Amnezi Hafıza Kaybı

Amnezi Hafıza Kaybı : Amnezi, hafıza kaybı demektir. Özelliklede, sözcüklerin temsil ettiği fikirleri tanıma ve anımsama yeteneğinin kaybolmasıdır. Amnezinin belirtileri çeşitli ve değişiktir. Yakın geçmişi unutma biçiminde ortaya çıkan amnezi (anterograd amnezi); ağır bir şokun veya travmanın hemen ardından uğranan hafıza kaybıdır. İşitsel amnezi (auditory amnezi) konuşulan kelimeyi farketme yeteneğinin kaybolmasıdır. Oldukça eski zamanlara kadar uzanan hafıza kaybında yani retrograd amnezide, geçmişteki bütün olayların anısı, çok kere bir kazadan sonra meydana gelmiş olan olaylar hafızadan silinir. Bu olaya travma sonrası amnezide denir. Bu amnezinin devamlılık süresi değişiktir, şokun veya yaralanmanın derecesini saptamak için bir ölçü olarak kullanılır.

Tam hafıza kaybında bile, yazmak, yürümek ve okumak gibi bazı alışkanlıklar yitirilmez. Hafıza kaybı kısmi, yani seslerle, isimlerle veya renklerle ilgili olabildiği gibi, bütün belleğin kaybolmasıyla tam amnezi şeklinde de görülebilir. Bu durumda genellikle aniden oluşan bir duygusal çelişki söz konusu olabilir ve çelişki çözümlendiği zaman hafıza yeniden geri gelmeye başlar. Doktorlar bu gibi durumlarda, hafıza kaybının gerçekten oluştuğunu mu yoksa hastanın hafıza kaybını taklit mi ettiğini anlamakta güçlük çekerler. Eğer bir kişi kesinlikle herhangi bir şey hatırlamayı reddediyorsa, teşhis koymak güçtür. Her seferinde hafızanın kaybına 5 kere yakalanmış kimselere rastlanmıştır. Kimi zaman adını ve adresini hatırlamayan insanlardan sözedildiğini de duyarız.

Psikiyatristler bu kimselerin son derece çapraşık, güç birtakım durumların üstesinden gelecek güce sahip olmadıklarından tek çözümü, kişiliklerini reddetmekte bulduklarını söylerler. Hastaların kişiliklerini reddederek bu durumdan bilinçaltı bir davranışlakurtulmayı amaçladıklarını savunurlar. Amnios Kesesi ve Suyu Rahim içinde büyüyen çocuğun etrafında plasentazarlarının meydana getirdiği bir kese vardır. Amnios kesesi denen bu boşluğu dolduran, renksiz, hafif bulanık sıvıya ise amnios suyu (liquor amnii) denir. Amnios suyunun görevi çocuğu dış etkilere karşı korumak, gelişmesi sırasında ona bir oranda davranış serbestliği sağlamaktır. Plasentanın zarlarından biri ola amnios zarının salgısı olarak meydana gelir ve normalde 1000 cc. kadardır. Daha artrn olduğu durumlarda hldrarnnlo: tan sözedilir.

Gebeliğin son aylarında, çocu cildinden gelen epitel hücrele kıllar ve yağlar içerdiğinden görünümü bulanıktır. Yeşil renk alrnzsı, çocuğun mekonyum denile kakasının karışmasından dola meydana gelebilir ki, başla gefü !erde çocuk kordonun sıkışmas nın bir işareti olarak kabul edilir Çocuğun ters gelişlerinde, özellikle makatla gelişlerde mekoryum görünmesi normal sayılabilir. Ayrıca günü geldiği haldede ğurmayan yani zaman aşımı durumunda olan gebelerde amnic suyunun rengi bu bakımda kontrol edilir. Amnioskopi den len bir yöntemle vaginadan sukesesi ve içindeki sıvı gözlenir. Bazen çocuğun anne karnında öldüğü yani olayın "mart de fetus olduğu, amnios suyunun kir kahverengi bir görünüm alma ile saptanır. Doğum esnasında su kesesi denen zarın yırtılma ile amnios suyu dışarı akar. Halk dilinde gebenin suyunun qelme si şeklinde bilinen bu olay doğumun başlamasının bir işareti olarak kabul edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp