Aşırı Beslenme

Aşırı Beslenme

Gıda; enerji ve plastik ihtiyaçları karşılayacak miktardan fazla olursa, aşırı beslenme hali vardır.

Organizma, her atılanı yakan bir ocak gibi düşünülmez, gıdanın fazlasını depo etmeye başlar. Ancak hazım kanalının çalışmasındaki zaruri artışla sarfiyat da normalden biraz fazla bir seviyeye varır.

Sonra, fazla gıdanın %20-40'ı depo maddeleri imal etmek için lüzumlu kimyevi synthese enerjisi olarak sarf edilir.

Bu miktar bilhassa büyürnede ve nekahette önemlidir. Şimdi muhtelif gıda gruplarının aşırı derecede alındıkları zaman, akıbetlerini gözden geçirelim. Proteinler: Esas itibarıyla gıdada alınan proteinler vücutta tamamen yakılır. Ancak pek cüz'i miktarda protein karaciğerde ve kaslarda depo edilebilir.

Yanma esnasında amino asitler dezamine olarak şeker ve yağa çevrilir. Karaciğerin glikojen deposu tam dolmuşsa, amino asitler glikoz ve yağa çevrilir.

Gıdadaki fazla proteinin kısmen protein halinde vücuda yerleşmesi büyümede, gebelik ve emzirme devrinde, spor id manların da ve açlık geçirmiş olanlarda gözlenilebilir.

Görülüyor ki, proteince aşırı beslenme, sadece şişmanlamaya yarar. ıstirahat halinde tutulan kimseler aşırı beslenmede şişmanlarlar, fakat takatsiz kalırlar. ıyi bir netice elde etmek için, aşırı beslenmeyi hareket idmanlarıyla birleştirmelidir.

Gıdada Aşırı Yağ Bulunması: Yağın fazlası, umumiyetle yağ halinde depo edilir. Yağ fazlası pek fazla değilse, bağırsak zan, yağ asitleri, üre ve gliserol ile, o şahsa mahsus yağ inin eder, mevcut yağ deposu büyümüş olur.

Yağ fazlası önemli miktarlara ulaşmış olursa, bağırsak zarı şahsın kendine mahsus olan yağı imm edemez olur ve bu yabancı yağ gıdadaki şekli ile depoya yerleşir. Mesela bu suretle depo yağının erime derecesi değişebilir.

Şunu da söyleyelim ki, insanın yağ hazmetme kabiliyeti sonsuz değildir. Bu yüzden aşırı yağ alınmaya devam edilirse hazım bozuklukları baş gösterir ve yağ hazmedilmeden dışkı ile dışarı atılır.












SENDE YORUM YAP!

Whatsapp