadığı bir mineraldir. Ancak çinko fazlalığı bağışıklık sisteminin işlevini engelleyebileceği için özellikle çinko takviyesinin doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Çinko içeren yiyecekler sayfasında çinko minerali bakımından zengin gıdalar, çünko eksikliği ve fazlalığı durumunda görülen belirtiler hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Bağışıklığı Güçlendiren Diğer Gıdalar

Aşağıdaki listede vücudun hastalıklara karşı direncini arttıran, vitamin ve mineral bakımından zengin, uzmanlar tarafından sık sık önerilen bazı gıdaları bulabilirsiniz. Ancak bu listede yer alan bazı gıdalar herkes için uygun olmayabilir. Bu nedenle sizin sağlık koşullarınıza en uygun beslenme listesi için bir uzmana danışabilirsiniz.

Sarımsak
Soğan
Domates
Havuç
Brokoli
Brüksel lahanası
Pazı
Kırmızıbiber
Kabak
Portakal
Greyfurt
Limon
Mantar
Yoğurt
Zencefil
Bal
Karabiber
Kekik
Adaçayı
Biberiye
Maydanoz
Karnabahar
Mercimek
Hindi eti
Balık
Fasulye
Kırmızı et
Peynir
Ay çekirdeği
Badem
Kaju
Yumurta
Zerdeçal
Yeşil çay
İstiridye

Sonuç olarak bağışıklık sistemini güçlendirmek için önerilen yiyeceklerle sağlıklı beslenme için yapılması gerekenler aşağı yukarı aynı. Eğer bağışıklık sistemini etkileyen bir rahatsızlığınız bulunmuyorsa, sadece beslenmenizi düzenleyerek hastalıklara yakalanma riskini önemli oranda azaltabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta, vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu besin ögelerinin vitaminlerin ve minerallerin dengeli olarak alınması. Bir minerali veya vitamini çok miktarda almak bağışıklığın güçlenmesi için yeterli değil. Beslenmeye bir bütün olarak bakmak gerekiyor. Ayrıca vitamin takviyesi kullanmaya başlamadan önce doktora danışmak bu vitaminlerin veya minerallerin gereğinden fazla alındığı durumlarda görülebilecek yan etkilerinden korumak adına önemli.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp