Anjiyogenez

Kan damarları iki olayla oluşur vaskülogenez, embriyosal gelişim sürecinde anjiyoblastlardan (endotel hücre prekürsörleri) oluşan ilkel damar ağı ve anjiyogenez ya da neovaskülarizasyon, mevcut damarların kapiller tomurcuklanmaları ile yeni damar oluşumu.

Anjiyogenez zedelenme alanında iyileşmede, ıskamı alanında kollateral dolaşım gelişiminde kritik bir olaydır ve tümörlerin boyutunun büyümesi sırasında orijinal kan desteğinin sınırlılığını aşmada. Endotel prekürsör hücreleri kemik. İliğinden zedelenme alanına göç ederek, burada anjiyogeneze katıldığı son zamanlarda gösterilmiştir. Anjiyogenez mekanizmasını anlamak için birçok çalışma yapılmıştır ve bu olaya yönelik tedaviler, stimulasyonu için (örneğin, koroner ateroskleroza kan akı-minin artırılması) veya inhibisyonu için (tümör büyümesini engellemek) geliştirilmektedir. Mevcut damarlardan anjiyogenez oluşumu için ana basamaklar aşağıda sıralamaktadır.

• Nitrik okside yanıt olarak vazodilatasyon ve vasküler endotel büyüme faktörü (VEGF) ile uyarılan mevcut damarlarda geçirgenlik artışı

• Doku zedelenme alamca endotel göçü

• Göç eden öncü hücrelerin ardından endotel hücre proliferasyonu

• Endotel hücre proliferasyonu ve kapiller damar oluşumu inhibisyonu

• Periendotelial hücrelerin oluşumu (küçük kapgillerlerde perisizler ve daha büyük damarlarda düz kas hücreleri) Değinildiği gibi kemik iliği endotelial prekürsör hücreleri de anjiyogeneze katılır. Kemik iliğinden endotel prekürsör hücrelerin zedelenme alanına göç etme mekanizması bilinmemektedir. Bu hücreler kaybedilen endotel hücrelerinin yenilenmesini, vasküler implantların reendoteliz asyonunu, deri yaralanmalarının ve iskemik dokuların neovaskülarim asyonunu ve tümör gelişimini sağlar. Anjiyogenez sırasında oluşan yeni damarlar zayıftır çünkü endotel hücreleri arası bileşkeler tam oluşmamış-tır ve VEGP damar permeabilitesini arttırır.

Bu zayıflık granülasyon dokusunun ve akut iltihabi yanıt rezorbe olduktan sonra iyileşen yaranın neden uzun süre ödemli oldığunu açıklar. Yapısal ECM proteinleri anjiyogenezde damar tomurcuklanma olayına büyük ölçüde endotel hücrelerindeki integrin reseptörlerinin etkileşimi üzerinden katılır. Yapısal olmayan ECM proteinleri anjiyogenezi hücre-ECM etkileşimi ile desitabilize ederek hücre migrasyonunun devamını kolaylaştırmak (örneğin,trombospondin ve tenasin C) veya ECM yi parçalayarak damarların ilerlemesi ve yeniden biçimlenmesini (örneğin, Plazminojen aktivatör ve matriks metalloproteinazlar [MMPsJ) sağlayarak destekler.

Anjiyogenezdeki Büyüme Faktörleri

Anjiyogenezi çeşitli faktörler uyarır, fakat en önemlileri VEGF ve bazik fibroblast büyüme faktörüdür (FGF-2).VEGP, VEGP-A,-B,-C ve -D içeren büyüme faktör ailesidir. VEGP-A genelde VEGP olarak bilinir; VEGPC selektif olarak lenfoid damarlan düzenler. VEGF'ler birçok izoformu olan dimerik bir glikoproteindir. Aşağıda liste halinde VEGF‘ nin bazı nitelikleri verilmiştir:

• VEGF'ler çoğu dokudan az miktarda salınır ve böbrek podositleri ve miyokard hücrelerinden çok miktarda salınır.

• VEGF'ler reseptör ailesine (VEGFR-l -2 ve -3)tirozin kinaz aktivitesi ile bağlanır. Anjiyogenez için en önemli reseptörler yalnızca endotele özgü VEGPR-2 dir. Bu reseptördeki hedef mutasyon vaskülogenez kaybı sonuçlar.

• Çaşıtı etkenler VEGF'leri uyarır, en önemlisi hipoksidir. Diğer uyarıcılar trombosit türevi büyüme faktörü (PDGP), TGP-j3 ve TGP-u‘dır. Mevcut lokal damarlardan gelişen anjiyogenezde, VEGP endotel hücrelerinin hem proliferasyonunu hemde motilitesini uyarır bu kapiler tomurcuklanma olayını başlatır. Kemik iliği endotel hücre prekürsörlerinden gelişimde, VEGP, VEGPR-2 üzerinden bu hücreleri kemik iliğinden mobilize eder ve bu hücrelerin anjiyogenez alanında proliferasyon ve motilitesini uyarır. Kapiller oluşumuna yol açan neden önem taşımaksızın yeni damarlar perisizler ve düz kas hücrelerince bağ dokusu depolanması ile birlikte stabilize edilmelidir. Anjiyopoietinlerı ve 2 (Ang ı ve Ang 2) ve büyüme faktörleri PDGP ve TGP-j3 stabilizasyona katılır. Özellikle, Ang ı endotel hücrelerinde Tie2 denen reseptörle etkileşime girer endotelin çevresindeki hücrelere bağlanır.

PDGP düz kas hücrelerine etkir; TGP-j3 ECM proteinlerinin yapımına etkir.FGF'ler 20'den fazla üyesi olan bir faktör ailesi oluşturur. Özellikleri en iyi ortaya konmuş olan FGF-l(asidik FGF) ve PGP-2 (barik FGF)'dir. Bu büyüme faktörleri bir çok hücre tarafından yapılır ve tirozin kinaz aktivitesine sahip plazma reseptör ailesine bağlanır.Serbest PGP heparan sülfata bağlanır ve ECM de depolanır. PGP-2 çoğunlukla endotel hücre proliferasyonunu uyararak anjiyogeneze katılır. Aynı zamanda makrofaj ve fibroblastların hasarlı alana migrasyonu ile epidermal yarayı kapatmak üzere epitel hücre migrasyonunu uyam. Keratinosit büyüme faktörü (FGF-7) deri yara iyileşmesinde keratinositlerin proliferasyon ve migrasyonunu başlatır ve aynı zamanda oral kavite ile sindirim kanalının epitel bütünlüğünü sağlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp