Ayaklarda Karıncalanma

Ayaklarda karıncalanma ve uyuşma her yaşta insanın yaşadığı sıkıntılı durumlardan biri. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, el ve ayaklardaki karıncalanmanın hangi hastalıkların belirtisi olabileceğini anlatıyor:

Geçen Pazar Yeniköy‘de sabah yürüyüşü yaparken bir arkadaşım “son günlerde ayaklarında hissettiği karıncalanmanın nedenini” sordu. Özellikle geceleri ayaklarında gezinen karıncalar uykusunu kaçırmaya ve canını sıkmaya başlamıştı! El ve ayaklarda karıncalanma rahatsız edici ve sık karşılaşılan bir sorundur.

Uykuyu bozabildiği, hayat kalitesini etkilediği ve bazen de “felç korkusu” yarattığı için endişe ve telaşa yol açar. Genellikle psikolojik kökenli de olsa ciddi bir hastalığın ilk işareti de olabilen bu sorunu özellikle uyuşma, ağrı, güç kaybı gibi belirtilerle birlikte olduğu zaman daha da ciddiye almakta fayda var. İşte “o arkadaşa” anlattıklarım…

EL VE AYAKLARDA KARINCALANMANIN NEDENLERİ

Şeker hastalığı

El ve ayaklarda karıncalanmanın en sık nedenlerinden biri “Diabetik Nöropati”dir. Bu durum şeker hastalarında özellikle kan şekeri ayarının bozuk olduğu hastalarda sık görülür. Genellikle ayaklarda daha belirgindir. Bazen gece ağrıları ve kramplarla birliktedir.

Karpal tünel sendromu

Sadece ellerde görülen uyuşma ve karıncalanmalar “Karpal Tünel Sendromu”nun bir neticesi olarak ortaya çıkabilir. El bileğinden geçen sinirlerin bası altında kalması parmaklarda bazen kola yayılan karıncalanma ve uyuşmaya yol açar.

Dolaşım sorunları

İlerlemiş böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, damar hastalıkları da karıncalanma nedeni olabilir. Özellikle ayaklarda karıncalanmaya yürümekle gelen ve durmakla geçen ağrılar eşlik ediyorsa dolaşım sisteminde bir tıkanıklık olabileceği aklınızda olsun.

İç salgı bezleri yetersizlikleri

Amiloidoz adı verilen metabolizma hastalığında tiroid bezi, böbreküstü bezi veya hipofiz bezi gibi iç salgı bezlerinin yetersizliklerinde de karıncalanma yakınması olabilir.

Kanser

Ayrıca, bazı kanserler de erken dönemde “periferik nöropati”ye yol açarak karıncalanma, uyuşma, yanma gibi şikayetlere yol açabiliyor.

B12 vitamin eksikliği

B vitamini noksanlığı özellikle B12, B6 vitamini eksikliğinin de karıncalanma nedeni olabileceğini hatırlatalım, aynı zamanda aşırı B6 vitamini kullanımın da karıncalanmaya yol açabileceğini aklımızda tutalım.

Alkol kullanımı

Karıncalanmanın uzun süre ve yoğun alkol kullanımından da kaynaklanabileceği, hatta alkolizmin ilk işareti olabileceği aklınızda olsun.

Ağır metal zehirlenmeleri

Basit bir yakınma gibi görünen bu soruna yol açabilendaha pek çok şey var. Bunlardan biri de ağır metal zehirlenmeleri. Bilhassa kurşun ve cıva zehirlenmelerinde karıncalanma ile neticelenen nöropati sorununa sık rastlanıyor.

Bağışıklık ve romatizma hastalıkları

Bağışıklık sistemi bozukluklarına bağlı bazı hastalıklarda (lupus), romatizmal hastalıklarda (romatoid artrit) da yanma, el ve ayaklarda karıncalanma görülebiliyor.

Virüs enfeksiyonları

Son olarak bazı enfeksiyon hastalıklarında bilhassa virüs enfeksiyonlarında aynı yakınmanın olabileceği biliniyor. Mesela herpes ve sitomegalovirüs enfeksiyonlarında rahatsız edici düzeyde karıncalanma, yanma, uyuşma olabiliyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp