Astım Hastalığı Belirtileri

Astım Hastalığı Belirtileri :

Astım hastalığının bilinen belirtileri arasında belli başlı dört tane vardır;
•Öksürme sorunu
•Göğüste oluşan hırıltılar
•Göğüste daralma
•Nefes daralması

Astım olan bir kişide zaman zaman hırıltı, öksürme, nefes alıp vermede zorluklar çekme gibi durumlar görülebiliyor. Bazı durumlarda astım belirtilerinin fazla olmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle mikrobik hastalıklar, sigaranın dumanı, alerji yapan maddeler, soğuk ve kirli olan hava ve psikolojik durumlar astım rahatsızlığının artmasına ve fazla belirti vermesine sebep olabilen durumlar arasındadır.
Astım belirtilerinin ani bir şekilde oluşması astım atağı yada astım krizi olarak isimlendirilir. Böyle bir durumda rahatsız olan insan yüksek miktarda fazla nefes darlığı problemiyle karşı karşıya kalabilmektedir.

Astımın belirtileri rahatsızlığın şiddetine göre az aralıklarla, daima, normal ve ağır olarak sınıflandırılabilmektedir. Astımın tanısı muayenede meydana çıkacak olan bulgular ile beraber IGE ve eozinogil ismi verilen akyuvarların sayısının normalden fazla olmasıyla yapılacak solunum testlerinde soluk borusunda daralma meydana geldiği görülür. Yapılacak olan bir deri testiyle insanın neye karşı alerjisinin olduğunun belirlenmesi çok önemlidir.

Astım çoğu kez nefes darlığı ile kendini belli eder. Göğüste tıkanma, öksürük, hırıltılı solunum diğer rastlanan şikayetlerdir. Her hastada bunların hepsi bir arada olmayabilir ve bazen sadece öksürükle veya nefes alıp verirken hırıltı, hışırtı şeklinde bir ses şeklinde belirti verebilir.

Bu Şikayetler Mutlaka Astım Hastalığına mı Bağlıdır?

Hayır. Astım dışında da bir çok hastalığın seyri sırasında benzer yakınmalar olabilir. Şikayetlerin zaman zaman nöbetler şeklinde ortaya çıkması ve bir müddet sonra kendiliğinden veya tedaviyle tamamen düzelmesi çok tipiktir. Geceleyin, bilhassa sabaha doğru uykudan uyandıracak şekilde bu yakınmaların görülmesi astımın karakteristik özelliğidir. Yukarıda bahsedilen tetik faktörlerle nöbetlerin başladığının öğrenilmesi teşhise çok yardımcı olur. Yukarıda sayılan şikayetlerden bir yada birkaçına sahip olan ve yakınmaları uzun sürüp tekrarlayan kişilerin mutlaka astım yönünden bir uzman hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Astımım Olduğundan Şüpheleniyorum Ne Yapmalıyım?
Astım tanısı çok zor ve zahmetli değildir. Bu konuda uzman bir hekime başvurursanız size astımınız olup olmadığını söyleyecektir. Ancak, bazı durumlarda astım teşhisi koymak biraz zaman alabilir ve bir süre hekim takibinde kalmanız gerekebilir.

Teşhis İçin Biyopsi, Kan Vermek, Endoskopi Yaptırmak Gibi Can Yakıcı İşlemler Gerekli mi?

Hayır. Astım teşhisi için canınızı yakacak hiçbir işleme gerek yoktur. Hekiminiz sizinle konuşarak, sizi muayene ederek, solunum fonksiyon testleri yaparak tanı koyabilir.

Solunum Fonksiyon Testleri Zor bir test midir?
Asla. Kişinin yapması gereken; bir ağızlık içerisinden bir derin nefes alıp, aldığı nefesi hızlı ve güçlü bir şekilde üflemesinden ibarettir. Anında sonuç veren, hasta için hiçbir zarar veya risk taşımayan, hemen her yerde uygulanabilir bir işlemdir.

Pefmetre Cihazı Ne İşe Yarar?
Pefmetre astım teşhisi, astımın ağırlığının tespiti ve tedaviye cevabın değerlendirilmesi, astım nöbetlerinin şiddetinin ölçülmesi için kullanılan basit bir cihazdır. Her astımlı hastanın bir pefmetresi olmalı ve kullanımasını hekiminden öğrenmelidir. Bu, hipertansiyonu olan hastanın evinde tansiyon aleti bulundurup kendi tansiyonun kontrol edebilmesi gibi; astımlı hastanın da kendi hastalığını izleyebilmesine imkan verir.

Allerjik Deri Testleri Yaptırmalı mıyım?
Astım her zaman allerjik bir hastalık değildir. Deri testleri ise astım tanısında değil, sadece allerjik bir deri cevabının varlığı durumunda yararlıdır. Astımı olan kişilerin testleri negatif bulunabildiği gibi, deri testleri pozitif bulunan kişilerde de astım olmayabilir. Bu nedenle bu testlerin astım tanısında yeri yoktur. Sadece tedaviye cevap vermeyen, atakları kontrol altına alınamayan astımlılarda tetik faktörlerin tespiti açısından gerek duyulduğunda yapılabilir. Yoksa gereksizdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp