Ayak Terlemesine Son

Ayak Terlemesine Son :

1. Vücudumuzdaki ter bezleri, sempatik sinir sistemi tarafından kontrol edilmektedir ve terleme (hidrozis) vücudun çevresindeki ortamla arasındaki ısı değişimine uyumunu sağlamak için yaptığı normal fizyolojik durumdur.

2. Aşırı terleme (hiperhidrozis) ise fizyolojik olmayan bir hastalık olup, sempatik sinir sisteminin aşırı çalışması ile meydana gelmektedir. Genellikle de ellerde aşırı terleme (Palmar hiperhidrozis) ile karakterize olmaktadır

3. Aşırı terleme (hiperhidrozis) tedavisinde iontoferez, botoks uygulamaları yaygın olarak kullanılsa da bunlar kesin çözüm sağlamazlar.

Geçici başarılar sağlayarak hastaların etkilenmesi ve bunun sonucunda bu tip tedavilerin uygulandığı merkezlere ve takip eden doktorlara bağımlı olması sağlanmaktadır.

Hiçbir merkez bu tip tedavilerin uzun süreli sonuçlarını verememektedir.

En fazla 6-7 aylık takiplerden bahsetmektedirler.

4. Aşırı terleme (hiperhidrozis) yakınması olan hastaların bu merkezlerdeki her takip döneminin ve tedavi seanslarının maliyeti hesaplandığında hiç de kolay ve ucuz yöntemler olmadıkları anlaşılmaktadır.

5. Aşırı terleme (hiperhidrozis) tedavisindeki tek geçerli ve kesin çözüm cerrahi yöntem olan torasik sempatektomidir.

Diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında maliyetin aslında o kadar da yüksek olmadığı anlaşılabilir.

6. Aşırı terlemenin (hiperhidrozis) tedavisinde esas olan bu işlemin deneyimli bir Göğüs Cerrahisi ekibi tarafından güvenilir bir merkezde yapılmasıdır.

7. Amaç hastanın beklentilerine uygun olarak sosyal hayata dönüşünü sağlıklı bireylerde mevcut olan normal terleme (hidrozis) hali ile sağlamaktır.

Çünkü nasıl aşırı terleme patolojik ise hiç terlememe hali de patolojiktir

Ayakların normalden fazla terlemesi genellikle ter bezlerinin aşırı derecede çalışmasından kaynaklanır.

Diğer taraftan, kalın çorap giymek, ateşli bir hastalık veya normal vücut sıcaklığının düşmesi de ayak terlemesine neden olabilir.

El ve ayak terlemeleri için birçok tedavi yöntemi uygulanmaktadır fakat çok büyük bir başarı elde edilmemektedir.

Bu aşamada alternatif tedavi yöntemleri ön plana çıkmıştır.

Yurt dışında yapılan çalışmalarda, hiçbir hastalığa rastlanmadığı durumlarda ‘iyontofer tedavisi‘nin kullanılabileceği saptanmıştır.

İyontofer tedavisinde; el, ayak ve koltuk altına özel elektrotlar ile akım veriliyor.

Böylece, ter bezlerinin daha az çalışması sağlanabiliyor.

Bu yöntem hem yan etkisinin az olması hem de başarısının yüzde 80-90 oranında olması nedeni ile şu anda tüm dünyada sıklıkla kullanılmaya başlamıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp