Arteriosklerotik Demans

Arteriosklerotik Demans : Serebral arterioskleroza bağlı kronik bir hastalık olarak kabul edilmiştir. Arterioskleroz, sadece serebral damarlarla ilgili olmayacağından, hastalarda genel arteriyoskleroz belirtilerini de bulmak mümkün olacaktır. 50 yaşlarından itibaren biraz daha sık rastlanır.

Arteriyel hipertansiyon sıklıkla beraber olmakla birlikte, bunun normal olması da muhtemeldir. Kadınlara göre, erkeklerde daha sıktır. Kronik entoksikasyonlar, alkol, tütün ve psişik stres’ler pre- disDozan faktörler olarak kabul edilir. Konstitüsyonel ve herediter faktörler üzerinde durulmuştur, ancak açıklık kazanmış bir konu değildir.

Endokrinyen ve nütrisyonel sebepler arasında hiperkoles* terolemi ve hiperlipideminin önemine işaret edenler olmuştur. Fakat modern hayatın insanın affektif ve emotif durumunda aşırı gerginliğe sebep olduğuna, bunun arteriosklerozun oluşumunda ihmal edilemeyecek ölçüde önemi olduğuna inanılmaktadır.Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, sık burun kanaması erken belirtiler olarak dikkate alınmalıdır. Kişide emotif reaksiyon-larda bir labilite dikkati çeker. Depresyon halleri, bazan konfüz yon tablosu gözlenir.

Bir apopleptik iktüs tablosu ile hastalık gelişir. Hafıza kusurları olur. Klinik tablo senil demansa tamamen benzeyebilir. Oriyantasyon bozuklukları, dikkat zayıflaması, muhakeme kusurları ortaya çıkar. Başlangıçta belirtiler gelip geçici bir özellik gösterir (laküner demans). Bu yüzden tanı konusunda hekimler arasında zıdlıklar olabilir. Çünkü hastayı başka başka zamanlarda görmüş olduklarından muayenede tesbit edilen bulgular farklılık gösterir. Yine başlangıçta, hastanın hastalığının bilinci içinde olması da önemlidir. Emotif alanda aşırı labilite dikkati çeker.

Aşırı ilgisizlik, durgunluk yanında, ani hiddetlenme ile taşkınlık ve şiddet halleri olabilir. Hastanın hiçbir sebep yokken ani gülmeye veya ağlamaya başladığı sık görülen bir olaydır (spas- modik gülme ve ağlama).Nörolojik olarak, ellerde titremeler, yürümede denge kusuru, alt ekstremitelerle parasteziler, monopleii, hemipleji, afazi, apraksi, epileptik hamleler olabilir. Parkinsonizm gelişebilir.Somatik muayenede arter tansiyonunun yükseldiği görülür.

Göz dibinde arterler incelmiştir, Gunn belirtisi tesbit edilir. Kanda kolesterol ve lipidler normal miktarların üstündedir.Serebral damarların giderek daralması ve tıkanması, hem beyaz hem gri cevherde infarkt sahalarının oluşmasına yol açar, özellikle hipertandü olanlarda serebral hemoraji görülebilir. Böyle bir sebeple de hasta kaybedilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp