Ayak Damarları

Ayak damarları hakkında öğrenmek istedikleriniz aşağıdaki makalemizde yer almaktadır.

AYAK / BACAK DAMAR TIKANIKLIĞI NEDİR?

Ayak damar tıkanıklığı, arterlerin iç duvarında biriken yağ kalıntıları ile oluşan, bacağı ve ayağı besleyen damarların daralması veya hatta tıkanması ile oluşan ir hastalıktır. Sertleşen damarlar kan iletim işlemini yapamayarak kan basıncının artmasına neden olur. Daralan damarların çapları değişmiş; daralmıştır.
KAN DOLAŞIMI
a)Büyük Kan dolaşımı:

Kanın sol ventrikülden aorta yolu ile periferiye atılması ve bunun kapillerlere kadar ulaştırılmasından sonra tekrar Venalar ile Atrium Dextruma getirilmesi büyük dolaşım olarak adlandırılır.
b)Küçük kan dolaşımı:

Kanın ventriculusdexterden, A.pulmonalis ile akciğer kapillerlerine kadar ilerlemesi ve Vv. pulmonalisler (arter kanı taşır) ile atriumsinistruma getirilmesine küçük dolaşım.
c)Postal dolaşım:

Başlangıcını sindirim kanalı ve dalaktan alan V.hepaticalar aracılığı ile V.cavainferiora dökülmesi portal dolaşım olarak adlandırılır.

ARTERLER (ATARDAMAR) KANI MERKEZDEN UZAKLAŞTIRIR

VENLER (TOPLARDAMARLAR) KANI MERKEZE GETİRİRLER

AORT ATARDAMAR


1)Aorta(aort):Aorta ventriculussinisterin tabanın üst kısmında bulunan OstiumAorticumdan başlar. Önce yukarı sağa doğru gider (Aorta Ascendens) sonra sol bronşun etrafını dönerek (Arcus Aorta) sola ve arkaya doğru bükülür. TH4hizasından sonra aşağıya doğru giden aorta (Aorta DesCendens) iki büyük bölüme ayrılır.

Aorta thoracica: Th4-den Th12‘ye kadar.
Aorta abdominalis: Th12-den L4de kadar.

A)Aorta Ascendens: 5-6cm uzunluğundaki bu bölüm intrapericardialdir. Buradan A.coronariadextraetsinistra çıkar.

B)ArcusAortae: Pericardiumun dışındaki aorta artık arcusaortaenin başlangıcıdır. Sola arkaya doğru bükülmüş olup Th4 e kadar devam eder.

1)TruncusBrachiocephalicus: Sağ taraftan çıkar, 4-5cm uzunluğundadır. İki dalı vardır.

A.carotiscommunisdextra
A.subclaviadextra


2)A.CarotisCommunisSinistra

3)A.SubclaviaSinistra

VENAE (VENLER)TOPLARDAMAR

Arterler tarafından kapiller damarlara kadar gelen kanı kalp atriumlarına götüren damarlara vena denir.
Aorta ile kalpten perifere atılan kanın tekrar kalbe dönmesi işlemini yapar.
Venler oluşum ve gidişleri itibariye yüzeysel ve derin olarak ayrılabilir. Her artere iki veya daha fazla derin ven eşlik eder. Yüzeysel venler arterlere eşlik etmez deri altında seyrederler.
Yüzeysel ve derin bütün venler vücutta üç büyük ven toplanarak atriumdextruma dökülür. Üç gurupta inceleyebiliriz.

A)V.CAVA SUPERİOR: Kalbe hariç vücudun diaphragma üstünde kalan baş boyun, thorax ve üst taraf ven kanın toplayan vendir. Sağ sol iki Vv. brachiocephalicaenin art. sternocostalisdextranın arkasında birleşmesinden oluşur. V.Brachiocephalicalarda sağda ve solda V. Jugularisinterna ve V.subclaviaların birleşmesinden oluşur. Sağ V.Brachiocephalica 3cm, soldaki ise 6cmdir. V.Jugularisinterna ile V.subclavialanın birleşme yerine Angulusvenosus denir.

B) V.CAVA İNFERİOR: Direk dökülen vendir.

C) PORTAE: Tek olan ve sindirim sistemi ile ilgili karın organlarının ven kanını taşıyan venalar birleşerek V.portaeyi oluştururlar. Omentumminustan geçen V.portae, porta hepatit yolu ile karaciğere girer. Portal sistemin önemli bir özelliği damarların kapiller düzeyde bitmesidir. Karaciğerdeki venkapilleriV.cenralislerde toplanır ki bunlardan başlayan küçük venler VV. Hepatiticaeleri yaratır bunlarda V.cavainferiora açılır

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp