Anjina Pectoris

Anjina pectoris

Belirtiler: Göğüste duyulan ve sol kola kadar yayılan şiddetli ağrılar ve spazmlar. Göğüste daralma duygusu. Başlıca teması ölüm olan korkular. Bir kalp krizini bile çağrıştırabilecek tüm bu belirtiler, çok basit bir rahatsızlıktan da kaynaklanabilir. Bu nedenle, hastalığın teşhisinin mutlaka bir uzman doktor tarafından koyulması gerekir.

Bedensel nedenler: Kalp kaslarına yeterince oksijen taşınamamasından kaynaklanır. Bu yetmezliğin değişik nedenleri olabilir: Kalp güçsüzlüğü. Kalp koroner damarlarının yağ ve kireç. birikimleri ile daralması. Sigara içimi nedeniyle, kandaki oksijen oranının azalması. Kalp atış ritminin normalin üstünde oluşu. Hastalık, genelde, mantıklı yaşam ölçülerine uyulmamasından kaynaklanır. Erkeklerde, kadınlara oranla dört kat daha fazla, genellikle 40-45 yaş grubunda ortaya çıkar. Öncelikle hareketsizlik ve yanlış beslenme, kalp atış ritmini yükseltir ve damarlan daraltan kolesterol oranını arttırır. Ardından gelen nikotin, kalp atış ritmini daha da arttırır, damarlan daraltır ve kanda pıhtılaşmalara yol açar. Ayrıca, yine nikotin, kandaki karbonmonoksit oranını yükselterek, yaşamsal önemdeki oksijenin azalmasına yol açar.

Ruhsal nedenler: Kronik stres ve saldırganlık halinin, hastalığa yol açabilecek başlıca nedenler olduğu kabul ediliyor artık. Çünkü bu davranış biçimleri, hormon ve metabolizma dengelerini olumsuz etkileyebiliyor. Bu tipleri şöyle tanımlayabiliriz: Çevresindeki kişileri rakip olarak görür. Onlara karşı davranış biçimi, kırıcı veya saldırganca olarak tanımlanabilir. Pek çok şeyi aynı anda yapmaya çalışır. Trafikte canavarlaşır. Sürekli olarak zaman baskısı altında yaşar ve çalışır. Özel yaşamında bile rahat değildir. Çalışmak onun için en başta gelen görev, tembellik ise kötü huydur. Sürekli olarak, ne kadar çok çalışıp, nasıl başarılı olduğunu anlatır. Bu davranış biçimleriyle yalnızca kendine zarar vermekle kalmayıp, yakın çevresindekileri de hasta edebilir.

Pratik çözümler: Kramplı damarlan yatıştırabileceği için, kalp bölgesine uygulanan sıcak-kuru havlular rahatlatıcı olabilir. Soğuk yıkama ile sonuçlandırılan, 10-15 dakika süreli sıcak ayak banyoları da, akut göğüs darlığında yardımcı olur. Alıç-yulaf karışımı çayı, kalp atış ritmini düzenler ve yatıştırır. Alıç bitkisinin çiçek-yaprak karışımı ile, yeşil yulaf bitkisi, ince kıyılmış ve kurutulmuş olarak, eşit oranda karıştırılır. 1-2 tatlı kaşığı dolusu bitki,1 bardak kaynar suyla haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak çay, biraz bal ile tatlandırılarak içilir. Her iki bitkinin de kesinlikle hiçbir yan etkisi yoktur ve sürekli olarak bile kullanılabilir. Ürik asit oranının düşürülmesi de rahatlatıcı olabilir. Tüm kalp hastalıklarında, dinginlik ve gevşeme çok büyük önem taşır. Bu durumda, organlara oksijen ulaşımı kolaylaşır ve ağrılar azalır. Sigara içilmemelidir. Gün boyunca 1-2 kadeh kırmızı şarap yararlı olabilir, ama kesinlikle aşırıya kaçılmamalıdır. Fazla kilolardan kaçınılmalı, daha az et, ama daha çok sebze, meyve ve sarımsak tüketilmelidir. Damarları koruyan E vitaminini azaltabileceği göz önüne alınarak, sentetik müshil ilaçları kullanılmamalıdır. Zorunluluk halinde, müshil olarak yalnızca mekanik etki yapan keten tohumu kullanılabilir. Gün aşırı, örneğin yüzme ve yürüyüş gibi hafif sporlar yapılabilir. Ama kişinin kendisiyle yarışmaması gerekir. Bitkisel katkılı kalp şarapları ile, güçsüz kalpler güçlendirilebilir.

Kalp şarabı 1: 1 litre şaraba (beyaz veya kırmızı, ama kaliteli) 10 sap maydanoz ve 2 yemek kaşığı doğal üzüm sirkesi eklenir ve hafif ısıda 10 dakika kadar kaynatılır. Süre sonunda 300 gr çiçek balı eklendikten sonra yine 4-5 dakika kaynatılır, süzülür ve temiz bir şişeye aktarılır. Serin yerde saklanmalıdır. Yemeklerden sonra, 1-2 likör kadehi içilir.

Kalp şarabı 2: 1 litre kaliteli beyaz şaraba 40 gr biberiye eklenir ve 4-5 gün, arada bir çalkalanarak bekletilir. Süre sonunda süzülür, Serin yerde saklanmalıdır. Yemeklerden sonra, 1-2 likör kadehi içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp