Arı Sokmasında Yapılacaklar Nelerdir

Arı Sokmasında Yapılacaklar Nelerdir

Öncelikle, arının iğnesini hemen çıkarmak en doğru harekettir. Tutup çekerek değil, kredi kartı gibi künt kenarlı bir cisimle cildi kazıyarak yapmak tercih edilmesi daha doğru olacaktır.

Yara su ve sabunla yıkanır.

Buz uygulaması vücudun vereceği alerjik reaksiyonu azaltacaktır. Çocuğun izin verdiği ölçüde yarım saate kadar buz uygulanabilir.

Yara yerine karbonatlı su sürülebilir.

Duruma göre ağrı kesiciler veya antihistaminik türü alerji ilaçları yararlı olabilir.

Eğer arı sokmasına maruz kaldıysanız ne yapmalısınız?

Acil servisi arayınız; Eğer daha önce arı sokması sonrasında ciddi bir reaksiyon gösterdiyseniz.
Arının iğnesinin hala derinizde olup olmadığına bakınız; Arının ısırdığı alanda küçük siyah nokta olup olmadığına bakınız. Genellikle bal arılarının iğneleri kurbanların derilerinde kalır ve 2-3 dakika içinde zehrini tamamen derinin içine boşaltır, çabuk davranarak iğneyi deriden çıkarmak arı sokmasının ciddiyet seviyesini biraz azaltabilir.

Vücudun inflamatuvar (yangılı tepki) tepkisini azaltmak amacıyla arının soktuğu yere buz ve soğuk su torbası uygulayınız.
Su ve sabun ile yıkayınız ve sonra bölgedeki reaksiyonu azaltmak amaçlı hidrokortizon krem uygulayınız.

Alternatif yöntemler ise;
Baharatsız dövülmüş et hamurunun ve suyun bölgeye uygulanması,
Karbonat ve su uygulanmasıdır.
Difenidramin gibi antihistamin tablet formu ve /veya ibuprofen veya asetaminofen gibi reçetesiz ağrı kesicilerin alınabilir.
Arı sokması ağız, burun gibi önemli bir yerde ise kişide daha önce arı sokması sonrasında alerjik reaksiyon görülse de görülmese de acil tıbbi müdahale gereklidir. Çünkü bu şişlikler nefes almayı etkileyebilir.

Arı Sokulan Kişide Neler Görülür

Genellikle arının iğnesiyle verdiği zehir, o bölgede basit bir bölgesel reaksiyona yol açar. Ağrı, şişlik, kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık oluşur. Ağrı birkaç saatte geçer, şişlik ise genellikle ertesi gün kaybolur.

Nadiren ciddi sistemik reaksiyonlar görülür. Bu durumda, vücudun farklı yerlerinde döküntü, kızarıklık, şişlikler olabilir. Bulantı, kusma, baş dönmesi, nefes almada zorluk ortaya çıkar. Kan basıncının düşmesiyle kişi şok tablosuna girer. Bu acil bir durumdur ve arı sokmasından sonra birkaç dakika içinde görülür.

Arı sokmasına iyi gelen yöntemler

Sokulan bölgeyi soğutmak; üzerine buz koyarak veya soğuk su ile yıkamak. Yoğurt sürmekte etkili yöntemlerden biridir, yoğurt acı etkisi azaltıcı özelliği bilinmektedir. Meyve filan yenirken arı sokulmasına mağdur kaldıysanız tehlikeli sonuç doğurabilir. Boğazınızdan arı soktuysa sık sık sirke ile gargara yapmanız ve hızlı şekilde doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Bir demet maydanozu: iyice dövünüz maydanoz (taze olması önemlidir) dövülmüş maydanozu arın soktuğu bölgeye sarabilirsiniz. Arpa unu ve sirke ile hamur yapıp sarmanızda iyi gelecektir. Arpa ununu ve sirkeyi hamur olacak şekilde karıştırınız ve sokulan bölgeye sürünüz.

Sarımsak: Bir diş sarımsakta işimizi görecek doğal tedavi yöntemlerinden biridir. Sarımsağımızı iyice eziyoruz ve bölgeye sürüyoruz.

Lavanta yağı: Arı zehirine karşı oldukça etkili bir yağdır.

Soğan: Her mutfakta olan soğanı ikiye bölerek sulu kimsini bölgeye sürünüz.

Bal: Arı balıda etkili bir savunma aracımız olarak kullanabilirsiniz. Ne mantık demeyin faydasını hissedeceksiniz.

Karbonat ve su: Su ve Karbonat karıştırıp macun şeklinde arının soktuğu bölgeye sürebilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp