Allogreftlerin İmmün Tanınması

Allogreftlerin İmmün Tanınması :

Allogreftlerin reddi çok polimorfik olan, saf soy olmayan toplulukta iki ferdin tamamen ayni MHC molekül setini eksprese etmesi mümkün olmayan (tek yumurta ikizleri hariç), MHC moleküllerine bir cevaptır. Konak immün sisteminin greftteki MHC moleküllerini tanıyıp, cevap verdiği iki ana mekanizma vardır.

• Direkt tanıma. Konak T hücreleri greft hücrelerinde ekspresse edilen allojenik (yabancı) MHC moleküllerini doğrudan tanır. Yabancı MHC'nin tanınması MHC kısıtlaması (restriction) kuralını bozuyor gibi gözükmektedir. MHC kısıtlaması öyle bir durumdurki, her kişide bütün T hücreler sadece o kişinin MHC moleküllerinde ortaya konan yabancı antijenleri tanımak için eğitilmişlerdir. Allojenik MHC moleküllerinin yapısal olarak self-MHC ve yabancı peptidleri taklid ettiği ileri sürülmüştür. Böylece allojenik MHC tanınması temelde bir immünolojik çapraz reaksiyondur. Çünkü greftte DC'ler yüksek seviyelerde MHC ve kostimulatör moleküller ekspresse eder, bunlar direkt tanınmadaki en muhtemel APC'lerdir. Konak CD4+ yardımcı T hücreleri verici(donor) class II MHC'yi (HLA-D) moleküllerini tanımakla proliferasyona ve sitokin oluşturmaya ve DTH cevabı geliştirmeğe tetiklenir. CD8+ T hücreler class i MHC'yi (HLA-A, -B) tanır ve greftteki hücreleri öldüren CTL'lere farklılaşır.

• İndirekt tanıma. Bu durumda, konak CD4+ T hücreleri verici MHC moleküllerini bu moleküller yakalanıp, işlenip, konağın kendi APC'leri tarafından sunulduktan sonra tanır. Bu diğer yabancı (mikrobik gibi) antijenlerin fizyolojik muamele ve sunulmasına benzer. Bu tip tanıma başlıca DTH yollarını aktive eder. İndirekt tanıma ile gelişen CTL'ler greft hücrelerini direkt olarak tanımaz ve öldürmez. İndirekt yol greft alloantijenlerine karşı antikor oluşumuna da katılır. Bu antijenler proteinse, onlar da konak B hücreleri tarafından yakalanır ve peptidler yardımcı T hücrelere takdim edilir, bunu izleyerek antikor cevapları uyarılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp