Ani İşitme Kaybı Bitkisel Tedavi

Ani İşitme Kaybı Bitkisel Tedavi

Ani isitme kaybi nedeni bilinemeyen bir rahatsizlik olmasindan dolayi üzerinde fikir birligi olusmus kesin bir tedavisi yoktur. Pek çok farkli ilaç ve degisik tedavi metodu denenmistir. Bu nedenle bazi klinikler ani isitme kaybi ile gelen hastalara çok uzun bir ilaç listesi uygulamayi tercih etmektedirler. Bu ilaçlarin arasinda çesitli serumlar, kan dolasimini güçlendiren damar genisleten ilaçlar ve bunlarin yaninda tesadüfen kullanimi düsünülmüs çok sayida farkli ilaç mevcuttur.

Ancak tüm bu ilaçlar arasinda bilimsel çalismalar ile ani isitme kaybinda gerçekten etkin oldugu istatistiksel olarak kanitlanabilmis ilaç kortizondur. Kortizon birtakim virüs ilaçlari ile birlikte verildiginde etkinligi artmaktadir. Kortizon agizdan hap veya damar yolu ile serum seklinde verilebilir. Kortizonu uygulamanin bir diger sekli de kulak zari içine enjekte etmektir.

Bu tedavi agizdan veya damardan verilen kortizonun etkisiz kaldigi hastalarda veya dogrudan asil tedavi yöntemi olarak uygulanabilir. Hastanin kulak zari uysturularak veya uyusturulmadan çok ince bir igne yardimi ile mikroskop altinda geçilir ve kortizon ilaci sivi sekilde orta kulak bosluguna enjekte edilir. Hasta basina hareket ettirmeden 45 dakika yatar pozisyonda bekler. Bu sirada kortizon bazi baglantilar araciligi ile eriyerek kulak kemiginin içerisinde yer alan iç kulak sinirsel yapilarina ulasir.

Bu sekilde kortizonun iç kulaga daha yüksek dozlarda ve kortizonun hastanin vücudunda yaratacagi yan etkilerden korunmus olarak vermek mümkün olur. Bu tedaviyi bir kaç gün araliklar ile hastanin isitmesindeki gelismelere bakarak 10-12 kez uygulamaya kadar uzatmak mümkün oabilir. Bunun disinda basinçli kabinlerde oksijen tedavisi gibi bazi tedaviler de mevcuttur, ancak bu tedavinin etkinligi konusunda da tereddütler vardir.

Iç kulak sivilarin bir travmaya bagli olarak veya ani ikinma, agirlik kaldirma, hapsirma gibi iç kulak basincini artiran hareketler sonucu açilan bir delikten orta kulaga bosaldigi kanitlanacak olur ise cerrahi bir islem ile bu delik kapatilabilir. Ancak bu islemin de garantili bir sonucu yoktur ve etkinligi tartismaya açiktir.

Ani isitme kaybinda en etkili kanitlanmis tedavi nedir?

Sebebi belli olmayan kismi isitme kayiplarinda kortizon ve antivirüs ilaçlari bilimsel olarak etkinligi kanitlanmis tek tedavidir. Bu ilaçlar agizdan, damar yoluyla veya kulak içine igne ile verilebilir. Bu tedavi ile bile iyilesmeyen hastalar olacaktir. Tam kayiplarda kesin etkili bir tedavi yoktur ancak gene de iyilesme görülebilir. Iç kulak sivisinin orta kulaga kaçtigi düsünülen olgularda cerrahi tedavi denenebilir.

Ani isitme kaybi ne demektir?

Birdenbire veya en fazla bir kaç günlük bir süre içerisnde ilerleyerek isitmede kismen veya tamamen kayip olmasina ani isitme kaybi adi verilir. Çogu durumda nedeni bilinmeyen bir rahatsizliktir. Pek çok durumda yalnizca tek bir kulak etkilenir. Çift tarafli olmasi nadir bir durumdur. Hastalar tipik olarak sabah kalktiklarinda bir kulaklarinda çinlama-ugultu duyduklarini ve isitmelerinin azalmis oldugunu farkederler. Bir grup hasta da, gün içersinde telefonda konusurken bir kulagin duyamadiginin farkina varir.

Neden aniden isitme kaybi olusur?

Ani isitme kaybi yasayan pek çok hastada hastaligin sebebini belirlemek mümkün olmaz. Hastalarin yalnizca % 10 unda belirgin bir sebep bulunabilir. Kulaga zararli bazi ilaçlar (aminoglikozit türü antibiyotikler: gentamisin v.b., bazi idrar söktürücüler, bazi sitma ve kanser ilaçlari), kabakulak kizamik gibi atesli hastaliklar, kafa ve kulak travmasi, ani gürültüye maruz kalma, Meniere hastaligi ve pek çok farkli sebep ani isitme kaybina sebep olabilir. Nedeni belirlenemeyen hastalarda bazi olasi problemlerin etkili oldugu tahmin edilmektedir. Bunlar arasinda iç kulak içerisinde yer alan sivi dolu kompartmanlar arasinda yer alan çok ince zarlarin yirtilarak sivilarin birbirine karismasi, kulaga giden çok ince damarlari tikanarak kulaga kan gitmemesi, haftalar öncesinde geçirilen bir viral üst solunum yolu enfeksiyonun tetikledigi bir takim mekanizmalar ile iç kulagi hasar görmesi, vücudun bir nedenle kendi iç kulak dokularini yabanci kabul edip bu dokulara zarara vermesi (otoimmün hastalik) sayilabilir. Virüsler arasinda en çok uçuk (herpes simpleks) virüsünün 1. tipi sorumlu tutulmaktadir.

Ani isitme kaybi yaninda baska sikayetlerde olur mu?

Ani isitme kaybinin yaninda, rahatsizligi olusturan sebebe ve iç kulagin hangi kisminin etkilendigine göre degismekle birlikte kulakta çinlama, ugultu, dolgunluk basinç hissi, dengesizlik, basdönmesi bulanti kusma görülebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp