Anal Apse Belirtileri ve Tedavisi

Anal Apse :

Apse makat çevresinde iltihaplanma ve irin toplanmasıdır. Makat bölgesinin en ağrılı hastalıklarından biri de anal apsedir. Fistül ise bu hastalığın kronik ya da geç evresi olarak değerlendirilebilir. Apse anüs çevresinde şişlik, şiddetli ağrı, kızarıklık, sertlik, ateş gibi belirtiler verir. Derin apselerde kızarıklık ve şişlik olmayabilir.

Apselerin cerrahi olarak boşaltılmasından ya da kendiliğinden boşalmasından sonra büyük bir rahatlama olur. Ancak hastaların yaklaşık % 50 sinde doğru zamanda veya yeterli boşaltım yapılamadığında makat içi ve dışı arasındaki iki ağız arasındaki lojda veya tünelimsi yapıda tekrar eden apse atakları olabilir. İki ucu açık bu tünel benzeri kanala fistül denir. Bir ucu makatın içinde bir ucu dışarıda sürekli akıntı ve iltihaplanmaya yatkın yapılardır.

Anal apse ve fistüllerin çoğu anal glandların (anal salgı bezlerinin ) infeksiyonundan meydana gelir. Anal salgı bezleri intersfinkterik bölgede bulunur ve anal kriptlere açılır. Akut bir infeksiyon mukoza ve submukozada iltihaplanmaya yol açar ve apseler oluşturur. Bu abselerin tam iyileşmemesi de perianal fistülleri oluşturur.Esherichia Koli , streptokoklar , stafilokoklar, anaerob mikroorganizmalar sıklıkla rastlanan etkenlerdir. Anorektal apseler erkeklerde daha sık olur. Apselerin içeriğinde kötü kokulu bol miktarda irin (pü) bulunur.

Nedenleri;


Anal kriptlerdeki enfeksiyon
Kıl foliküllerinin enfeksiyonu
Ter bezlerinin veya sebase salgı bezlerinin enfeksiyonu
Hematomların komplike olması
Enjeksiyonlar
Travmalar

yabancı cisimler olarak sayılabilir.

Anorektal apseler yerleşim yerine göre ;

Perianal apseler
İskiorektal apseler
İntermüsküler apseler
Supralevator apseler olarak adlandırılır.

Tedavi:

Abse tedavisinde kural apsenin en kısa zamanda direnajı yani boşaltılmasıdır. Antibiyotiklerin yararı vardır ama sınırlıdır. Enfeksiyonu yavaşlatsa da yok edemezler.Spontan direne olan (yani kendi kendine boşalan) apselerde nüks etme (tekrar etme) ihtimali yüksektir. Cerrahi olarak boşaltılırken apse lojunun içi iyice temizlenmeli ve yıkanmalıdır.Can sıkıcı komplikasyonları ve yüksek tekrar etme oranı nedeniyle gecikmeden, ehil ellerde erken tanı ve uygun cerrahi tedavi çok önemlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp