Atopik Dermatit İmmunolojisi

Atopik Dermatit İmmunolojisi :

Atopik dermatit'li hastalarda serum IgE seviyesi belirgin bir derecede yüksektir. Bu hastalarda dolaşımdaki ve cilt T hücreleri TH2 fenotipinde IL4, ILS ve IL13 sitokin cevabı sergilerier. Kan sayımlarında eozinofil oranları genellikle yüksektir. Serum eozinofil katyonik protein ve eozinofil major bazik protein seviyeleri de hastalığın aktif olduğu dönemlerde yüksek seviyede bulunur. Ayrıca B hücreleri üzerinde alerjen tanıtılmasından sorumlu CD86 hücre yüzey molekülleri de artmıştır.

Deri biyopsisinde epidermal intersellüler ödem 'sporıjiozis' belirgindir. Epidermiste yaygın lenfosit infiltrasyonu vardır. Bu lenfositler genelde aktive olmuş T tipinde hücrelerdir. Bu T lenfo sitleri CD3+, CD4+, CD2S+ yüzey molekülleri taşıdıkları gibi aktif lenfositlerde bulunan HLADR yapılarını da sergilerier. Bu T hücrelerinin diğer bir ortak özelliği de deri homing reseptörü CLA içermeleridir. Akut ve kronik atopik dermatit lezyonlarında IL4, ILS ve IL13 sentezinin artmış olduğu gözlenir. Akut lezyonlarda daha çok IL4, IL13, kronik lezyonlarda ise daha çok ILS ve eozinofil yaygındır. Kronik lezyonlarda görülen makrofaj/monosit ve eozinofillerin dokularda yaşam süresini artıran ILS'in hastalığın kronikleşmesinden sorumlu olduğu düşünülmektedir.

Hastalığın kronikleşmesini Stafilokok aureus gibi bazı superantijenlerin tetiklediği zannedilmektedir. Stafilokok aureus'urı superantijeni TSST i ile monosit apitozunu engelleyerek kronik inflamasyona yol açtığı gösterilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp