Apraksi Ve Agnozi Nedir?

Apraksi Ve Agnozi Nedir? : APRAKSİ:Belirli bir amaca yönelik ve ötedenberi bilinen bir hareketin yapılmasında imkânsızlık veya becerisizlik anlamına kullanılan bir terimdir.Bu tarifi tamamlayacak olan en önemli özellik şudur: Hastada anlama kusuru, motor bir paralizi, sensoryel bir kayıp ve ataksi hali olmamalıdır, yani bu yönlerde sağlam bir hastada, yukarıki tarifte söylendiği gibi gelirli bir hareketin yapılamamasına apraksi denir.Meselâ dilini çıkarmasını söylediğiniz bir hasta, bunu anladığı ve yapılması lâzım gelen ilk hareketi yaptığı, yani ağzım açtığı halde, bunu takip edecek hareketi yapamaz, dilini dışarı uzatamaz.Birkaç dakika sonra herhangi otomatik bir gerekçe ile kendiliğinden, dilini çıkardığına şahit olabilirsiniz, yani burada aslında dilin motor faaliyeti normaldir. Fakat onun dışarı çıkarılması için yapılması lâzım gelen istemli hareket bir fikir plânlaması içinde yapılamamıştır.

Apraksi, istemli olarak yapılmakta olan her hareketi etkileyebilir: Gözlerin ve yüz kaslarının hareketini, konuşmak için lüzumlu eklemlerin ve diğer eklem kaslarının hareketini, çiğneme, yutma, herhangi bir eşyayı kullanma, yürüme, oturup kalkma gibi günlük hayatımızın rutin hale gelmiş bütün hareketlerini..Normal, olağan hareketlerimiz yalnız kortiko-bulber ve kortiko- spinal traktusların gerekli görevleri yerine getirmelerde değil, aynı zamanda yapılacak hareketin düşünülmesi, assosyasyon (bağlantı) liflerde gerekli sahalara iletilerek spontan olarak düzenlenmesi ve sonunda adeta bir çıkış emrile aksiyon haline geçmesi ile yapılır. Böy- lece, apraksi, bu düşünce ve hareket bağlantısının (ideomotor yete- neğin) transkortikal liflerin kesilmesile ortadan kalkması, va da bozulması demek oluvor.Sağ elini kullanan bir şahısta, alışılmış hareketler sol hemisferin posterior paryetal kısmı tarafından kontrol edilirler.

Hareketi yaptıran bölgenin presantral girus olduğunu biliyoruz, fakat burada, kontrol mekanizmasından, hareket ve düşünce arasındaki bağların kontrol ve düzenlenmesinden söz ediyoruz. Özellikle bu kontrol ile ğö- revli blögenin gyrus supramarginalis olduğu söylenir. Burada kalkan lifler öne doğru ilerleyerek presantral bölgeye gelirler ve oradan karşı hemisfere corpus collosum yoluyla geçerek o hemisferin aynı bölgelerine giderler.Sol paryetal lobun bu bölgesine ait lezyonlarda bilateral apraksi Jjusule gelir. Bu bölge ile sol presantral bölge arasındaki lezyonlarda sağ taraf ekstremitelerinde bir apraksi, corpus callosum’un anterior parçasındaki veya sağ hemisferin subkortikal beyaz yapısmdaki lez- __yonlarda sol tarafta bir apraksi ortaya çıkar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp