Ayakbileği Ligament İnjurileri

Ayakbileği Ligament İnjurileri : 1. Derece: Hafif incinmeler, tip 1 sprain.

2. Derece:Tam olmayan bağ injurileri

3. Derece: Ligamentlerde tam yırtık mevcuttur.

Bu travmalar sonucu ayakbileğinde ağrı, şişlik ve ekimoz vardır. Stress testi ile ligamentlerin yaralanma dereceleri tesbit edilir. Ayak plantar flexionda iken eversiyona zorlanarak deltoid ligament, yine planter flexionda iken inversiyona zorlanarak lateral kollateral ligament yırtığı araştırılır. Topuktan itibaren ayak öne çekildiğinde, ayak ve talusun öne yer değiştirmesi ön çekmece testi olarak anılır. Anterior talo-fıbular ve bazende kalkaneo-fîbular ligament yırtığım düşündürür.

a- Lateral Kollateral bağ yaralanmaları:Pratik hayatta çok zedelenir. Daha çok addüksion ve inversiyon zorlanmaları ile olur. En çok anterior talo-fibuler ligament, daha sonra da kalkaneo-fibuler ilgament zedelenir. Posterior talo-fıbular ligament çok nadir zedelenir.Tanıda stres grafîleri önemlidir. Sadece anterior talo-fibuler ligament yırtılmışsa ayak 20° ekinde iken inversiyona zorlanınca 10° talar tilt, kalkaneo-fibuler ilgament te yırtılmıŞba 20° talar tilt vardır. (Mukayeseli grafı- de) Bazen artrografi de tanıda yardımcıdır.

Tedavi:Birinci derece injurilerde elastik bandaj yeterlidir. Birinci derece injurilerde ekimoz ve hematom çoksa genelde de ikinci derece injurilerde 3-4 haftakısa bacak alçısı yapılıp, topuk konarak koltuk değneği ile yürütülür.Eğer talo-fibuler ve kalkaneo-fibuler bağların her ikisi de yırtılmışsa, stress grafîsinde de talar tilt 20°'den fazla ise bazı otörler primer cerrahi onanmı önerir. Ayakbileğ 2. ve 3. derece injurilerinde tesbit uygulanmazsa, ayakbileğnde latéral destek zayıflığ ve sık burkulmalar ortaya çıkar.

b- Medial (Deltoid) bağ yaralanmaları.Daha az rastlanır. Mekanizma dışa rotasyon ve abdüksiyon zorlamalarıdır. Daha çok kısmi yırtık oluşur. Abdüksiyon ve dış rotasyondaki stres grafi ile, mukayeseli incelemede, talus medial malleolden 4mm'den fazla açılmışsa yırtık ciddidir, çoğu otörler cerrahi onarım önerir. Yoksa ayak bileğinden kronik instabilité oluşur. İnstabiliteye yol açmayan yaralanmalarda ise 3-4 hafta kısa bacak alçısı yeterlidir.

c- Sindesmoz bağ yaralanmaları.Kuvvetli abdüsiyon zorlamalarında, tibia-fibula arasındaki bağlar kaparak "diastaz" dediğimiz ayrılma ortaya çıkar. Bu mekanizmada genellikle iç malleol ve fıbula distal ucunda da kınk oluşur. Dış rotasyon zorlamalarında ise distal tibio-fıbuler bağlar kısmen yıntılır.Ön-arka röntgen grafisi yanında dış rotasyona zorlamalı stress grafileri çekilir. 3 mm'den fazla bir tibio-fibuler aralanma varsa diastaz olarak kabul edilir. Akut olgularda kapak redüksiyon ve alçı yapılır. Fakat ciddi diastaz ortaya çıkmışsa ( 3mm'den fazla), diastaz vidası ile distal tibio-fibuler eklem tesbit ediliyor. 3-4 hafta sonra vida çıkartılır. Vida çıkartılmadan üzerine bastırılmaz. Vidalama sırasında ayak dorsuflexiona alınarak, talusun en geniş pozisyonunda sindesmoz vidası yerleştirilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp