Amfizem Ve Kronik Bronşit

Amfizem Ve Kronik Bronşit :

Amfizem nedir?

Amfizem ise, akciğer dokusunda harabiyet ve hava keseciklerinde genişleme ile giden bir hastalıktır. Bronşların etrafındaki elastik liflerde de harabiyet vardır. Amfizemin oluşumunda çoğu zaman genetik faktörler ön plândadır. Hava kirliliği, sigara, toksik gazların solunması… gibi faktörler de amfizem oluşumunda rol oynar.

Amfizem ileri derecede veya çok yaygın değilse, hastaların herhangi bir şikayetleri yoktur.

Zaten bu hastaların bir çoğu başka bir sebeple çekilen akciğer grafisindeki veya akciğer tomografisindeki bulgularla tanınırlar. Bu hastalara, sadece radyolojik bulgulara dayanarak amfizemleri olduğu söylenebilir, ama bu değişiklikler o kişide nefes darlığına yol açmamışsa bu hastalara KOAH tanısı konması ve bunların tedavi edilmeye kalkışılması alfa-1 antitripsin eksikliği olanlar dışında doğru değildir. Çünkü, bugün için bu enzim eksikliği olanlar hariç amfizemi tedavi edebilecek veya hastalığın ilerlemesini durduracak herhangi bir ilaç mevcut değildir.

Amfizemi olan kişilerin yapması gereken tek şey KOAH risk faktörlerinden uzak durmalarıdır: Sigara içmemek, sigara içilen ortamlarda bulunmamak, hava kirliliğinden uzak durmak, antioksidanlardan zengin besinlerle beslenmek… gibi.

Bu hastalığın tedavi edilmesi gerekmediğini daha iyi vurgulamak için basit kronik bronşitte olduğu gibi basit amfizem teriminin kullanılması daha doğrudur.

Kronik bronşit ve amfizem ne zaman KOAH’ a çevirir?

Birçok hasta ömür boyu basit kronik bronşit veya basit amfizem evresinde kalır. Herkesin çevresinde 70-80 yaşına geldiği halde hala sigara içmeye devam eden ve darlığı şikayeti olmayan pek çok hasta vardır. Bunlarda sadece enfeksiyon dönemlerinde öksürük ve balgam şikayetleri ortaya çıkar.

Bazı kronik bronşitlilerde ise zamanla, tekrarlayan bu bronş enfeksiyonları havayollarında kalıcı darlık yapmaya başlar.
Bu da kendini nefes darlığı ile belli eder. Solunum fonksiyon testlerinde de ilerleyici daralmalar olduğu görülür. İşte basit kronik bronşit, bu şekilde öksürük ve balgam dışında, nefes darlığı yapmaya başlayınca hastalık artık basit kronik bronşit olmaktan çıkmış ve KOAH’ a dönüşmüş demektir. Ama, her basit kronik bronşitli veya amfizemlinin mutlaka KOAH olmasının söz konusu olmadığını bir kere daha hatırlatalım.

Aynı durum basit amfizem için de geçerlidir. Radyolojik olarak amfizem saptanan her hastada ileride KOAH gelişmez. Hem basit kronik bronşitlilerin hem radyolojik olarak amfizem tanısı konan hastaların yapmaları gereken asıl şey KOAH risk faktörlerini ortadan kaldırmalarıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp