Alzheimer Hastalarına Gündüz Bakımevi

Alzheimer Hastalarına Gündüz Bakımevi : #Alzheimer konusunda dünyaca tanınan bir uzmansınız. Türkiye Alzheimer Derneği’ni kurdunuz. Alzheimer ile ilgili olarak toplumu doğru adrese yönlendirmek gerekiyor. Bu bağlamda ne söylemek istersiniz?
Alzheimer Derneği, Türkiye’de 1997’de kuruldu. Kuruluşundan itibaren, bir numaralı amacı bunun bir hastalık olduğunu vurgulamaktı. Onun için Alzheimer Derneği kendine bir slogan edindi: “Bunama, yaşlılığın doğal sonucu değildir. Bunama, yaşlılığın kaderi değildir.” Bu sloganla toplumda hastalık bilincini yükseltmeyi amaçladık ve büyük ölçüde de sağladık. Bununla beraber Alzheimer ve diğer bunama hastalarına ve onların yakınlarına mümkün olduğu kadar daha iyi bir hayat kalitesi sağlamayı amaçlıyoruz. Dernek olarak tüm hastalara tıbbi ve maddi destek sağlamak mümkün değil. Yapmak istediğimiz ilk şey, hasta yakınlarını bilgilendirmek. Bu amaçla broşürler, kitaplar, kitapçıklar çıkarttık. Zaman zaman hasta yakınları seminerleri, eğitimleri, bakım kursları organize ediyoruz. Bunun yanında, “hasta yakını destek grubu” dediğimiz, çok faydalı bir etkinliğimiz var: On-on beş hasta yakını bir araya geliyor, uzman bir psikologun gözetimi altında birbirleriyle konuşuyorlar, sorunları, sıkıntıları ve buldukları çözümleri paylaşıyorlar.

# Nerelerde şubeleriniz var?
Merkezimiz İstanbul’da. Bugüne kadar Ankara, Bursa, Denizli, Erzurum, Eskişehir, İzmir, Mersin, Samsun şubelerimiz açıldı. Tüm şubelerimiz hem toplumu bilinçlendirmek, hem de hastalarımızın ve hasta yakınlarının hayatını kolaylaştırmak için çaba gösteriyor. Özellikle gündüz bakımevleri büyük bir ihtiyaç. Hem yerel yönetimlerle, hem de devlet kumrularıyla işbirliği içinde gündüz bakımevlerinin kurulmasını sağlamaya çalışıyoruz. Çünkü bizim kültürümüzde hasta yakınları hastalarını kalıcı bakımevlerine bırakmaktan çekiniyorlar. Bunun arkasında kısmen, “Beni suçlarlar mı, annesini veya babasını yaşlanınca başından attı, bakımevine yolladı derler mi acaba” endişesi var. Halbuki bakımevinde kalan hastaların hayat kalitesi evde bakılanlardan daha iyi olabiliyor. Gene de böyle yerleşik bir kaygı olduğu için hasta yakınları gündüz bakımevine daha sıcak bakıyorlar. Onun için Türkiye’nin her yerinde yeterli sayıda gündüz bakımevinin açılması gerekli.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp