Antikoagülan Tedavi Altındaki Hastalarda Cerrahi Girişimler

Antikoagülan Tedavi Altındaki Hastalarda Cerrahi Girişimler : Antikoagülan tedavi altındaki hastalarda uygulanan cerrahi girişimler sırasında antikoagülan ilaçların kesilmesi ya da etkilerinin nötralize edilmesi eskiden sanıldığı gibi gerekli değildir, aksine antikoagülan ilaçları kesilen hastalarda tromboembolik olayların arttığı, belirlenmiştir. Kapalı biyopsiler, anjiografik girişimler, göz ve beyin ameliyatlarında antıkoagülasyo- nun durdurulması uygun olur.Heparinize bir hastada, pıhtılaşma zamanı 25 dakikanın altındaysa veya Coumadin alan bir hastada protrombin zamanı normalin%20 sinden daha uzun değil ise, antikoa- gülan tedavinin durdurulup nötralize edilmesi gereksizdir. Ancak, titiz ve dikkatli bir he- mostaz ve hastanın yakın izlenmesi şarttır.

İntravenöz yoldan verilen heparinin antikoa- gülan etkisi, IV protamin sülfatla hızla ortadan kaldırılır. Teorik olarak 1.28 mg protamin 1 mg heparini nötralize eder. Pratik olarak bu oran 1 mg heparin için 1 mg protamin olarak uygulanır. Ancak, IV heparinin 2 saatten daha önce verilmiş olması gerekir. Bazı hastalarda, heparin in yeterli nötralizasyonu- na rağmen, "heparin rebound” fenomeni ortaya çıkabilir. Bu durumda, koagülasyon zamanı uzar, kanamalar devam eder. Ekstra kor- poreal by-pass uygulanan cerrahi girişimlerde görülebilen bu duruma, fibrinolitik durumun artması ve trombositopeninin de katkısı vardır.Coumadin alan hastalarda protrombin konsantrasyonu %50'nin üzerindeyse elektif ameliyatlar yapılabilir.

Coumadin etkisini kaldırmak için K vitamini verilir. Ancak, bu etki 6 saatten önce görülmez. Acil durumlarda, Coumadin etkisi taze donmuş plazma veya taze kan ile ortadan kaldırılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp