alzheimer hastalığı ilk belirtileri

ALZHEIMER HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Alzheimer hastalığı çok genel hatlarıyla daha sık görülen bir demons yani bunama çeşidi olup, hastada günümüzden geçmişe doğru hafızanın silinmesi ve hastanın yeni şeyleri kaydedememesidir.Alzheimer Derneği Başkanı Prof .Dr.Murat Emre (2006)'nin kitabındaki rakamsal verilere göre; Türkiye'de kayda geçmiş 250 bin Alzheimer hastası olup, bu oranın 2010'da 480 bini bulacağı ve ünlü tıp dergisi Lancet'ye göre 2050 yılında bu rakamların 700-800 bine ulaşacağıdır. Ayrıca; ABD'de de 2000 yılında yaklaşık 4 milyon Alzheimer hastası varken, bu oranın 2050 yılında 15 milyona çıkacağı kitapta belirtilmektedir. Öte yandan 2004 yılında Prag'da düzenlenen Alzheimer Europe Kongresi'nde 10 yıl içinde Hollanda da yaşlılara bakacak gençnüfusun kalmayacağı, Avrupa'da da artan yaşlı nüfusla birlikte Alzheimer hastalığının çağımızı maddi ve manevi açıdan tehdit eden önemli ilk üç hastalıkdan biri olduğudur. Ayrıca; yaşam süresinin uzaması ile birlikte 65 yaştan sonra her 5 senede bir hastalığa yakalanma riskinin ikiye katlandığı da bilimsel verilerde göze çarpar. 
 
Buna göre Emre (2006) 85 yaşın üzerinde üç kişiden ikisinin Alzheimer hastası olma, birinin de olmama olasılık hesabından bahseder.Alzheimer hastalığı 3 evreden oluşup, zihinsel işlevlerde bozulmayı, davranışsal değişiklikleri ve günlük yaşam işlevlerinde bozulmayı içerir.Böylelikle hastalığa yakalanan kişi temel mizaç ve kişilik özellikleri aynı kalmakla birlikte o güne dek tanındığı halinden daha farklı biri olarak yaşantısını sürdürür. Alzheimer hasta yakını da bu değişimi kabul edebilmek için inkar (o hasta değil, inadına yapıyor), isyan(neden ben? nereden çıktı bu hastalık?) yas ve kabul süreçlerinin gelgitlerini yaşar.Bu esnada da Mase ve Rabins'in (1999) de belirttiği gibi hasta yakını çaresizlik, yalnızlık, kızgınlık, üzüntü, suçluluk, endişe gibi duygularla baş başa kalır ve hatta depresyonagirebilir. Bu duygular hasta yakınının duyguları olduğu kadar bazen de hasta yakınının bakmakta olduğu Alzheimer hastasının duygularıdır zira birlikte yaşayan kişiler birbirlerinin duygularıyla birebir etkilenirler. Alzheimer hastalarında da hastalık boyunca başkalarının ne hissettiğini anlamaları devam ettiğinden ve kendi duyguları da o duyguları algılayabilen herkes için oldukça ortada olduğundan ortaya hasta ve hasta yakınının folie a deux (çifte delilik) dediğimiz girift, simbiyotik ilişkisinin çıkma olasılığı çok yüksektir. 
 
Bu da zaman zaman hasta yakınının da Alzheimer hastası olmuşçasına zor bir yaşantı içinde oluşunu beraberinde getirir.Howard ôruetzner (2001) "Alzheimer Hasta Yakını Rehber ve Kaynak" isimli kitabında cinsiyet, yaş, sağlık, karakter, kültürel durum ve sosyal destek eksikliğinin hasta yakınının depresyona yakalanma riskinde belirleyici olduğunu da belirtir. Bunlara ek olarak bu çalışmada hasta yakını ile hasta arasındaki ilişki ele alınmaktadır. Çalışmada hasta ve hasta yakını arasındaki ilişkinin geçmişteki halinin psikanalitik açıdan iyi etüd edilebilmesi ve hastalık sürecinde bıkmadan, usanmadan yeniden tanımlanması öne sürülmektedir. Hastave hasta yakını arasındaki ilişkiyi anlamak için hasta ve hasta yakınının hayatında yer alan anne-baba nesneleri ile kendilik-nesnesinin de tanımlanması ve bu nesnelerle hasta ve hasta yakını arasında nasıl bir bağlantı olduğunun anlamlandırılması bu çalışmanın ilk bölümünü oluşturur.

Alzheimer hastalığının, temel olarak 10 tane belirtisi olduğu kabul edilmektedir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçının bulunması alzheimer belirtisi olabilir.
  • günlük yaşamı etkileyecek kadar unutkan olma (kişilerin adlarını, olayları hatırlayamama),
  • gündelik işleri yapamama (yemek yapmak gibi),
  • kelimeleri bulurken zorlanmak,
  • tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamama,
  • çok basit konularda bile karar vermede güçlük çekme,
  • hesap yapamama, pratik düşünmede zorluk çekme,
  • eşyaların yerlerini karıştırmak (koyarken başka yere koymak),
  • davranışlarda ve ruh halinde değişiklik,
  • karakter özelliklerinin değişmesi, insanları suçlama,
  • sorumluluk sahibi olmaktan kaçmak alzheimerın belirtileridir.

ALZHEİMER TEDAVİSİ

Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Yani yapılan tedaviyle, hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir; bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir.

Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Ayrıca, ortaya çıkan psikolojik problemlerle başa çıkabilmek için de çeşitli ilaçlar (antidepresan gibi) kullanılır. Fakat bu ilaçlar doktor kontrolünde alınmazsa daha kötü sorunlara yol açabilir.

Gün geçtikçe, alzheimer hakkında daha fazla bilgi sahibi oluyor ve daha fazla ilaçlarla karşılaşıyoruz. Yapılan çalışmalar, hastalığın tedavisinde büyük adımlar atılacağını göstermektedir.

ALZHEİMER HASTALIĞI NEDİR

Unutkanlık hepimizin zaman zaman yaşadığı bir sorundur. Fakat, unuttuklarımızı hatırlamamız uzun sürmez. Çoğu stresli iş ortamı, yorgunluk gibi faktörlerden kaynaklanır. Bunlar basit unutkanlıklardır. Günlük yaşamımızı etkileyen bir problem değildir.

Alzheimer, yaş ilerledikçe unutkanlıkla ortaya çıkan, hafıza, konuşma gibi durumlarda sorunlar yaşanan, günlük yaşamın gerektirdiklerini uygulayamama gibi problemlere yol açan bir hastalıktır.

Geri dönüşümü olmayan ve ilerleyen bir hastalık olan alzheimer, halk arasında bunama olarak bilinir. Beynin fonksiyonlarında bozukluk vardır. Hastanın düşünmesinde sorun ortaya çıkar. Alzheimer, ciddi bir hastalıktır. Belirtiler görüldükten 7-8 yıl sonra ölüme yol açabilmektedir.

Alzheimer Evreleri
Alzheimer hastalığının evreleri en kaba biçimiyle erken, orta ve ileri evre diye ayrılabilir. Bazı evrelendirme ölçekleri hastalığı normal yaşlanmadan başlatarak 7 evreye ayırmaktadırlar. Burada üç evre özetlenecektir.

Alzheimer hastalığı aslında çok değişken bir seyir gösterebilir. Tanı konulduktan sonra hastaların hayatta kalma süresi 3 ila 20 yıl arasında değişebilmektedir. Bu süre sadece Alzheimer hastalığının özelliklerine değil, elbette kişinin başka sağlık sorunlarının olup olmamasına da bağlıdır.
Hafif Bilişsel Bozukluk
Erken evre Alzheimer Hastalığı
Orta evre Alzheimer Hastalığı
İleri evre Alzheimer Hastalığı

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp