Alzheimerda Eğitimin Önemi

Alzheimerda Eğitimin Önemi : Alzheimer veya demansta risk faktörlerini araştıran çalışmalarda bildirilen yaştan sonra belki de en istikrarlı bulgu, düşük eğitim düzeyiyle aralarındaki ilişki. Farklı kültürlerde yapılan birçok epidemiyolojik çalışmada demans sıklığı düşük eğitimli kişilerde yüksek bulundu; ama aksini iddia edenler de oldu.Katolik rahibe, rahip ve diğer din adamlarının her yıl klinik değerlendirmeyi ve öldüklerinde beyin otopsisini kabul ettiği, Ocak 1994 ’ten beri 950 kişinin kaydolduğu, Alzheimer ve bilişsel bozukluk yönünden değerlendirilen deneklerin %95’inin izlendiği ve Şubat 2002’de 192 katılanın ölüp, 177’sine (%92) otopsi yapıldığı ve ilk 142 kişinin otopsi bilgilerinin analiz edildiği bir çalışmada (Religions Orders Study), klinik olarak Alzheimer tanısı olan 51 kişiyle demansı olmayan 79 kişide formal eğitimin Alzheimer patolojisi ile bilişsel işlevleri etkileyip etkilemediği araştırıldı. Bulgular, plaklarla zihinsel fonksiyonlar arasındaki ilişkiyi eğitim düzeyinin değiştirebildiğini gösterdi.

Araştırmacılar şu yorumu yaptı: Eğitimin uzun yıllar sürmesi, erişkin yaş boyunca yüksek düzeyde bilişsel işlev sağlamakla kalmaz, zihinsel bozukluk ortaya çıkması için beyinde daha fazla patolojik değişikliğin ortaya çıkmasını gerektirir. Ayrıca eğitim zihinsel yönden Alzheimer patolojisini etkiler. Eğitimin rolü plaklar üzerinedir. Ayrıca eğitim, farklı zihinsel işlevleri eşit olmayan derecelerde etkiler. Bu bulgular formal eğitim veya eğitimle ilgili işlevlerin bilişsel fonksiyonları kötü etkileyen plakları azaltan bir tip zihinsel ve sinirsel rezerv sağladığını göstermiştir.Stokholm’ün Kungsholmen bölgesindeyaşıyan, 75yaşından büyük 983 demansı olmayan kişinin Alzheimer hastalığı veya demans tanısı konana kadar klinik muayenelerle beş yıl süreyle izlendiği Kungsholmen Project çalışmasında, düşük eğitim düzeyi ile klinik Alzheimer hastalığı veya demans riskinin artması arasında ilişki olduğu saptandı.

Ayrıca klinik Alzheimer hastalığı veya demans riskinin artmasının sekiz yıldan daha az eğitim alan kişilerle sınırlı kaldığı ve bu ilişkinin kadınlarda erkeklerden ve orta yaşlı (75-84 yaş) grupta, yaşlı-yaşlı (85+ yaş) gruptan daha belirgin olduğu bildirildi.1991’den beriIndiana’da (ABD)yaşayan, 65yaşından büyük Afrikalı-Amerikalılarda demans ve Alzheimer sıklığını araştıranbir çalışmada, çocukluğunu kırsal bölgede geçiren kişilerde, eğitim düzeyiyle Alzheimer arasındaki ilişki araştırıldı ve çocukluğunda kırsal kesimde yaşayan düşük eğitimli kişilerde Alzheimer gelişme riskinin, kentte yaşayan yüksek eğitimli kişilere göre daha fazla olduğu bildirildi.Araştırmalardan çıkan sonuçlar, eğitim süresi ile bağlantılı fazla miktarda beyin rezervi olanların, gözlemlenebilir bir zihinsel bozukluk ortaya çıkmadan Alzheimer’in patolojik değişiklikleriyle daha iyi başa çıkmasıyla açıklandı. Bir başka anlatımla daha iyi eğitimli kişiler, beyindeki yozlaştırıcı değişikliklerin demans ortaya çıkaran etkisine daha çok direnç gösteriyor.

Eğer eğitim iddia edildiği gibi demansı önlüyorsa bunun iki mekanizması olabilir: Eğitim bir yoldan beyni yozlaştırıcı etkenlerden koruyor veya sinir hücreleri arasındaki ağları iyileştirerek demansın başlangıcını geciktiriyor; böylece sinir hücrelerinin bir kısmı öldüğünde sağlam kalanlar aynı fonksiyonu görerek bilişsel bozukluğun belirtilerini azaltıyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp