Alzheimer Hastalığı Nedir

Alzheimer Hastalığı Nedir :

Yeni bir demografik yapı sürecine giren Türkiye’nin nüfusu hızla yaşlanıyor. 15-64 yaş grubundaki çalışma çağındaki nüfus, toplamın %67,2’sini oluşturuyor. Nüfusun %25,6’sı 0-14, %7,2’si ise 65 ve daha yukarı yaş grubunda yer alıyor. Türkiye’de 2005 yılında %5,7 olan 65 yaş üzeri nüfus, 2009’da %7,2 oldu; 2050’de ise bu oranın %17,6’ya ulaşacağı tahmin ediliyor.İnsan ömrünün uzamasıyla, bütün dünyada yaşlı nüfusta artış oldu. İstatistiklerden de anlaşılacağı gibi; Türkiye, Batı ülkelerine göre halen genç bir nüfusa sahip.

Alzheimer, klinik hastalık belirtilerini 65 yaşından sonra gösterir. Diğer bir deyimle, hastalık 65 yaşmdan sonra başlar ve bir ileri yaş hastalığı olarak kabul edilir. Çeşitli yaşam gaileleri içinde didinen ülkenin genç nüfusu, Alzheimer’i bir yaşlılık hastalığı olarak kabul ediyor ve kendine çok uzak olduğunu düşünüp bir tehlike veya tehdit olarak algılamıyor. Yaşlandıkça unutkanlık şikâyetinin artması, bazılarında “Acaba ben de Alzheimer mi oluyorum?” endişesi yaratıyor ve Alzheimer olasılığı yaşlanmanın korkulu rüyası haline geliyor.Aslmda Alzheimer sinsice başlayan ve başlangıçta yavaş ilerleyen bir hastalık.

Kişi, çevresindekiler ve hekimler, hastalığın ne zaman başladığını bilemiyor Unutkanlık gibi belirtiler aşikar olunca fark ediliyor. Artık Alzheimer hastalığının beyinde, klinik belirtiler ortaya çıkmadan yıllar önce, orta yaşlarda başlayabildiği biliniyor. Beyin ilkin, hastalığın yaptığı hasara karşı bir süre direnebiliyor ve belirtilerin ortaya çıkmasını önleyebiliyor; fakat zamanla artan hastalık yükü, beyin tarafından tolere edilemiyor ve belirtiler gözlenir hale geliyor. Kesin bir tedavisi olmayan Alzheimer’den korunmak veya hastalığı bir süre ötele- mek ise mümkün. Önlemler, hastalık beyinde başlamadan veya çok erken devrelerinde etkili olabiliyor. İleri yaşlarda klinik olarak hastalık belirdikten sonra yapılabilecekler sınırlıyken, genç ve orta yaşlarda Alzheimer’i ötelemek için almabilecek önlemler var. Bunların bilinmesi sadece ailesinde Alzheimer hastası olanlara değil, sağlıklı uzun bir ömür geçirip sağlıklı bir yaşlanma dileyenlere de yarar sağlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp