Ayak Tırnağı Hastalıkları

Ayak Tırnağı Hastalıkları

Ayak Tırnağı Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

Ayak Tırnağı Hastalıkları Hakkında Açıklamalar ve Bu Hastalıklarda Kullanılan Bitkisel Ürünlerle İlgili Tedavi Yöntemleri. Okumak İçin Aşağıdaki Linke Tıklayınız

Tırnak Hastalıkları

Tırnak hastalıklarının sınıflandırılması çok karmaşık ve çeşitlidir, En basit ve anlaşılır sınıflandırma şu şekilde; Clubbing (çomak parmak), koilonnychin (kaşık tırnak), onychogryphosis, Onychorrhexis, Onycholysis, Beau çizgileri, Tırnak Batması, (unguis incarnatus), Onychotillomania (tırnak yeme), şeytan tırnağı, sarı tırnak sendronu, Tırnakta renk değişiklikleri, tırnağı tutan dermatozlar, Paronehia onychomycosis.

Tırnak hastalıklarında tedavi etkene yöneliktir. Ayrıca altında yatan sistemik bir hastalığın araştırılması ve gerekirse sistemik tedavinin yapılması gerekir.
Tırnak hastalıklarında tedavi yöntemi iki şekildedir.

1- Tıbbi tedavi yani ilaçlara (topikal + sistemik) tedavi

2- Cerrahi tedavi yani cerrahi olarak tırnak çekimi.

Tırnaklarda renk değişikliği : El veya ayak tırnaklarınız renk değiştirdi, kırılıyor, kalınlaştı, uçları çatlıyor ya da oyuk oyuk oldu. Ayak tırnaklarınızın etrafında ağrı, şişme ve kızarıklık da olabilir.

Nedenleri

Onikomikoz (mantar enfeksiyonu) : Tırnağınız kalınlaştı ve sarardı; tırnak ucuna doğru küçük bir ayrımla bir birikinti oldu. Tedavi edilmezse, tırnağınızın tümü bölünür, şekli bozulur veya düşebilir. Mantar sadece yaralanırsanız veya başka bir deri hastalığınız varsa tırnakları etkiler. Ayak tırnakları enfeksiyonu yaralanma olmadan da oluşabilir. Kendi kendine tedavi edebilirsiniz veya doktora gitmelisiniz. El tırnaklarının iyileşmesi 6 aya, ayak tırnaklarının iyileşmesi 1 - 2 yıl sürebilir.

Tırnak kırılması : Tırnaklarınızda çatlaklar var ve uçları kırılıyor. Bu acı vermez, iyileşebilir, ama hiçbir zaman geçmez. Tırnak kırılması kalıtımsal olabilir ve bazen yaralanmayla görülür. Kendi kendine tedavi yeterlidir.

Ne yapabilirsiniz?

* Ayak tırnağı batıyorsa, ayağınızı 2 çorba kaşığı tuz katılmış ılık suda 15 - 20 dakika kadar tutun.

* Tırnakla deri ayrıldıktan sonra tırnakla deri arasına tırnak büyüyünceye ve deri iyileşinceye kadar birkaç gün küçük bir pamuk ya da gazlı bez koyun. (Dikkat: Şeker hastasıysanız, dolaşım sistemi sorunlarınız varsa veya iltihaplanma oluşmuşsa, bu yöntemi uygulamayın.)

* El tırnağı batıyorsa, tırnağınızı dümdüz kesin ve köşelerini yuvarlatmayın. Pamuklu çubukla günde iki kere köşesinden kaldırın ve bu bölgeyi temiz tutun.

Tırnağı kan oturması: Kağıt atacının ucunu açıp ocakta ısıtın. Elinizi yakmamak için öteki ucunu tutamaçla tutun. Sıcak ucu bastırmadan hafifçe tırnağınıza değdirin; kanın dışarıya akması için acıtmayan bir delik oluşacaktır. Basıncı hafifletmek için bu işlemi tekrar edebilirsiniz.

Mantar enfeksiyonu: Yıkandıktan sonra el ve ayaklarınızı iyice kurulayın. Saç kurutma makinesini en az sıcaklığa getirerek tırnağı kurutun. Mümkün olduğu kadar çıplak ayakla gezin; sentetik çorap ve ayakkabından uzak durun. Bulaşık yıkarken, temizlik yaparken veya elinizi suya veya kimyasallara sokacağınız zaman pamuklu lateks veya lastik eldiven kullanın. Reçetesiz satılan ilaçlar çoğu kez işe yaramaz.

Tırnak kırılması: Renksiz oje sürün. Ojeyi çok sık çıkartmayın. Temizlik yaparken pamuklu lateks veya lastik eldiven giyin. Tırnaklarınızın etrafındaki deriye krem sürün

Dolama söz konusuysa, iltihabı azaltmak içn günde iki defa (5 - 10 dakika) sıcak su banyosu yapın; sonra mantar enfeksiyonuna karşı antibakteriyel bir ilaç ya da %1‘lik gentiyan violet sürün.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp