Aşil Tendonu Tedavisi

Aşil Tendonu Tedavisi :

SON günlerde gerek ülkemizde, gerekse İngiltere, İspanya ve İtalya liglerinde aşil tendon sakatlık sayısının giderek arttığı ve bu sakatlıktan dolayı sporcunun tam performansını gösteremediği ya da tedavisinin uzun süre aldığı gözlenmektedir.

En son olarak Sergen Yalçın'ın bu sakatlığı geçirmesi ve sakatlığına rağmen maçlarda oynayıp, bir nevi sağlığından fedakarlık yapması dolayısı ile yazımızda bu konuya değinmek istedik.

Aşil tendonu topuğun üstünde yer alır ve baldır kaslarının alt kısmında bulunur. İnsan vücudundaki en kuvvetli tendondur. Koşma ve yürümede en önemli görevi üstlenir.

Aşil tendiniti, tendonun mikropsuz olarak iltihabıdır (Enflamasyon) ve birçok nedeni mevcuttur. Fakat esas olarak değişen ayak ve ayak bileği blomekaniği buna neden olmaktadır.

Buz kompleksi

Düztabanlarda iç kısma daha fazla yük biner ve tendonun iç kısmı enflame olur. Diğer blomekanik problemlerde aynı etki ile (zayıf ya da gergin baldır adalesi, ayak bilekte sertlik, yanlış ayakkabı) aşil tendinitine neden olurlar.

Diğer önemli sebep yanlış antrenmandır. Aniden artan antrenman süresi ve yoğunluğu, tendona fazla yük binmesine neden olur. Saha şartlarının bozukluğu, yanlış ve uygun olmayan ayakkabı giyilmesi de diğer sebepler arasında yer alır. Sporcu antrenman ile artan ağrıdan şikayetçidir. Antrenman ya da koşu devam ederse ağrı çok şiddetlenir ve şişlik oluşur. Sıklıkla tendon sabahları sert hissedilir. Aşil tendonu kalınlaşır ve hassastır.

Başlangıçta tedavi olarak buz kompresi, istirahat ve bandaj uygulanır. Ağrı fazla ise analjezik ilave edilir. Şikayetler geçinceye kadar sportif aktiviteler yasaklanır. Antlenflamatuvar ilaçlar verilebilir. Fizik tedavi uygulanmaya başlanır. Enflamasyon geçince masör ya da fizyoterapist baldır adalelerini kuvvetlendirme ve germe programına başlar. Eğer ayak bileği sertse, burası fizyoterapist ile açılır ve kuvvetlendirilir.

Aşil tendonu yaralanması

Vücuttaki en güçlü tendon olan Aşil tendonu topuk kemiğini baldır kaslarına bağlayan doku bandıdır.

Aşil tendonu ve calcaneus; ayakta durma, koşma ve atlamada plantar fleksiyonun kontrol edilmesinde önem taşıyan bir işlevsel birim oluşturur. Proksimalde aşil tendonu 6 cm genişliktedir; distalde ise, insersio yerinin hemen üzerinde biçimi yuvarlaklaştırıp eni 3 cm'e kadar daralır. Aşil tendonu kılıf içermez, ama 6-8 tabakalık bağ dokusundan oluşan kayıcı bir örtü içerir. Buna paratendon denir. Tendonda olan yaralanma inflamasyonuna veya yırtılmasına neden olabilir. Aşil tendinopati tendonun inflamatuar durumudur. İnflamasyon topuk yanında, bacağın arkasında ağrıya neden olur. Tendonun rüptürü topuk yanında ağrıya neden olur.

Mekanizması: Antrenman yöntemi, spor hekimliği ve spor hijyeni gibi etkenler sonucu oluşur.

Antrenman Yöntemine ait faktörler:

Aşilin aşırı kullanımı- antrenmanın süre veya şiddeti çok hızlı artırılırsa, yokuş yukarı çok fazla koşma

Antrenman yöntemi veya içeriğindeki ani değişiklikler- hazırlıksız plyometrik antrenmana geçilmesi

Antrenman ortamındaki ani değişiklikler- açık alandan salon antrenmanına geçilmesi

Çok sert, çok yumuşak veya kaygan zeminde koşu veya atlama çalışmaları

Uzun süren futbol antrenmanı veya atlama-sıçrama çalışması

Yetersiz ısınma

Destekleyici egzersizlerin antrenmanda yer almaması-Gergin baldır kasları

Spor hekimliğine ait faktörler:

Anatomik yatkınlık-ayak bileği çevresindeki bağların zayıflığı

Aşil tendon bölgesindeki mikrotravmalar veya ilk belirtilerin hafife alınması

Asimetrik yüklenme

Uygun soğuma süresinin kullanımı.

Semptomlar

Ağrı, şişlik

Tendonda hassasiyet

Parmak ucunda yükseldiğinizde ve tendon gerildiğinde ağrı

Ayakbileği hareketinde limitasyon

Tedavi

-Ağrı ve şişlik gidene kadar 2-3 gün 3-4 saatte bir 20-30dk buz uygulaması

-Bantalama önerilebilir.

-Yatarken bacağı yastık üzerine koyarak yükseltmek

-Doktor anti-inflamatuar ilaç kullanımı önerebilir.

-Tendon iyileşene kadar veya daha uzun süre ayakkabı içine topuk yükseltme. Yükselti aşil tendonunda aşırı gerimi önler.

-İyileşirken yaptılan spor veya aktivite değiştirilmelidir. Örneğin koşu yerine yüzme

-Aşil tendona germe ve kuvvetlendirme egzersizleri

-Aşırı pronasyon varsa ayağı stabil tutmak için ortez

-Tendon yırtığı cerrahi gerektirebilir.

Spor veya aktivitelere ne zaman dönülebilir?

Kalça ve diz problemlerindeki gibi spora dönüş için gerekli kriterler tamamlanmalıdır.

Önleme

En iyi korunma yöntemi egzersiz öncesi aşil tendon veya baldır kaslarını germe egzersizidir.Yokuş yukarı koşmaktan kaçınılmalıdır.

Egzersiz

1. Çarşafla germe: Ayak uzatılarak oturulur. Ayağın altından bir çarşaf geçirilir ve çarşaf diz düz tutarak öne doğru çekilir. Bu pozisyonda 30 sn tutulur ve 3 defa tekrarlanır.

2. Ayakta baldır germe: Duvara dönerek eller göz hizasında tutulur. Yaralanmış bacak sağlam bacağın önüne alınır.

3. Ayakta soleus germe: Duvara dönmüş olarak eller göğüs hizasında tutulur. Her 2 diz hafifçe bükülür ve yaralanmış ayak geriye alınır. Baldırda gerilme hissedene kadar duvara doğru yavaşça eğilme hareketi yapılır. Sonrakinde de yaralanmış ayak parmakları hafifçe kaldırılır ve topuk yerde tutulur. Bu pozisyonda 30 sn tutulur ve başlangıç pozisyonuna dönülür. 3 defa tekrarlanır.

4. Plantar facia germe: Yaralanmış ayağın ön kısmıyla basamakta durulur ve yavaşça ayak arkında gerilme hissedene kadar topukla basamağın alt kısmına kadar ulaşılır. Bu pozisyonda 30 sn tutulur ve gevşenir. 3 defa tekrarlanır.

5. Parmakları kaldırma: Normal ağırlık taşıma pozisyonunda topuklar üzerinde durulur ve parmaklar yerden kaldırılır. Bu pozisyonda 30 sn kalınır. 3 set 10 tekrar uygulanır.

6. Topuk kaldırma: Sandalye arkasından tutunarak ayakta dengede durulur. Parmak uçlarında yükselinir, 5sn bu pozisyonda kalınır ve daha sonra aşağı inilir. 3 set 10 tekrar uygulanır.

Tek bacak üzerinde denge: Destek almadan tek bacak üzerinde dengede durmaya çalışılır. Gözler açık başlanır daha sonra egzersiz gözler kapalı uygulanır. Bu pozisyonda 30 sn durulur. 3 defa tekrarlanır.

Aşil tendonu kopması

Sporun zihin ve fiziksel yapıyı geliştirdiği her gün daha iyi anlaşılmaktadır. Teknolojik gelişmenin ve modern hayatın sunduğu hizmetler insanların daha az hareket etmelerine izin vermektedir. Her yerde hareketlilik azalmaktadır. Halbuki spor ve genel anlamda egzersiz, sağlıklı bir yaşam için gereksinimdir. Birçok ülke, sporu toplum sağlığına olan katkısı nedeni ile desteklemektedir. Ülkemizde de son zamanlarda spora olan ilgi giderek artmıştır. Sağlıklı olabilmeleri için daha çok kişinin spor yapmasını istiyoruz ancak spor da beraberinde bazı riskler getiriyor. Sporda riskleri, dolayısı ile sakatlıkları azaltmak için spor yapanların ve yaptıranların bilgili olmaları gerekir. Spor sakatlıkları nelerdir, nasıl tanınır, nasıl müdahale edilir ve her spora özgü sakatlıkların engellenmesi için neler yapılabilir? Bu önemli madde başlıkları, bu sütunda sizlere aktaracağımız konuların esasını oluşturacaktır. Ayrıca sporda sağlık ile ilgili sorunlarınıza da cevap bulacaksınız.

AŞİL TENDONU

Alt bacak arka kaslarının topuk kemiğine birleştiren kirişe “aşil tendonu” denir. Bu tendon çok güçlü ve kalın olmasına rağmen kopabilir. Nedeni, ya dengesiz bir hareket veya dıştan gelen direkt etki ile ani ve aşırı zorlanmadır. Kopma tam veya parsiyel (kısmi) olabilir. Kopma tam ise kopan taraf parmakları hareket edemez. Tedavide alçılama ile kopan uçlar yaklaştırılır veya cerrahi girişimle kopan kısımlar birleştirilir. Bu tedaviler sonrası bir süre o taraf ayakkabının topuğu yükseltilerek yürünür. Daha sonra mutlaka gezme egzersizleri yapılmalıdır. Tüm egzersizlerde olduğu gibi aşil tendonu egzersizlerini doğru yapmak ve zararlı bir hareketten kaçınmak için yetkili uzman gözetiminde olmak gerekir. İyileştikten sonra tekrar kopmayı önlemek için düzenli egzersiz ve germeler yapılmalı ve aşırı yüklenmelerden kaçınılmalıdır.

Yorumlar

  • Sev** Eks*********
    7 yıl önce
    Ayaklarimin yanlarinda ve bileklerimde şişme oluyor ve çok ağrıyor 7 aydir tabanlıklı spor ayakkabı kullanıyorum 2 ay majezik hap ve voltaren krem kullandim .doktor ilaçları da kesti.7 aydir buz tedavisi yapıyorum rahatlatı yor ama bir süre sonra şişiyor ve çok ağrıyor doktorlar ödem var diyorlar emar çekildi tahliller yapıldı magnezyum ve d vitamini eksik çıktı romatizmal problem yokmuş .lütfen bir çaresin i söyleyin ne yapmalıyım....?
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Alp dağlarından toplanan 50 ye yakın bitki bileşeninden,genetik mühendisler tarafından özel olarak hazırlanmıştır.Şişlikler, ağrılar ve ödemlerde, romatizma, fıtık, kireçlenme ağrılarını kesmede yardımcı ,tedaviye yöneliktir. hareket kolaylığı sağlayan bir bileşendir. incelemek için linki tıklayınız. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp