Astım Nöbeti

Astım Nöbeti :

Astım hastalığının meydana gelmesinde gerekse genetik, gerekse çevresel faktörler etkili.Bu hastalıkla başa çıkabilmek için ilk önce hasta ve yakınlarının birlikte eğitim görmesi gerekiyor.Astım solunum yollarındaki bronş kaslarında kasılma, şişme ve aşırı salgı nedeniyle solunum yollarının geçici daralmasıyla ortaya çıkan bir durumdur.
Astım nöbetleri özellikle gece meydana gelir. Astım nöbetine tutulan hastada solunum güçlüğü öksürük, hırıltılı solunum vardır ve yapışkan balgam çıkarır. Solunum sıkıntısı ağrsa konuşma güçlüğü ve yüzde morarma görülebilir.

Astım nöbetindeki hasta sakinleştirilmeli, temiz havalı bir yere alınmalı, masa başında hafifçe öne eğik bir pozisyonda oturtularak kriz esnasında kullandığı ilaçlar verilmelidir. Bu ilaçlar solunum yollarına sıkılan bronş genişletici sprey veya ağızdan yutulan tabletlerdir. İlaçlar bronşlardaki daralmayı gidererek hastayı rahatlatır. Bir astım nöbetinde alınan önlemlerde ve verilen ilaçlara karşın belirli bir süre içinde düzelme görülmezse hastanın doktoruna haber verilmeli veya bir hastaneye başvurmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp