Bacak Kramp

Bacak Kramp :

Kramp bir kasa ait kasılma birimlerinin (motor ünit denir) tümünün birden aşırı derecede ataşlenerek, kasın en yüksek gücünde kasılması durumudur. Gece krampları uykunun REM dönemi dahil tüm dönemlerinde görülebilir. Kramp sırasında elektromiyografik olarak kayıtlama yapılırsa kasılma birimlerinin çok yoğun bir ateşleme yaptıkları görülür. Bunun nedeni omurilikte ön boynuz denilen bölgede bulunan sinir hücrelerinin yoğun ateşleme yapmaları, ardından da yoğun bir kas kasılmasının oluşmasıdır.

Bu olayın nedeni ön boynuz hücrelerinin aşırı uyarılabilir olması, kendiliğinden ateşlenmesi, anormal kas-sinir kavaşağı aktivitesi, kas liflerinde kasılmaya olan eğilimin artması ve aşırı hassasiyet, sinirden kasa ulaşan herhangi bir sinyalin komşu kas liflerine de yayılarak kasılmanın şiddetinin artması olabilir. Kramp sırasında kas anormal derecede fazla kasıldığından boyu tolere edilebilenden daha fazla kısalır. Bu sırada kasta oksijen tükenmesi ve çeşitli metabolitlerin birilimi ile ağrı oluşur.

Son yıllarda ortaya atılan bir görüşe göre ilerleyen yaşla birlikte tendon boyunda ve elastikiyetinde azalma oluşmakta ve kasın uygunsuz kasılması ile kolaylıkla gece krampları oluşmaktadır. Özellikle aşil tendonunda bu kısalma daha fazla olduğundan gastrokinemeus kasında (baldır arka yüzündeki kas) kramplar daha sık görülmektedir. Bu hipoteze göre kramplar özellikle çömelme sırasında bu kasın boyu uzadığından kasta refleks olarak kasılma oluşmakta ve kramp oluşması kolaylaşmaktadır. Bazı iddialara göre gece kramplarında genetik faktörler de etkili olmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp