Ayak Bileğinde Kireçlenme

Ayak Bileğinde Kireçlenme Hakkında Genel Bilgiler

Osteoartrit ya da diğer adıyla eklem kireçlenmesi eklem kıkırdağının ilerleyici harabiyeti ve kaybıyle kendini gösteren bir hastalıktır. Eklem kireçlenmesi yaşam boyu alevlenme ve yatışma evreleriyle süren bir hastalıktır.

Kireçlenme Neden Olur?

• Eklem kireçlenmesi yaşın ilerlemesiyle daha çok görülür. Yaşlanan vücudumuzda ömrünü tamamlayan hücreler genellikle yerini yenilerine bırakırlar. Fakat eklem kıkırdağı yenilenme potansiyeli olmayan bir dokudur. Bunun sonucunda eklem mesafesi daralır, eklemi oluşturan kemikler birbirine yakınlaşır ve temas eder. Eklemi oluşturan kemiklerin birbirine sürtünmesi ve teması ağrıya yol açar.

• Yaş dışında da bu hastalığa zemin hazırlayan faktörler vardır. Genetik yatkınlık, doğumsal veya sonradan gelişmiş eklem bozuklukları, fazla kilo, kas güçsüzlüğü, nörolojik sorunlar, bazı metabolik hastalıklar ve bazı meslekler buna örnek olarak gösterilebilir.

• Eklem kireçlenmesi bazı ailelerde daha çok görülmekte ve daha erken yaşlarda oluşmaktadır. Bu da genetik yatkınlığı gündeme getirmektedir. Kireçlenmenin el parmak eklemlerinde şişlere yol açan türünde kalıtımın etkisi çok belirgindir.

• Kalça çıkığı gibi eklemlerde doğuştan görülen ya da kaza gibi sonradan eklemde bozukluğa neden olan yapısal bozukluklar, eklemin işleyişini aksatır ve osteoartrite zemin hazırlar.

• Kilo fazlalığı da ekleme binen yükün artmasına sebep olur ve kireçlenme riskini artırır.

Kireçlenme Belirtileri

En çok ve en erken görülen şikayet ilgili eklemin yoğun kullanımından sonra meydana gelen ağrıdır. İlk başlarda ağrı hareket edildikçe artar dinlendikten sonra geçer.

Ancak hastalığın ilerlemesiyle dinlenme zamanında bile ağrı kendini göstermeye başlar, ağrının şiddeti artar ve de kişinin günlük hayatını etkilemeye başlar. Bazen eklemde hafif şişmeler oluşur. Eklem sertliği, hareket güçlüğü, kitlenme gibi şikayetler de diğer belirtiler arasındadır.

Eklem kireçlenmesi en çok bel, diz, kalça, ayak bileği gibi yük altında çalışan eklemlerde görülmekle birlikte dirsek, omuz, el bileği, el eklemlerinde de meydana gelebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp