Astım Spor Ve Beden Eğitimi

Astım Spor Ve Beden Eğitimi :

ASTıM SPOR VE BEDEN EGİTİMİ

Astımlılar da şampiyon olabilir! Allison Streeter. Manş Denizi'ni 32 kere yüzerek geçen bir rekor makinesi. Adı, Guiness Rekorlar Kitabı'nda 4 kez yer aldı. Tom Dallan. 1994 Dünya şampiyonası'nda rekor kıran şampiyon yüzücü. 1996'da ise 400 metre karışıkta Olimpiyat altın madalyasının sahibi. Botham. Kriket sporunun tarihindeki en büyük yeteneklerinden biri. Başarıdan başanya koşmuş. Vuruşlarındaki performans olağanüstü. Jackie Joyner-Kersee, Bir süper kadın. 1984 Olimpiyatları'mn gümüş madalyalısı. Seul'de hem heptatlon, hem uzun atlama şampiyonu. Barselona 92 Olimpiyatları'nın da heptatlon birincisi. Heptat lon ki, oyunların en zor sporlarından biri. Gerçek bir hız, güç, çeviklik ve beceri sporu. 100 metre, 200 metre ve 800 metre koşulan, yüksek atlama, gülle ve cirit atma sporlarının tümünü başarmak zorundasınız, Ve diğer ünlü sporcular ... şampiyonlar ... Steve Ovett. LizHobbs. Miguel Indurain. Frederic De Burghgraeve. Par Zettberg isimlerini dünya spor tarihine altın harflerle yazdıran değişik branşlardaki bu şampiyonların ortak bir yam var. Daha doğrusu ortak bir hastalıkları. Evet, bu ünlü sporcuların hepsi de astım hastası. 1996 Atlanta Yaz Olimpiyatları'na katılan196 atletten 43'üne (%21.9) daha önce astım tanısı konmuştu; 34'ünün (%17.4) ise bu araştırma yapıldığı sırada sürekli ya da gerektikçe ilaç kullanan aktif astımlılar olduğu belirlenmişti.
Astım ve spor
ilk anda, bir arada bulunmaları, uyuşmaları imkansız gibi görünen iki kelime. Bir tarafta astım, soluk darlığı yapan bir hastalık. Bitmez tükenmez öksürükler. Bir türlü çıkartılamayan salgılar. Hırıltılı solunum ... iki adım atmakla nefes darlığı, çarpıntı... Uykusuz geceler ... Diğer tarafta spor ... egzersiz ... hareket... efor... enerji... Otururken bile rahat nefes alıp veremeyen birinin koşması ... futbol oynaması ... yüzme si... Olmayacak şeyler gibi görünmüyor mu ? Jackie Joyner diyor ki: 'Büyük bir yarışmaya katılmamı engelleyecek bir astım krizi beni korkutmuştur, ama kendimi çoğu zaman astımlı kabul etmiyorum. ' Streeter çocukken ağır bir astım hastasıydı. 'çoğu günler okula bile gitmezdim. Doktorumu öğretmenimden daha çok gôruyordum. Hele o kôbus gibi geceler ... Öksürük ve nefes darlığından sabahlara kadar uyuyamazdım. Bir gün bir doktor düzenli egzersizin bana yararlı olacağını söyleyince, ailem beni bir yüzme okuluna verdi. Ve o zamandan beri de bir daha dönüp arkama bakmadım. Astımım sürmekteydi, ama artık ilaçlara eskisi kadar ihtiyacım kalmamıştı. Bu güne kadar da, yüzerken asla bir astım krizine girmedim. ' Bilimsel araştırmalara göre, düzenli egzersiz, herkes için olduğu gibi astımlılar için de çok yararlıdır. Önemli olan, bu aktivitelerin bilinçli ve astım tam olarak kontrol altına alındıktan sonra yapılmasıdır. Astım krizinde olan ve otururken bile nefes alıp vermesi bozulmuş olan bir kişinin egzersiz veya spor yapması elbette mümkün değildir. Uygun tedavi ile solunum fonksiyonları normale gelen astımlılar, özellikle de çocuklar ve gençler, spor yapmaya teşvik edilmelidir. Spor yapan çocuklar, kendilerini daha iyi hissederler, özgü verileri artar, solunumlarını daha iyi kontrol edebilirler ve daha kaliteli bir yaşam sürerler.

En uygun spor yüzme

Astımlılar hemen her sporu yapabilirler, ama astımlılar için en uygun olan spor yüzmedir. Yüzme, vücuttaki birçok kasın gelişmesini ve kuvvetlenmesini sağlar, ama en çok da göğüs kafesi çevresindeki solunum kaslarının gücünü artırır. Güçlenmiş solunum kasları ile astım krizleri daha kolay atlatılabilir. Ayrıca, yüzme havuzlarının havasının nemli ve ılık olması da önemli bir yardımcı faktördür, çünkü nemli ve ılık hava solumayı kol ayıaş tırır. Buna karşılık, soğuk ve kuru havada yapılacak egzersizlerin astım krizlerine neden olma ihtimalleri ise oldukça yüksektir. Kapalı alanlardaki yüzme havuzlarının yaratabileceği tek problem, havuzların temizliği için kullanılan klor veya diğer kimyasal maddelerin bazı duyarlı astımlılarda krizlere neden olabilmesidir. Böyle durumlarda, klorlama işleminin üzerinden saatler geçtikten sonra havuza girilmeli ve gerekiyorsa yüzmeden hemen önce sprey şeklindeki nefes açıcı ilaçlar kullanılmalıdır. Dünya rekortmeni ve Olimpiyat §ampiyonu Tom Dallan'a kulak verelim: 'Bir yarışmaya girerken astımım hiç aklıma gelmez. Kafamda sadece yüzmek vardır ve beni ilgilendiren tek şey de budur. '
Astımlılar Için en ideal spor yüzmedir. İlhan Mansız .•. Hasan Şaş ... ve 12 Dev Adam Günümüzün en gözde sporları futbol ve basketboldür ve çocuklar da gençler de bu sporları çok severler. Hele de, futbolcularımız Dünya 3.'sü ve basketbolcülerimiz de Avrupa 2.'si olduktan sonra, bu sporlara ilgi daha da arttı. Astımlılar için ne futbol ve ne de basketbol, ideal sporlar değildir, ama bazı kurallara dikkat ederek astırnlılar da bu sporları yapabilirler. Amma velakin, kirli ve soğuk havada yapılacak her türlü egzersiz gibi, futbolun bazı sorunlar yaratabileceği unutulmamalıdır. Futbolu çok seven, ama egzersize bağlı astımı olan hastalar için en iyisi kalede durmaktır, çünkü rakibiniz Brezilya değilse, en az eforu kaleciler sarf ederler. Böylece, hastalar hem futboldan uzak kalmamış olurlar ve hem de astım bakımından bir sorunları olmaz. Maçtan hemen önce nefes açıcı spreylerden yararlanılabilir. Oyun sırasında hınltı ve nefes darlığı ortaya çıkarsa, oyuna ara verilmeli ve hemen nefes açıcı spreyler kullanılmalıdır. Oyun sırasında solunum sıkıntısı duyan hastaların tedavileri yetersiz demektir ve en kısa zamanda doktorlarına görünmeleri gerekir.
Uygun olmayan sporlar
Astımlılar hemen her sporu yapabilirler, dedik ama, bazı sporların astımlılar için uygun olmadığı da bilinmektedir. Bunların başın da ise tüple dalgıçlık ve basınçlı hava veya oksijenle yapılan gökyüzü sporları (paraşütçülük, yamaç paraşütü ... ) gelir. Bir de, soğuk ve kuru havada yapılması zorunlu olan kayak, buz pateni ... gibi sporlar da astımlılar için uygun değildir. Soğuk havada spor yapmaları zorunlu olan astımlıların önce ısınma hareketleri yapmaları ve nefes açıcı spreylerden kullanmaları yararlıdır. Ağız ve burnun, soğuk havada bir maske veya benzeri başka bir şeyle kapatılmasının da kuruyucu etkisi vardır. 'Egzersiz Allerjisi' bölümüne de bakınız! Astım ilaçlan doping sayılır mı ? Astım tedavisinde kullanılan ilaçların bazıları doping kapsamına girerken, bazılarının kullanılmasında sakınca yoktur. Aşağıda Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOe) kuralları özetlenmiştir:
• Beta-agonistler (salbutamol, terbutalin) bronşların etrafındaki düz kasları gevşeterek nefes darlığını kısa sürede gideren ilaçlardır. Bunların sprey şeklinde uygulananları doping sayılmaz ken, hap ve iğne şekillerine yarışmalı sporlarda izin verilmemektedir. Ülkemizde bulunmayan diğer beta-agonistler (fene torol, rimiterol) sporcular için yasak ilaçlardandır.
• Teofilin ve kromoglikat sınıfı ilaçların kullanılmasına izin verilir.
• Sprey şeklinde kullanılan kortizon (beklometazon, budesonid, flutikazon) da doping olarak kabul edilmez, fakat kortizonun hap ve iğne şekilleri doping sayılmaktadır.
• Soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan efedrin veya izopro nalin içeren burun açıcı ilaçlar ve kafeinli hapların kullanılması yasaktır.
• Aşı tedavisi de doping sayılmaz ancak, aşı yapılan günlerde efor yapılması sakıncalı olabilir. Astımlı çocuklar beden eğitimi, derslerine girmeli mi ? Bir çok anne-baba, çocuklarının koşup terleyip üşütmesinden, astım krizine girmesinden çok korkarlar ve çocukları beden eğitimi derslerine girmesin diye doktor ve hastanelerden rapor almak için çırpınıp dururlar. Hatta, eskiden doktorlar bile astımlı çocukların spor yapmalarını doğru bulmaz, yasaklarlardı (Maalesef, bu doktorlardan hala var) İdeal şartlarda, astımlı çocukların beden eğitimi derslerine katılmaları zararlı değil, aksine yararlı ve hatta, gereklidir. Bu şart, beden eğitimi derslerinin bilinçli yapılmasıdır. Bizde, birçok okulda çocuklar yağmurda, soğukta, rüzgarda ... okulun bahçesine bırakılıp burada bilinçsizce'koşup oynayarak sözüm ona beden eğitimi yapmaktadırlar. Dersten sonra duş almak, kurulanmak, çamaşır değiştirmek. .. çoğu zaman mümkün değildir. Böyle beden eğitimi derslerinin astımlı olanlar için de, sağlıklı diğer çocuklar için de faydalı değil, aksine zararlı olduğunu söylemeye, bilmem gerek var mı ? Bunun tam aksine, beden eğitimi öğretmenleri denetiminde, meteorolojik duruma göre, açık havada veya kapalı salonda, önce ısınma hareketleri ile başlayarak yapılan beden eğitimi ise astımlı çocukların hem beden, hem de ruh sağlıkları için son derecede faydalıdır. Derse katılmayan ve arkadaşlarından ayrı kalan çocuklarda, birtakım ruhsal sıkıntı ve gerginlikler, aşağılık duygusu gelişmesi kaçınılmazdır.

Solunum egzersizleri
Normal insanlar, nefes alıp verdiklerinin farkında bile değillerdir. Ama, gelin bunu bir de astım krizindeki hastalara sorun. Bronşlardaki yaygın daralmaya karşı hava akımını sağlamak için, o yapışkan salgıları atabilmek için öyle zorlanırlar, öyle çabalarlar ki, adeta kan ter içinde kalırlar. Hele bir de paniklemişlerse ... sormayın çektiklerini. Solunum kaslarını kontrol etmeyi bilen hastalar astım krizlerinden daha az etkilenirler, krizleri daha kolay atlatırlar. Kronik astımlılar ve sık krize giren hastalar, doğru ve etkili solunum yapmayı öğrenebilmek için, bir solunum fizyoterapisti tarafından eğitilmelidir.
Solunum kontrolü Solunum, göğüs kafesinin üst değil alt kısmının kullanılmasıyla yapılmalıdır:
• Arkalığı olan bir sandalyeye oturun ve sırtınızı yaslayın.
• Göğsünüzün üst kısmını gevşek bırakıp burundan derin nefes alın.
• Ellerinizden birini kaburgalarınızın, diğerini de karnınızın üzerine koyarak aldığınız havayı hissedin.
• Nefesinizi, dudaklarınızı büzerek yavaş yavaş (8-10 saniye) verin. Astımlılar için sporla ilgili öneriler!
• Spor yapmaktan kaçınmayın. Bilinçli spor hem genel sağlığımız ve hem de astımımz için çok yararlıdır.
• Düzenli olarak solunum egzersizleri yapın.
• Temiz havada yapılan sporları tercih edin. Soğuk ve kuru havada yapılan sporlardan uzak durun.
• Hava kirliliği olan günlerde spor yapmaktan kaçının. • Astımlılar için ideal spor yüzmedir. Mümkünse, yazın da kışın da bol bol yüzün. • Ağır bir egzersizden önce mutlaka ısınma hareketleri yapın. • Spor sırasında daima burundan nefes alıp verin. • Doktorunuz uygun görüyorsa, egzersizden önce nefes açıcı sprey kullanın. Astımlı çocuklar için yaz kamplan Son yıllarda ülkemizde de astımlı çocuklar için yaz kampları açılmaya başlandı, Bu kamplarda astımlı çocuklar kısa süreli de olsa bir araya geliyorlar ... beraber yatıp kalkıyorlar ... beraber oynuyorlar ... beraber spor yapıyorlar ... Bu kamplarda, çocuğun kendine güveni geliyor, morali yükseliyor. Hastalığın yarattığı psikolojik baskılardan, korkulardan uzaklaşıyor. Görüyor ki, dünyada tek astımlı kendisi değiL. Başka çocuklar da öksürüyorlar ... başkalannın da nefesleri tıkanabiliyor ... Başka çocukların da spreyleri var, nebülizatörleri var ... Çocuklar, anneleri veya babaları olmadan da yaşayabileceklerini anlıyorlar.

Doktorlarından hastalıkları hakkında bilgiler alıyorlar ... Hangi ilaçları, hangi durumlarda, nasıl kullanacaklarım daha iyi öğreniyorlar ... Çocuklar birbirlerinden de pek çok şey öğreniyorlar. Fırsatı yakalayabilirseniz, çocuğunuzu böyle bir kampa hiç değilse bir kere mutlaka gönderin. Ali'nin kolunu paslı teneke kesti Çocuklar büyüyene kadar başlarından pek çok kaza geçer. Düşerler ... çarparlar. .. yaralanırlar ... bir yerleri kesilir ... bilekleri burkulur. .. omuzları çıkar ... bacakları kırılır ... Bu çocukların bazısına tetanos aşısı yapmak gerekir. Ama, bizim oğlumuzun astım ı var, bünyesi allerjik Acaba tetanos aşısı dokunur mu? Yapılması sakıncalı mı ?Hayır. Endişeniz olmasın. Gerekiyorsa, astırnh çocuklara tetanos aşısı yapılmasında bir sakınca yoktur. ASTIM,GEBELİK VE CİNSEL YAŞAM Gebelik • Normal bir doğum yapabilecek miyim? • Astım krizine girersem ilaç alabilir miyim? • çocuğum da astımlı olur mu? • Ya sakat doğarsa ? ve daha pek çok soru Birçok astımlı genç hanımın gebelik ile ilgili ciddi endişeleri vardır. Kafalarında cevaplarını tam bilmedikleri garip sorular dolaşır durur. Komşu kadınlardan duydukları yalan yanlış bilgiler ... uydur ma hikayeler ... gazetelerdeki haberler ... gebeliği adeta bir kabus haline getirir. Oysa, bu kaygıların ... takıntılann ... üzüntülerin hepsi boşunadır. Astımlı hanımlar da normal bir gebelik sürebilirler ... normal bir doğum yapabilirler ... ve sağlıklı bir çocuk dünyaya getirebilirler. Astımlı bir hanımın gebeliği nasıl geçer? Astırnit bir hammın gebeliğinin nasıl geçeceği ni önceden bilmek mümkün değildir. Bugüne kadar elde edilen bilgi ve kazanılan tecrübelere göre astımı olan bir hanımda gebelik için genel olarak şunlar söylenebilir: • Astım, gebelerin %50'sinde gebelikten önceki seyrini korur yani ne hastalığın şiddetinde ve ne de ilaç ihtiyacında bir değişiklik olmaz. • Hanımların %25'inde, astım gebelik süresince tamamen düzelir. Bunlar, gebelikten önce hafif astımı olan hastalardır. Bazı araştırmacılar bu düzelmenin gebelik sırasında kanda ki progesteron ve kortizol düzeylerinin artmasına bağlı olabileceğini ileri sürmüşlerse de, kesin neden belli değildir. • Astımlıların %2S'inde ise gebelik boyunca, astım krizleri hem daha sıktır ve hem de şiddeti daha fazladır. Bunlar, genellikle, gebelikten önce de ağır astırnıolan hastalardır. Gebe hanımın sürekli olarak ilaç kullanması gerekir. Astımit kadın 'Şu gebelik bir an önce bitse de, ben de rahat etsem' diye dua eder. Astırnın gebelik süresince daha kötü seyretmesinin nedenleri de iyi bilinmemektedir. Bazı araştırmacılar bu kötüleşmeden gastro-özofagal reflüyü (mide asidinın yemek borusuna kaçması), bazıları ise her çaresizliğimizde sarıldığımız 'gebelik stresini' sorumlu tutarlar. • Astım krizlerine, en sık, gebeliğin 3-6. ayları arasında rastlanır. Birçok hasta gebeliğin son 4 haftasında iyilik dönemine girer. Doğum sancıları sırasında ciddi astım krizi son derecede seyrek rastlanan bir durumdur.
Astım ilaçlan çocuk ve gebelik için zararlı mıdır?
Astım tedavisinde yararlanılan ilaçların birçoğu gebelik sırasında da güvenle kullanılabilir. Özellikle sprey, buhar veya kuru toz şeklinde solunum yoluyla uygulanan ilaçların, ne gebeliğe ne de çocuğun gelişimi üzerine kötü bir etkisi olmadığı anlaşılmıştır, Aksine, astım krizi hem anne ve hem de karnındaki bebeği için daha zararlıdır! Çünkü bu krizler sırasında annenin kanında oksijen basıncı düşmekte, bebek annesinden gelen kan ve içindeki oksijenle beslendiği için de, krizler sırasında oksijensiz kalmaktadır. Hastaların en çok korktukları ilaç kortizondur. Ancak, gerekli ise kortizon kullanmakta gecikilmemelidir, fakat tedavi süresi olabildiğince kısa tutulmalıdır. Gebelikleri süresince kortizon, teofilin ve beta-agonist sınıfı ilaçları kullanmak zorunda kalan annelerin bebeklerinde ciddi bir gelişimsel anormallik saptanmamıştır. Gebe annelerde yeni çıkan astım ilaçlan asla denenmemelidir! Gebelikteki astım krizleri bebeğe zarar verir mi? Şiddetli astım krizleri sırasında anne kanındaki oksijenin azalması bebeği olumsuz etkiler, çünkü bebek oksijeni anneden gelen kandan almaktadır. Bebeğin normal gelişimi ve büyümesi için sürekli olarak oksijene ihtiyacı vardır. Astım krizindeki anneler hiç zaman yitirilmeden, gerekli ilaçlarla tedavi edilmeli ve bunlara mutlaka oksijen de verilmelidir. Bu krizlerin uzun sürmesi (eksik tedavi!) veya sık sık tekrarlaması bebeğin doğum tartısının düşük olmasına veya erken doğurnlara neden olabilir. Halk arasındaki 'gebe kadın astım krizine girerse bebeği de astımlı olur' şeklindeki inanış doğru değildir. Astırnit bir annenin çocuğunun astımlı olması, astırnın gebelikte belirti verip vermemesiyle ilgili olmayıp tamamen kalttsal faktörlere bağltdır. Bebek doğmadan önce astıınlı olup olmayacağı anlaşılabilir mi ? Bebek dünyaya gelmeden önce de, doğduktan sonra da astımlı olup olmayacağı bilinemez, çünkü astırnın oluşumunda sadece kalıtsal faktörler değil çevresel faktörler de roloynamaktadır. Bebeğin kordon kanındaki IgE miktarının yüksek olması, bebekte astım gelişimi için bir risk faktörüdür. Tüm bebeklerin ve özellikle de I g E 'leri yüksek olanların allerjenlerden, sigara dumanından titizlikle korunmaları gerekir. Bu şekilde, çocuk genetik olarak astıma yatkın olmuş olsa bile, hastalığın ortaya çıkması önlenmiş veya geciktirilmiş olur. Bir araştırmada, rahimle ilgili komplikasyon yaşayarı annelerin bebeklerinde astım ve allerjik nezle riski yüksek bulunmuş, gebelikle ilgili komplikasyonların ise böyle bir etkisi saptanmamıştır. Doğum şekli, astım ve allerjik hastalık riskini etkiler mi ? Bazı araştırmalarda sezaryenle doğan çocuklarda astırnın daha çok görüldüğü saptanmışsa da, İngiltere'de 24.650 çocuk üzerinde yapılan geniş kapsamlı bir araştırma, doğum şeklinin allerjik hastalık riskini artırmadığını, normal yoldan dünyaya gelenlerle sezaryen ya da forseps gibi yardımcı doğum yöntemleri ile doğurtulan çocuklardaki astım, saman nezlesi ve egzema oranlannın farklı olmadığım kanıtlamıştır. Astımlı hanımIar normal doğum yapabilirler mi?

Astımın genel olarak gebeliğin son haftalarında kendiliğinden bir iyilik dönemine girdiğini ve doğum sırasında ciddi bir astım krizinin çok seyrek rastlanan bir durum olduğunu daha önce belirtmiştim. Astımlıların da diğer hanımlar gibi normal doğum yapmamaları için hiçbir neden yoktur. Gereken durumlarda bölgesel ya da genel anestezi de güvenle uygulanabilir. Bölgesel anesteziler (spinal veya epidural) daha çok tercih edilmelidir, çünkü bunların gebeliğe ve çocuğa zararı daha azdır. Gebeliğin astıma olumsuz etkileri var mıdır? Gebeliğin son aylarına doğru karnın giderek büyümesi, diyaframa kasını yukarı doğru iterek akciğerleri sıkıştırır. Bu, sağlıklı kadınlarda bile solunum fonksiyonlarını olumsuz etkileyen bir faktördür. Ayrıca, gebelik sırasında artan hormonlar (progesteron) solunum merkezini uyararak nefes darlığı hissine neden olabilirler. Gebe hanımların nefes darlığı olarak tanımladığı şikayetler gebelikle ilgili fizyolojik değişiklerden de kaynaklanabilir. Bu nedenle, her nefes darlığı astım bulgusu olarak değerlendirilmemelidir. Gebelerin aImaması gereken ilaçlar hangileridir? Genel bir prensip olarak, gebeliğin ilk üç ayında hiçbir ilacın alınmaması gerekir, çünkü bu dönem anne karnındaki bebeğin organlarının geliştiği dönemdir. Gebelikte kesinlikle kullanılmaması gereken ilaçlar şunlardır: • Antibiyotikler: Tetrasiklin, eritromisin, sülfonamidler • İyot içeren balgam sökücü ilaçlar • Nezle ilaçları: Antihistaminikler, burun açıcı damlalar. Halkımızın pek de ilaçtan saymadığı soğuk algınlığı tedavisin de kullanılan ilaçların, öksürük şuruplarının, burun damlalarının gebeler için çok sakıncalı olabileceğini hatırlatalım. Gebelik boyunca alınması kesinlikle zararlı olan bir astım ilacı yoktur. Astım ilaçlarının solunum yoluyla alınan şekilleri tercih edilmelidir. Gebe harumlar, lütfen, doktorunuza danışmadan hiçbir ilacı kullanmayın! Gebeler allerji aşısı olabilirler mi? tedavisine (immunoterapi) gebelikte başlanmamalı, fakat başlanmış ve hastanın olumlu etkilerini görmeye başladığı tedaviye gebelik süresince de devam edilmelidir. Uygulanan aşı içinde bebeğe zararı olabilecek bir kimyasal madde yoktur. Ya grip aşısı? Her yıl kış aylarında salgırılarla ortaya çıkan grip, hem astımlılar ve hem de gebeler için çok tehlikeli bir infeksiyondur. Gripten korunmanın tek yolu da aşı olmaktır.

Biz, astımlı hastalarımızın hepsine ekim kasım aylarında grip aşısı yaptırmalarını öneriyoruz. Grip aşısı, astımı da olan tüm genç hanımlara, gebelikten önce uygulanmalıdır! Bu sayede, hem gribe bağlı astım krizleri, hem de gribin gebe kadının ve bebeğinin sağlığına olumsuz etkileri önlenmiş olacaktır. Grip aşısı, aşıdan beklenen yarara göre gebelik sırasında da yapılabilir, ama çok özel durumlar dışında, gebeliğin ilk üç ayı içinde uygulanması önerilmez. Doğum kontrol haplan astımı etkiler mi ? Doğum kontrol haplarının astım üzerine etkileri kesin olarak bilinememektedir. Bazı araştırmalarda, bu ilaçların astım riskini artırabileceği saptanmış, ancak başka araştırmalarda bu durum doğrularımamıştır . Bebek emziren anneler astım ilaçlarını alabilirler mi? Süt veren astımlı anneler kortizon dahil gereken tüm ilaçlarını iç rahatlığı ile alabilirler. Solunum yoluyla uygulanan ilaçların daha güvenli olduğunu bir kere daha hatırlatalım. Üstelik, 6-9 ay süreyle anne sütü alan çocuklarda allerjik hastalık, özellikle de egzema riski de daha azdır. Gebe bir astımlı nelere dikkat etmelidir? • Hastalığı ile ilgili gereksiz korku ve endişelere kapılmamalıdır. • Tüm gebelik boyunca bir göğüs hastalıkları uzmanının takibi altında olmalı, doktorunun gerekli gördüğü ilaçları düzenli olarak almalıdır. • Doktor önerisi dışında hiçbir ilaç kullanmamalıdır. • Kesinlikle sigara ve alkol içmemeli, sigara içilen ortamlarda bulunmamalıdır . • Allerjisi olanlar gerekli korunma önlemlerine uymalıdır. • Düzenli egzersiz yapmalıdır. • Uykusu yeterli ve düzenli olmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp