Anüs Çatlak

Anüs Çatlak : Makatta çatlak yada tıbbi ifadesi ile ‘anal fissür‘ anüs (makat) bölgesini örten deride ağrı kanama ve kaşıntıya yol açan küçük bir yırtıktır (çatlaktır).

Makatta çatlak veya yırtık neden oluşur?

1. Makatta (anüs) çatlak veya yırtık genellikle yoğun bir kabızlık dönemini izleyerek oluşur.
2. Bezen yoğun bir ishal dönemini takiben de oluşabilir.
3. Sert kuru (taş gibi) bir dışkının zorla makattan geçmesi sırasında bu bölgeyi yırtması ile oluşur.
4. Genelde çatlak (fissür) yüzeyel olarak başlar ve hızla iyileşir. Bazen derinleşip altta yatan makat iç kasına (sfinkter kası) ulaşabilir. Bu durumda hastalık kronik (süreğen) hale gelmiştir.
5. Bazı anal fissürler kendiliğinden iyileşirken diğerlerinin neden iyileşemediği kesin olarak bilinmemektedir ancak kabızlık yada ishalin devam etmesi bu duruma en sık neden olan durumdur.
6. Bunlara ek olarak her dışkılama sırasında dışkı buradaki yara ile temas eder ve iyileşmeyi geciktirir. Bu da makat iç kasının (sfinkter) kasılmasına neden olur. Makat iç kasının (sfinkter kası) kasılı kalması çatlağın (fissür) iyileşmesini engeller.
7. Nadiren çatlağın sebebi Crohn Hastalığı ya da bir enfeksiyon olabilir.
8. Altta yatan hastalığın tedavisi genellikle fissürün iyileşmesi ile sonuçlanır.
9. Fissürler çok nadiren iltihabi bir hastalığa neden olurlar.

Makatta çatlak kanser nedeni midir?

1. Hayır değildir fakat makatta çatlak veya yırtık hastalığının belirti ve bulguları kalın bağırsak kanserleri ve diğer sindirim sistemi hastalıklarının belirtileriyle benzerlik gösterebilir.
2. Bundan dolayı şikayetler olduğunda önce bir doktor tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Makatta çatlak veya yırtığın belirtileri nelerdir?

1. Makatta ağrı: Hastalar sıklıkla dışkılama sırasında meydana gelen yanma ya da yırtılma gibi bir his ve şiddetli ağrı tanımlarlar. Ağrı dışkılama sonrası dakikalar ya da saatlerce sürebilir. Ağrı; makat iç kasının (sfinkter kası) kasılmasına (spazm) bağlıdır. Hastalar çoğunlukla ağrı nedeniyle dışkılamadan kaçabilir ve dışkıyı geciktirmesine bağlı olarak dışkı daha da sertleşir ve buda yırtığın daha da derinleşmesine neden olur. Böylelikle hasta bir kırsı döngü halinde bu yakınmaları yaşar ve şikayetleri giderek daha belirgin hale gelir.
2. Makattan kanama: Genellikle az miktarda parlak kırmızı kanamadır ve tuvalet kağıdında görülebilir veya damlama şeklinde kanama olabilir. Ancak ayını yakınmalar hemoroid hastalığı ve kalın bağırsak kanserinde de olabildiği bilinmelidir.
3. Makatta şişme: Çatlağın dış kenarında şişme sonucu cilt kabartısı gelişebilir. Makat bölgesinin temizliği sırasında hasta tarafından fark edilebilir.
4. Makatta kaşıntı: Makatta çatlak ve yırtığın ardışık olarak iyileşip tekrar açılması sırasındaki akıntı kaşıntıya yol açabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp