Ayağın Anatomisi

Ayağın Anatomisi :

Ayağın en az üzerinde durulan fakat en önemli kısımlarından biri tabanla kemikler arasında tampon görevi yapan lifli ve yağlı kısımdır. Bu tamponun yapısı, ayağın büyük ağırlıklar taşımasını sağlar.

Ayakkabı giymeyenlerin tabanları sertleşip kalınlaşır ve cilt deriden farksız olur, aslında tabandaki cilt artık sert bir kösele haline gelmiştir. Ayakkabı giyenlerin tabanları incedir ama cilt gene çok dayanıklı ve serttir. Kemikler ile taban arasında süngere benzer lifler vardır ve lifler. Arasındaki boşluklar topukta, eklemlerin altında ve parmakların 'dibinde yağla doludur.

Ayak kemikleri boydan boya ve karşıdan karşıya uzanan iki kavis içinde yer alır. Boydan boya uzanan kavis, topuktan parmak dibindeki kemikleri içine alır ve bacağın alt kısmındaki kemikleri destekler. Kemerin yüksekliği herkese göre değişir. Parmak uçları üzerinde durulduğunda, kavisin yüksek veya düz olduğu anlaşılır ki, her ikisinde normaldir. Küçük çocukların tabanlarının dümdüz olmasında da bir sakınca yoktur. Karşıdan karşıya uzanan kavis içine, tarak kemikleri girer.

Parmak diplerindeki beş kemik, bir noktaya kadar küçük parmak ekleminin desteklediği başparmak ekleminin ağırlığı taşıyacağı şekilde yerleşmişlerdir. Kemikler arada anormal durumlarda veya zıplayıp koşarken ağırlığı taşıyabilecek bir kavis meydana getirirler ama bunların dışında ağırlık bu kavisin üstünde değildir. Kemikler etrafında yer alan kaslar, tendon ve ligamentler ayağın yayılmasını ve kolay hareket etmesini sağlarlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp