Aşırı Uyuma Bozukluğu

Aşırı Uyuma Bozukluğu

Aşırı uyuma, uykusuzluk kadar sık görülmeyen bir hastalıktır. Ancak, aşırı uykunun da sebepleri araştırılmalı "uyarıcı ilaçlar"la tedavisine çalışılmamalıdır. Aşırı uyuma rahatsızlığının allevi yani kalıtımla ilgili olduğu tezi hayli kuvvetli görünmektedir

Sebepleri:

* Narkolepsi sendromu (aşağıda izah edilecek).

* Alkol ve diğer bastırıcı ilaçlar.

* Uyku-uyanıklık çizelgesinde bozulma.

* Menstruasyon (aybaşı) ile gelen aşırı uyku.

* Huzursuz bacak sendromu ve uyku apneleri

AÇIKLAMA: Aşırı uyuma bozukluğunun en sık rastlanan sebebi "Narkolepsi"dir. Merkezi sinir sisteminde REM yahut diğer adıyla D uykusunu idare eden mekanizmanın bozulması ile ortaya çıkan anormalliği "narkolepsi" terimiyle açıklıyoruz. Narkolepsi, aşırı uyuma arzusu, uyku felci, hipnogojik halüsinasyonlar ve katalepsı olarak dört şekilde tezahür eder. "Aşırı uyuma arzusu" açıklama gerektirmeyen bir tabir olduğundan "uyku felci"ni izah edelim: Hasta, gündüz uyanık iken, bir kaç saniye müddetle hiçbir kasını oynatamaz duruma gelir. Uyku felcinin sona ermesini müteakip hasta uyuma ihtiyacı duyar. "Hipnogojik hallusınasyon"da, hasta uykuya dalmak üzere iken veya uykudan uyandığı zaman birkaç saniye müddetle tuhaf sesler ve görüntüler algılar. Bu müddet içinde dehşete kapılır ve çok korkar. Halüsinasyonlar (var sanılar) geçince şuuru yerine gelir, yanıldığını aniayıp normal akıl durumuna döner.

"Katalepsl'ye gelince: çoğu zaman çene ve baş kaslarında nadiren bütün vücut kaslarında kontrolün kaybolması halidir. Kaslarda aniden başlayan gevşeme, organların sarkarak anormal bir görünüş kazanmasına yol açar.

Aşırı uyku bozukluklarının hemen hepsi, on ila yirmi bir başları arasında ortaya çıkmakta; kırk yaşına doğru da kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Kırk yaşından sonra devam eden aşırı uyku bozuklukları bir rahatsızlık işareti sayıldığından dikkatle incelenmesi gerekmektedir

Gece vardiyalarında çalışanlar, gece ders çalışmayı alışkanlık haline getiren öğrenciler, akşamları alkol ve uyuşturucu alanlar, gece eğlencelerine düşkün olanlar, cinsel arzularını kontrol altında tutmasını bilemeyenler aşırı uyku bozukluğu çeken hastaların büyük ekseriyetini oluşturmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp