Alkol Nedir

Alkol Nedir

Bağımlılık ' yapan maddeler, kullanıcılarında bedensel vezihinsel bozukluklara yol açan belalardır. Bağımlılıktan kurtulmak için en önemli unsur, kişinin buna istekli olmasıdır. Mutlak bir işbirliği içinde olması şarttır zira bu süreçte en çok çaba göstermesi gereken kişi odur. Terapist veya doktorun katkısı, bu sürecin kişi için en iyi şekilde sonuçlanmasını sağlamaktır. Kişi ancak buna gönüllü olursa başarılı olabilir, aksi halde her tür girişim başarısızlığa mahkûmdur.Sağlığa zararı olmadığı için gönül rahatlığı ile ot içebilirim.Bağımlılık yapıcı maddeleri -tütün, alkol veya uyuşturucu- bırakmak için atılacak ilk adım bedenin toksinlerden arındırılmasıdır. Böylece kötü alışkanlığın etkileri en aza indirildiği gibi bırakan kişinin de işi kolaylaştırılır. Vücudun toksinlerden arındırılması organizmanın bağımlılık yapıcı maddelerin kalıntılarından da temizlenmesini sağlar.

Alkol, karbon atomuna doğrudan bir -OH grubunun bağlı olduğu organik bileşiklere verilen genel ad. Genel formulü CnH2n+1OH olan mono alkoller, alkollerin önemli bir sınıfıdır. Bunlardan etanol (C2H5OH), alkollü içeceklerde bulunan türüdür. Genellikle alkol kelimesi ile etanol kastedilir ki yeni fermente olmuş birada etanol oranı %3 - %5 arasında iken şarapta %12 - %15 arasındadır

Alkolün Zararları

Alkolün Zararları dendiğinde, bunu en kısa ve öz olarak anlatmak istersek "İçki, bütün kötülüklerin anasıdır." ifadesi en doğru olanıdır. Çünkü Alkol, içen kişinin fiziksel sağlığını bozmasının yanında, ruhsal sağlığını da olumsuz yönde etkiler. Maddi olarak kayba uğratır. Ailesiyle ve sevdikleriyle sorunlar yaşamasına neden olur. Toplum yapısını ve huzurunu olumsuz etkiler. Suça teşvik eder ve suç oranını arttırır. Yani, alkolün zararları fiziksel ve ruhsal zararlar, topluma zararları, aileye etkisi, suç oranlarını arttırması, trafik kazaları gibi çok geniş bir açıdan ele alınabilir. Bu nedenle, "Bütün kötülüklerin anası" ifadesi oldukça yerindedir.

Alkol, insanın zihnini bulandıran ve sağlıklı düşünmesine engel olan bir maddedir. Yani, bir çeşit uyuşturucudur. Alkol alan kişi, alkollü iken sağlıklı düşünemez ve sağlıklı hareket edemez. Bu nedenle, alkol hem kullanan kişi için hem de çevresi için bir tehlikedir.

Alkol bağımlısı olanlar tedavi olabilir mi?

Evet, alkol bağımlısı olan kişiler tedavi olabilir. Özellikle tedavi ilkelerini yerine getiren kişilerde alkolü bırakma oranı çok yüksektir. Tedavi sadece kişinin alkolü bırakmasını değil, sosyal yaşamına geri dönmesini ve yaşamını sağlıklı biçimde sürdürebilmesini de içerir. Bu ise alkolsüz yaşam tarzının inşa edilmesi ile mümkün olmaktadır. Alkolizm tedavi olabilen bir hastalıktır.

Alkolizm tedavisinde neler uygulanmaktadır?

Alkolde, bağımlılık tedavisi uzun sürelidir. Kişinin tedavide kaldığı süre arttıkça, tedavinin başarılı olma ihtimali artar. Tedavinin süresi kişiden kişiye değişir.

Kişinin 6 ay alkol kullanmamasına tıbbi literatürde “kısmi düzelme” adı verilmektedir. Bu nedenle tedavinin aralıklı da olsa en az 6 ay sürmesinde yarar vardır. Ancak tedavi süreci bir yıl kadar deam etmelidir. Bir yılın sonunda da gerekli durumlarda tedaviye devam edilmesi gerektiği bildirilmektedir. Bağımlılıkta tedavinin ömür boyu sürmesi gerektiğini ileri süren çalışmalarda vardır.

Öncelikle kişi başvurduğu zaman bedeninin alkolden arındırılması gerekir. Buna detoksifikasyon adı verilir. Alkol bırakıldığında ciddi yoksunluk belirtileri ortaya çıkacağı için tıbbi bir tedavinin uygulanmasını gerekli kılar.

Tek başına ilaç tedavisi yeterli değildir. Kişinin kendisini tanıması, alkolü kullanma davranışını öğrenmesi, alkol kullanma nedenlerini anlaması, tekrar başlamaması için neler yapması gerektiğini öğrenmesi sağlanır. Bu amaçla bireysel ve grup terapileri yararlı olmaktadır. Ailenin ve bağımlı kişinin eğitimi de tedavinin içinde yer almaktadır. Tedavi süresi uzadıkça başarı şansı artar.

Alkol sorunlarının tedavisinde başarıyı artıran faktörler nelerdir?

Bağımlılık tedavisindeki başarı kişiye, çevreye ve yönteme göre değişkenlik gösterir. Tedavide başarıyı artıran faktörlerden en önemlisi kişinin istekli ve kararlı olmasıdır. Bağımlı kendini değiştirmeye çalışırken, ailesi de değişimlere uğramayı kabul etmelidir. Bu noktada ailenin desteği önemlidir.

Uzun süreli tedavide olmak, başarı şansını artırmaktadır. Eğer kişi kendisinin bağımlı olduğunu unutmaz, tedaviye uyum gösterir ve yarıda bırakmazsa başarılı olma şansı yüksektir.

Kişi yardım almadan alkolden kurtulabilir mi?

Alkol bağımlılığı beyinde değişiklikler yaratır. Bu biyolojik değişiklikler, kişinin çevresi, psikolojisi ve sosyal sorunları ile etkileşir. Tedavi ise değişimin gerçekleşmesi ile mümkün olmaktadır. Değişimin hangi alanlarda olması gerektiği, riskli durumların belirlenmesi ve buna karşı önlemlerin geliştirilmesi, yeni davranış modellerinin benimsenmesi ancak belli bazı yardımların alınması ile mümkün olmaktadır. Bu nedenle kişinin profesyonel destek alması iyileşme şansını artırır.

Tedavide ilaçların yararı ne kadardır?

Bağımlılıkta kullanılan ilaçların çoğunluğu, doğrudan bırakmaya yönelik değildir. İlaçlar büyük oranda kullanılan alkol kesildiği zaman ortaya çıkan yoksunluk belirtilerini gidermek amacıyla kullanılmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp