Anne Sütüyle Beslenme Hazırlık

Anne Sütüyle Beslenme Hazırlık : Emzirmeye giden ilk önemli adım annenin emzirmeyi istemesidir. Bebeği emzirme karannı daha gebe olduğunu anladığı an ya da en azından gebeliğinin son aylannda vermelidir. Bu süre içinde, yani doğumdan önceki aylarda, memeler kontrol edilerek emzirme için uygun olup olmadığma bakılmalıdır. Meme başı çevresi başparmak ve işaretpar- mağı araşma alınıp sıkılacak olursa, meme başının dışarı çıktığı, böylece ileride emmeyi sağlayabileceği görülür.Bu durum gerçekleşmezse her gün meme başını dışarı çıkarmak için masaj yapılır.

Gebeliğin son günlerinde meme başım yıkayarak süt kanalcıklarının ortaya çıkması, aynca sağma işlemine başlayarak ilk birkaç damla kolostru- mun (ilk süt, ağız) dışarı sızması sağlanabilir. Bunun için anne iki eliyle çevrelediği memesine yavaşça baskı uygular. Böylece süt kanallara yürür. Daha sonra anne bir memesini aynı yandaki eliyle alttan tutar, öbür elinin baş ve işaret parmağıyla meme başım sağar.Doğumdan sonra hâlâ meme başı dışarıya çıkartılamamışsa, cam ya da plastikten yapılma sağma araçları (tirle) kullanılır. Bunun dışmda annenin emzirme için hazırlanması kendiliğinden gerçekleşir. Folikülin ve progesteron adı verilen iki hormon sayesinde meme bezi ve meme kanallarının gelişimi tamamlanır. Doğum sırasında folikülin ve progesteron düzeyi birden düşer. Bunların yerine ön hipofızden prolaktin adlı hormon salgılanır. Böylece süt salgılanmaya başlar.

Meme bezlerinde üretilen sütmeme başından dışarı açılan süt kanallarına girer. Salgı bir kez başlayınca süt üretiminin düzenli biçimde sürmesi için bazı kurallara uyulması gerekir. Meme başı emilme yoluyla uyanlmazsa süt salgısı kesilir. Bu olgu deneylerle kesin olarak kanıtlanmıştır. Yapılan deneylere göre emme sürerken süt akışı engellense bile süt salgısı üretilmekte, meme başı emilemez duruma getirilince, duyarsızlaştırılınca ya da uzunca bir süre memeler tam olarak boşalmayınca süt salgısının üretimi durmaktadır. Bu deney sonuçlarından anlaşılacağı gibi memeyi emen bebek yeterince büyük ve güçlüyse, süt üretiminde sorun çıkmaz. Böyle bir bebeğin memeyi tamamen boşaltacak ölçüde emme isteği olacağı kesindir. Buna karşılık birkaç günlük ve güçsüz bebeklerde bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durumda meme elle sağılmalı ya da tirle aracılığıyla süt biberona alınmalıdır.

Emme sırasında bebek meme başı ve çevresine yaklaşık 200 mm cıvalık bir negatif basınç uygular. Meme başı, bebeğin ağzına derin olarak girmeli, bebek dudaklarını meme başını çevreleyen deriye dayayabilmelidir. Meme başı çevresinden gelen uyanlar ancak bu durumda süt kanallannı kasarak sütün dı- şan çıkmasını sağlar. Aynca emme işleminin gerçekleşebilmesi için bebek ile annenin sakin ve rahat bir durumda olması gerekir. Fiziksel ya da ruhsal uyanlar (örneğin annenin dikkatinin başkakonularda toplanması ya da meme başında bir çatlağın neden olduğu ağn) süt salgısmı engeller.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp